Transformacije ljetnih zalogaja koje morate isprobati ovo ljeto
Ljeto je dobro doba za početak uvođenja malih promjena u prehranu i eksperimentiranje u vlastitoj kuhinji. Izmijenite omiljeni obrok ili napitak i počastite sebe na novi način.
Ljeto je dobro doba za početak uvođenja malih promjena u prehranu i eksperimentiranje u vlastitoj kuhinji. Izmijenite omiljeni obrok ili napitak i počastite sebe na novi način.
Ljeto je razdoblje opuštanja i odmaranja. Iako ne razmišljamo puno o hrani pa tako jedemo i pijemo sve što nam padne pod ruku, ljeto je idealno razdoblje za otkrivanje novih okusa i dobro za početi pridavati više pažnje kvaliteti hrane koju jedemo. Naravno, ne treba si uskraćivati užitke koji dolaze s omiljenim zalogajima, ali ponekad nas male promjene mogu dovesti do neočekivano dobrih okusa, a još uvijek zdravih. Pronašli smo za vas rekonstrukciju nekoliko namirnica koje biste trebali isprobati ovo ljeto.
1. Kokteli
Ženskom dijelu populacije koktel na plaži predstavlja krajnji oblik raskoša. Međutim, nakon nekoliko koktela ipak shvatite kako je to prevelik trošak za vaš džep pa se prebacite na koktele domaće radinosti. Sljedeći put napravite špricer s dodatkom omiljenog voća. Pomiješajte ohlađeno vino s mineralnom vodom i dodajte voće, koje može biti i zamrznuto, poput malina. Osim što ćete si smanjiti troškove ljetovanja, smanjit ćete i količinu šećera u svome piću, a fotogeničnosti nećete naštetiti.
FOTO: Flickr
2. Sladoled
Zamrznuta mliječna slastica neizostavan je dio ljeta. Sladoled je osvježenje koje svima treba kada se temperature počnu penjati do rekordnih vrijednosti. Sladoled doduše često obiluje dodanim šećerom i masnoćama pa ga jedite umjereno, a ponekad ga zamijenite frozen yogurtom koji možete napraviti i sami kod kuće uz pomoć blendera ili multipraktika, kao u priloženom videu. Predlažemo da koristite grčki jogurt ili jogurt sa smanjenim udjelom masti, a kao dodatak koristite voće ili tamnu čokoladu. Kombinacija je beskonačno mnogo.
3. Meso
Ne, nećemo vam reći da izbjegavate meso jer znamo koliko Hrvati ne mogu bez njega. Samim odabirom mesa i vrstom pripreme možete utjecati na to da vaš komad mesa bude kvalitetniji i prihvatljiviji za vaše zdravlje. Kobasice i hrenovke najčešće sadrže aditive koji se tijekom termičke obrade mogu pretvoriti u štetne spojeve pa vam predlažemo korištenje neobrađenog mesa, ravno iz mesnice, koje ćete marinirati prije pripreme. Hamburgere i ćevape također možete napraviti sami. Roštiljanje je odličan način pripreme mesa. Osim što je to prilika za okupljanje društva oko vatre, za roštiljanje je potrebno koristiti manje ulja. Pazite da vam meso ne zagori i ne zaboravite dodati koju tikvicu.
FOTO: Pixabay
4. Krumpir salata
Krumpir salata ide dobro uz ranije spomenuti roštilj. Nije ju teško napraviti i može stajati u frižideru neko vrijeme, a uz to je i hladna. Pun pogodak za ljetno druženje. Ona se često priprema prema bakinom receptu pa je puna majoneze i ulja. Na nekim od ljetnih druženja umjesto krumpir salate probajte osmisliti salatu od graha, mahuna ili slanutka, uz dodatak octa, maslinovog ulja i malo soli.
FOTO: Pixabay
5. Čips
Čips je uvijek pri ruci i pogodan je za grickanje uz film, na plaži ili zabavama. Međutim, čips su ustvari prazne kalorije i hrpa soli. Ponekad umjesto čipsa za grickanje uzmite orašaste plodove ili napravite svoje kokice s manje ulja i soli. Ako jedete tortilja čips, sami napravite umak, poput guacamole umaka. Zgnječite avokado i pomiješajte sa sokom jednog limuna ili limete pa dodajte nekoliko žlica šalša umaka.
FOTO: Pixabay