Top tri dijete za mršavljenje
Ne čekajte zadnji trenutak, već spojite ugodno s korisnim. Istovremeno pripremajte omiljena božićna jela i osmislite plan kako vratiti željenu težinu.
Ne čekajte zadnji trenutak, već spojite ugodno s korisnim. Istovremeno pripremajte omiljena božićna jela i osmislite plan kako vratiti željenu težinu.
Lampice, ukrasi i puno ukusne hrane – započela je božićna euforija. Početak prosinca i već smo počeli razmišljati o hrani koju ćemo pripremati kako bismo proslavili Božić i Novu godinu. Pečena purica s mlincima, francuska salata, odojak, sarma, kobasice, puno raznovrsnih kolača i alkohol – sada zvuči divno, ali nakon mjesec dana postat će noćna mora u kojoj nas progoni broj na vagi.
I dok sada krećemo u pripreme blagdanske hrane, idući ćemo mjesec surfati po internetu i tražiti dijete za mršavljenje kako bismo u što kraćem roku izgubili dobivene kilograme. Kako nismo svi isti, tako nam ne odgovara ni ista dijeta. Donosimo vam tri dijete koje će vam pomoći da se riješite viška kilograma, a na vama je da izaberete koja vam najviše odgovara. Ne čekajte zadnji trenutak, već spojite ugodno s korisnim. U isto vrijeme pripremajte omiljena jela i osmislite plan kako vratiti željenu težinu.
Detoksikacijska dijeta
Odnosi se na izbacivanje štetnih toksina iz organizma kao što je masna i slatka hrana te alkohol. Detoksikacijska dijeta provodi se tjedan dana i omogućuje uspostavljanje uravnoteženije i zdravije prehrane. Uz ovu dijetu preporuča se redovito vježbanje jer se znojenjem izbacuju toksini iz organizma.
Cilj je piti što više vode ili detoksikacijskih čajeva (zeleni čaj ili čaj od koprive bez zaslađivanja) kako bi se ubrzala izmjena tvari. Kako bi dijeta bila uspješna, u tih pet dana prestanite konzumirati alkohol, cigarete, kavu i razne sokove.
Detoksikacijska dijeta započinje jednom vrstom hrane te se postupno dodaju ostale namirnice u prehranu. Prvo započnite s tekućom dijetom, nakon toga u prehranu dodajete cjelovite žitarice, integralnu rižu, kuhano povrće i voće. Kako se bliži kraj dijete uvodite drugu hranu kao što je meso, tjestenina, jaja, šećer i slično.
Ova se dijeta preporuča više puta godišnje jer po svom nutritivnom sastavu zadovoljava potrebe organizma te potiče obnovu stanica i tkiva. Može utjecati na smanjenje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma.
Program prehrane:
1.dan
Doručak
- natašte popiti 3 dcl svježe sirutke
- shake – u blenderu izmiksati: 3 žlice zobenih integralnih pahuljica, 1 šalicu smrznutih borovnica, 2 suhe šljive, 1 žlicu lanenih sjemenki, 1 čajnu žličicu cimeta, 3 dcl Alpro sojinog mlijeka Light
Međuobrok
- voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut (nasjeckan na kocke), 1 neoguljena jabuka, 1 žličica cimeta
Ručak
- rižoto od heljde: pola tanjura kuhane heljde, 1 šalica kuhanog boba – začiniti maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom
- pečeni oslić – srednji komad, začinjen s maslinovim uljem i kaparima
- matovilac pripremljen s jabučnim octom i limunovim sokom (1 šalica zelenog, žutog ili bijelog čaja, po želji)
Međuobrok
- salata od kiselog kupusa začinjena s 4 žlice bučinog ulja
- 1 kriška švedskog ili westfallskog kruha (trajni integralni kruh)
Večera
- pečena skuša na žaru ili na tavi s posipanim nasjeckanim češnjakom
- blitva i krumpir na lešo
2.dan
Doručak
- natašte popiti 3 dcl svježe sirutke
- 3 dcl kefira 0,9% m.m, umiješati 1 žlicu lanenih sjemenki, 5 žlica pahuljica amarantha
Međuobrok
- sok od 2 grejpfruta i 1 dcl razrijeđenog soka aloe vere (dodatak prehrani, ne ekstrakt)
Ručak
- varivo: grah s repom i mrkvom – zaprška s malo crvene paprike i integralnim brašnom, dodati kurkumu kao začin
- 1 kriška raženog kruha sa sjemenkama
Međuobrok
- domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva i 3 suhe smokve, 1 žličica cimeta
Večera
- krem juha od brokule (kuhane na pari i samljevene u blenderu) – dodati LGG jogurt, nasjeckani češnjak i malo raženog brašna
3.dan
Doručak
- natašte popiti sok od aloe vere (stopostotni sok ili koncentrat)
- žuti čaj – 3 dcl, s malo limuna, pola žličice meda
- 1 trajni raženi kruh
- namaz pripremljen u blenderu od 4 smokve i 2 suhe šljive
Međuobrok
- shake od 1 acidofilnog mlijeka, 3 suhe šljive, 1/2 kruške
Ručak
- varivo od heljde, poriluka, celera, mrkvice i pilećih prsiju – začiniti laganom zaprškom od raženog brašna, nasjeckanog češnjaka, peršina i soli
Međuobrok
- 2 naranče
Večera
- probiotički posni sir – 200g
- salata od crvenog luka, jabučnog octa i maslinovog ulja
- 1 kriška raženog kruha
4.dan
Doručak
- 1 šalica zobene kaše s Alpro sojinim mlijekom i cimetom, nasjeckati 5 badema i 1 mandarinu
Međuobrok
- voćna salata od 1 jabuke, 1 kivija, 1 naranče
Ručak
- kuhani bob začinjen s bučinim uljem i lukom, 1 kuhana mrkvica, 1 kuhani krumpir
- salata od cikle – 1 zdjelica
Međuobrok
- acidofilno mlijeko – 0,9% m.m.
Večera
- kuhani oslić sa špinatom na mlijeku
5.dan
Doručak
- natašte popiti svježu sirutku – 3 dcl
- 3 neoguljene naribane jabuke, cimet po želji
Međuobrok
- sendvič od 1 kriške raženog kruha, dimljeni tofu
- matovilac salata
Ručak
- šparoge pirjane i pečene s bjelanjcima (3 kom), začiniti s češnjakom, kurkumom i malo soli
- kupus salata s jabučnim octom
Međuobrok
- acidofilno mlijeko – 0,9% m.m.
- 2 suhe marelice
Večera
- pečena pastrva ili brancin s kaparima
- cvjetača kuhana na pari
Metabolička dijeta
Ova dijeta odlična je za sve one koji ne mogu bez mesa. Dozvoljene su sve vrste mesa, a posebno se preporuča crveno meso. Metabolička dijeta odnosi se na niski udio ugljikohidrata i podrazumijeva unos namirnica bogatih mastima i proteinima tijekom osam tjedana. Obroci nisu vremenski određeni, već treba jesti kada osjetite glad. Preporuča se najmanje tri obroka dnevno i važno je ne preskakati obroke.
Ako se odlučite za ovu dijetu važno je osluškivanje signala koje tijelo šalje tijekom provođenja dijete. Ako je prisutan osjećaj umora i iscrpljenosti preporučuje se postupno povećavanje unosa ugljikohidrata.
Uz meso se preporučaju punomasni sirevi (Brie, Camembert), kuhana jaja, maslac i biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, povrće i voće. Ako vas uhvati želja za slatkim, strpite se do vikenda kada je dozvoljen viši unos ugljikohidrata. Također se preporuča redovito vježbanje kako bi se ubrzao proces sagorijevanja masnoća.
Primjer jelovnika:
Doručak
- 2 kuhane hrenovke
- 2 pržena jaja
Međuobrok
- svježi kravlji sir – 200 g
Ručak
- tuna u konzervi (iscijediti ulje)
- 1 rajčica
Međuobrok
- šaka badema
Večera
- 200 g piletine
- zelena salata začinjena s malo maslinovog ulja i aceto balsamicom
Dijeta integralnim žitaricama
Ako dosad niste uspjeli izdržati ni jednu dijetu do kraja zbog velike žudnje za ugljikohidratima, probajte ovu dijetu i smršavite lako. Ova dijeta podrazumijeva zamjenu procesiranih i rafiniranih žitarica cjelovitim žitaricama.
Integralne su žitarice bogate prehrambenim vlaknima koja se sporo probavljaju te omogućuju umjereni i postepeni porast razine inzulina. To dovodi do smanjenja apetita, odnosno manjeg unosa hrane i lakšeg kontroliranja tjelesne mase. Također, prehrana koja obiluje prehrambenim vlaknima smanjuje rizik od moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.
Preporuča se unos multivitaminskih dodataka, kalcija i tekućine (voda, biljni čajevi, mlijeko smanjene masnoće) jer je restrikcijom unosa hrane teško zadovoljiti sve potrebe organizma. Dijeta traje šest tjedana i važno je pridržavati se određenih pravila kao što je zabrana konzumacije alkohola i preskakanja obroka, unos obroka svaki dan u isto vrijeme te konzumacija voća i povrća.
Program prehrane:
Ponedjeljak
Doručak
- 1 šalica nemasnog mlijeka sa zobenim pahuljicama, jedna šalica crvenog voća
Ručak
- 1 porcija paelle s mrkvom, patlidžanom, tikvicama, rajčicom i mentom
Večera
- 150 g lososa pripremljenog u pećnici s 1 krumpirom, peršinom i kuhanim šparogama
Utorak
Doručak
- 2 kriške integralnog kruha s marmeladom od malina, kava od ječma
Ručak
- 120 g piletine s curryjem i 50 g divlje riže pripremljene na pari, 2 kivija
Večera
- 1 porcija juhe od ječma i pira s mahunarkama, začinjena parmezanom i crnim paprom
Srijeda
Doručak
- 3 integralna keksa i 1 cappuccino
Ručak
- 80 g integralne tjestenine s rajčicom, sipicama i graškom (40 g)
Večera
- 80 g teletine sa sirom (50 g) i vlascem, crvena salata ili radič s kukuruzom i srcem palme
Četvrtak
Doručak
- 1 šalica nemasnog mlijeka s kakaom, 2 šake miješanih žitarica, sok od jabuke
Ručak
- 70 g integralne tjestenine sa svježim inćunima, rajčicom i bosiljkom
Večera
- 2 kriške integralnog kruha s 1 hamburgerom od soje, zelena salata i luk
Petak
Doručak
- 1 jogurt, 1 šalica rižinih pahuljica, 2 kriške svježeg ananasa
Ručak
- 70 g integralnog rižota s kremom od špinata i sira, 1 kruška
Večera
- 120 g tunjevine u foliji s ružmarinom i lovorom, zelena salata