LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Good Sweets

Tea Mamut obožava svoj posao!

Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Dvadesetšestogodišnja Tea Mamut iz Splita zaista je dobar primjer mladima u Hrvatskoj.

Naime, Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Nakon svih postignutih uspjeha, Tea je i dalje - ista. Dokazala je kako vlastite snove vrijedi slijediti.

Tko je zaslužan za ljubav prema spremanju kolača?

Uvijek smo mnogo pažnje pridavali hrani. Iako je ljubav prema kuhanju prisutna u cijeloj mojoj obitelji, mene je osvojio Jamie Oliver. Njegov entuzijazam, strast i ljubav prema kuhanju predstavili su mi hranu na sasvim drugačiji način. 

S koliko godina odlaziš na školovanje na prestižnom Culinary Institute of America i odakle ti hrabrosti?

S 18 godina otišla sam u New York gdje sam sljedeće 4 godine provela na najboljoj kulinarskoj akademiji - CIA. Kad si mlad, nekako je sve jednostavnije... Do tada sam puno putovala i učila sam strane jezike pa mi odlazak u SAD nije bio problem. Naravno, da nije bilo podrške roditelja i cijele obitelji - ništa ne bi bilo moguće. 

Tea Mamut, slastice
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

U suradnji s restoranom Good Food pokrenula si liniju slastica Good Sweets.  Odakle ideja za suradnjom i kako si zadovoljna uspjehom?

„Food Film Festival Zagreb”: spoj gastronomije i kinematografije


Good Sweets je bio jako zanimljiv projekt u sklopu kojeg sam skupila puno iskustva. Rad na njemu mi je uvelike pomogao u daljnjem poslu. Do ideje je došlo vrlo spontano, a teglice su se pokazale kao super stvar; jako su praktične i ljudi si ih mogu ostaviti. Proizvodi su bili ručno rađeni te bez ikakvih konzervansa ili aditiva. To je na našem tržištu bilo nešto sasvim novo. Dok sam bila u Good Sweetsu, cijeli je koncept odlično funkcionirao, no zbog daljnih angažmana izašla sam iz projekta.

Kako to da si se nakon uspješne karijere u New Yorku odlučila vratiti u Hrvatsku?

Haha, svi me uvijek to pitaju... S obzirom da sam skoro 5 godina provela u Americi, a mom entuzijazmu prema poslu i želji za stalnim učenjem nema kraja, odlučila sam da je vrijeme krenuti dalje. Naučila sam što sam željela, ostvarila važne poslovne kontakte i prijatelje za cijeli život. Odlučila sam se za Hrvatsku, ali s povremenim odlascima u inozemstvo.

Stažirala sam svugdje, dobila sam posao u 3 Michelinskom restoranu u Njemačkoj, no ipak sam odlučila ostati u Hrvatskoj. Radim sezonski, a tijekom zime odrađujem konzultantske poslove i snimam svoje priloge koji jedanput tjedno idu u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Tea Mamut, poznata slastičarka
 
Tea, FOTO: Tea Mamut
 
 

U odnosu na mladež u Hrvatskoj, kako žive mladi u SAD-u? Što smatraš zdravijom sredinom?

Mladi u SAD-u jako su vrijedni i rade kada su mladi. Svi kolege i prijatelji krenuli su zarađivati za đeparac već s 14 godina. Iako tamo vladaju red, rad i disciplina, preporučila bih školovanje u SAD-u. Ipak, ne smatram da je zdravija sredina za odrastanje; mladi su poprilično razmaženi jer im je sve dostupno. Kada se sjetim svojeg odrastanja u Splitu i na Korčuli, nikakva mi Amerika ne može to nadomjestiti - zdrav zrak, igra vani, more, bakina i mamina kuhinja...

Veseli li te spremanje kolača kao i prvog dana ili ti je već lagano dosadilo?

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


Obožavam svoj posao i što je najbolje - ne doživljam ga kao posao. Hrana je moj život i dio moje svakodnevice. Nikad mi neće dosaditi.

Slastice, Tea Mamut
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

Osim slastica, jesi li jednako vješta i u spremanju ostalih jela?

Naravno, kuham svakog dana. Uživam u tome, ali nikad ne bih radila kao kuhar u profesionalnoj kuhinji.

Sigurno postoji 'onaj jedan kolač' kojeg ti ni jedan drugi ne može nadmašiti – koji?

Obožavam francuski mille feuille s kremom od lješnjaka!

Imaš li kakvu poruku za mlade u Hrvatskoj? Kako ih ohrabriti na samostalne poslovne korake?

Moj Chef uvijek mi je govorio da slijedim svoje srce i da ne žalim ni za čime. To je savjet koji me uvijek prati kroz život i do sada se nije pokazao krivim!

Pronađi stručnu praksu, pripravništvo ili posao na Business Matchmakeru


FOTO: TEA MAMUT