LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci panela

Sveučilište u Splitu otvorilo raspravu o mentalnom zdravlju mladih u suvremenom svijetu

Prenosimo glavne zaključke online panel-diskusije o mentalnom zdravlju mladih. Praksa, naime, pokazuje kako bi se njime trebalo itekako pozabaviti.

Prenosimo glavne zaključke online panel-diskusije o mentalnom zdravlju mladih. Praksa, naime, pokazuje kako bi se njime trebalo itekako pozabaviti.

Sveučilište u Splitu u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja 5. listopada organiziralo je online panel-diskusiju pod nazivom Mentalno zdravlje mladih u suvremenom svijetu. Sudionici – dr. sc. Toni Maglica (Filozofski fakultet Split), dr. sc. Katija Kalebić Jakupčević (Filozofski fakultet Split) i Đordana Barbarić (Udruga Most, Split) – govorili su o teoriji psihičkih poremećaja kod djece i mladih (vrste poremećaja te njihova zastupljenost u praksi), važnosti prevencije poremećaja te su naveli programe koji se provode u Splitu i Zagrebu u svrhu prevencije i poboljšanja sustava, a zaključke prenosimo u nastavku.

Jedno od važnih pitanja jest pitanje mladih delikvenata te porast broja djece i mladih koji imaju probleme u učenju. Premda se radi o izuzetno važnim tematikama, praksa pokazuje kako se njima treba puno više pozbaviti. Čekanje kliničke procjene djece i mladih u hrvatskim gradovima može potrajati i do nekoliko mjeseci. Problem često zna biti i činjenica da su privatni stručnjaci skupi za mlade, a državnici dijagnoze zapisuju u karton klijenta što može otežati zaposlenje, stoga mnogi odlučuju ne tražiti pomoć. 

Ipak, mnogi projekti u organizaciji Udruge Most pokazali su se vrlo učinkovitima. Jedan od istaknutih je POP Program (Posebni odgojni postupak). POP je program vršnjačke pomoći u okviru kojeg stručnjaci i mladi educirani volonteri organiziraju psihosocijalnu pomoć za godišnje 80 mladih iz rizičnih skupina u dobi od 12 do 18 godina. Svakodnevno se organizira pomoć u učenju, raznolike aktivnosti slobodnog vremena, savjetodavni rad (individualni, radionice s mladima i njihovim roditeljima). Dosad je pokazao odlične rezultate.

Na samom kraju diskusije otvoreno je pitanje za sve – Kako promovirati važnost mentalnoga zdravlja? Premda je na njega vrlo teško odgovoriti u nekoliko minuta, stručnjaci su naveli kako je prvo i osnovno potrebno preuzeti odgovornost te krenuti od sebe. Tek kada svi zajedno shvatimo koliko je ono važno, moći ćemo djelovati i napraviti neke promjene u društvu. 
FOTO: PIXABAY