LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZELENA KAMPANJA

Studentima u sklopu zanimljive kampanje predstavljeno 1500 zero waste obroka

Jela koja su se kuhala prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjen je otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša.

Jela koja su se kuhala prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjen je otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša.

Kampanja „Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane” pokazala je kako pripremiti ukusna, kreativna i cjenovno prihvatljiva jela te potaknula građane na dijeljenje savjeta za smanjenje otpada i ostataka od hrane.

Ideje za fine i zdrave ljetne obroke na putu!


Završnica edukativne kampanje obilježena je u studentskoj menzi Odeon gdje su se studenti upoznali s čak 1500 besplatnih zero waste obroka. Usporedbe radi, da su ostaci hrane koji su utrošeni u pripremu studentskih obroka postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila ekvivalentna dovoljnoj količini struje za jedno kućanstvo za gotovo 16 dana.
 

Cilj je da inicijativa Biraj Zeleno ostane dugoročno društveno-odgovoran projekt kompanije Nestlé, u koji će se svake godine uključivati sve više dionika – od pojedinaca do privatnog sektora i donositelja odluka –, ali i građana koji će svojim pozitivnim primjerom utjecati na smanjenje otpada od hrane.
 

Kako smanjiti otpad hrane: više od polovice Hrvata baca iskoristive ostatke hrane


Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti.

6 razloga zašto je dobro izbaciti plastiku iz upotrebe


Jela koja smo skuhali prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjili smo otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša. Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali, mogu jednostavno pripremiti i kod kuće, kazao je chef Mate Janković, koji je i osmislio recepte.

FOTO: BIRAJ ZELENO, PRESS