LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstvene poteškoće

Studentice o kontracepcijskim pilulama: razlozi korištenja, nuspojave i prestanak terapije

Tri su studentice s nama podijelile svoja iskustva o kontracepcijskim pilulama. Otkrile su nam razloge korištenja, nuspojave, ali i što se dogodi nakon prestanka terapije.

Tri su studentice s nama podijelile svoja iskustva o kontracepcijskim pilulama. Otkrile su nam razloge korištenja, nuspojave, ali i što se dogodi nakon prestanka terapije.

Kontracepcijske pilule glase za jedan od najsigurnijih načina za zaštitu od začeća, uzimaju se oralnim putem te se sastoje od različitih koncentracija estrogena i progesterona, a postoje i tablete koje sadrže samo progesteron. U današnje vrijeme, međutim, žene ih sve češće piju zbog problema koje uzrokuju hormoni. Razgovarali smo s tri studentice koje su kontracepciju počele uzimati zbog takvih problema – dvije još uvijek uzimaju, a jedna nam je opisala što se događa u njenom tijelu nakon prestanka korištenja.

Sindrom policističnih jajnika dijagnoza je koju sve više mladih žena dobiva prilikom posjeta svom ginekologu. Laura (19) je jedna od njih i upravo je zbog toga počela piti kontracepcijske pilule.

― Uz dijagnozu policističnih jajnika, počela sam uzimati tablete jer su mi ciklusi trajali i do 40 dana. – kazala je.

Kao i mnoge druge, prvo je osjetila povećanje i nateknutost grudi te povećanje apetita. Bolove ili nekontrolirana krvarenja nije imala. Njeni ciklusi su postali normalni (28 dana), a mjesečnice su kraće i manje bolne. Za sada je zadovoljna učinkom, ali kaže da se boji prestati uzimati tablete jer su moguće brojne posljedice.

Primijetila sam da mi u razdoblju pauze (8 dana) lice postane problematično, izbijaju mi bolni prištići, vjerojatno zbog promjene hormona u organizmu, no strah me kako će moje tijelo reagirati kada ih prestanem uzimati. – istaknula je.

Terezija (20) je počela uzimati kontracepcijske pilule u svrhu reguliranja mjesečnica koje su bile neredovite, obline i bolne.

― Kada sam krenula uzimati, primijetila sam povećanje apetita i nemogućnost da se zasitim količinom hrane koja mi je nekada bila dovoljna – zbog toga sam se udebljala, trebalo mi je dosta vremena da se priviknem i pripazim na prehranu. Uz to, imam česte promjene raspoloženja i katkada ne mogu kontrolirati emocije. – ispričala je.

Njeni ciklusi postali su redoviti i pravilni, a mjesečnice traju 4 dana i nisu više bolne kao nekada.

- Nikad ih nisam koristila u svrhu kontracepcije i da nemam ove probleme definitivno ih nikada ne bih ni koristila, ne preporučam! – dodala je.

Karla (21) je počela piti tablete prvenstveno zbog problematičnog lica, a zatim i zbog regulacije ciklusa i kontracepcije. Tijekom korištenja imala je česte infekcije rodnice, apetit joj se povećao i nekoliko puta joj je izostala mjesečnica.

Nakon nekog vremena lice joj se očistilo od prištića, ciklus se ujednačio, a mjesečnice su prestale biti obilne i bolne. No, evo što se dogodilo kada je prestala koristiti pilule:

- Nakon što sam ih  prestala koristiti ciklus mi se vratio na staro, mjesečnice nisu redovne, ali najgore od svega je što mi se i stanje lica ponovno pogoršalo.

FOTO: PIXABAY