LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Salata može zavarati

Pripazite pri odabiru preljeva za salate ako želite izgubiti kilograme

Opće je poznato da je salata dobar izbor ako je vaš cilj izgubiti višak kilograma. Nema veliku energetsku vrijednost, a uz to je i nutritivno bogata. Iako povrće koje je glavni sastojak salata ima sve osobine vrijedne hvale, pripazite ako u salatu dodajete preljev.

Opće je poznato da je salata dobar izbor ako je vaš cilj izgubiti višak kilograma. Nema veliku energetsku vrijednost, a uz to je i nutritivno bogata. Iako povrće koje je glavni sastojak salata ima sve osobine vrijedne hvale, pripazite ako u salatu dodajete preljev.

Ako ste među ljudima koji ne mogu pojmiti svoju salatu bez sočnosti kojoj doprinosi salatni dressing, a uz to pokušavate skinuti koji kilogram ili se samo trudite održavati pravilnu prehranu, trebali biste pripaziti na količinu i vrstu dressinga koji koristite. Salata je odličan izvor prehrambenih vlakana te mnogih vitamina i minerala, ovisno o povrću od kojega ju pripravljate. Međutim, način na koji ju začinite može značajno povećati energetsku vrijednost i količinu masnoća. Jedna žlica dressinga za Cezar salatu može sadržavati oko 50 kcal, a vjerojatno ne dodajete samo jednu žlicu.

Recimo da jedete salatu od cherry rajčica, matovilca i mozzarelle. Ako ju pripremite u srednje velikoj zdjeli ili tanjuru, njezina bi energetska vrijednost bila oko 200 kcal, ovisno o količini mozzarelle koju ste stavili. Dodavanjem 3 do 4 žlice preljeva za salatu energetsku biste joj vrijednost mogli udvostručiti i dodati oko 4 grama masti, ali pri tome vam se ne bi činilo da ste unijeli više energije, tj. da ste pojeli više.

„Food Film Festival Zagreb”: spoj gastronomije i kinematografije


FOTO: Pixabay

Ovo najčešće zanemarujemo kada salatu naručujemo u fast food restoranu. Preljev i salata kupuju se odvojeno pa proučite energetsku vrijednost s nutritivne deklaracije na salati, ali i na paketiću dressinga. Sama po sebi salata je mnogima često bezukusna ili je neprivlačnog okusa prije začinjavanja. Kako biste imali punoću okusa, koristite što svježije povrće. Eksperimentirajte prilikom začinjavanja, ali ne pretjerujte s korištenjem salatnih preljeva prije nego što proučite nutritivnu deklaraciju. S druge strane, ako sami pripremate preljev, nemojte zanemariti količinu masnoća koju dodajete.

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati


IZVOR: INDEPENDENT
FOTO: PIXABAY