LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čistoća je pola zdravlja

Predmeti u kući koje rijetko čistimo, a trebali bismo svaki dan

Otkrijte na koje se predmete i mjesta u kući najčešće zaboravlja kada je riječ o čišćenju. Neke od njih i najvećim "čistuncima" promaknu.

Otkrijte na koje se predmete i mjesta u kući najčešće zaboravlja kada je riječ o čišćenju. Neke od njih i najvećim "čistuncima" promaknu.

Julija Abdullah prije pet je godina postala poznata širom svijeta zbog zanimljivog poremećaja. Bivša laboratorijska radnica bila je ovisna o higijeni. Mediji su tada prenijeli vijest kako Malezijka dnevno troši oko dvije litre šampona te 21 sapun. Prala je ruke nakon bilo kojeg doticaja s bilo kojom stvari ili osobom, a pod tušem je dnevno provodila i po pet sati. Dezinficirala je sve oko sebe i po više puta dnevno. Kasnije je zbog kašnjenja dobila otkaz na poslu po čijem je opisu baratala s urinom, krvlju i stolicom. Upravo u tome stručnjaci su pronašli izvor njezinu opsesivno-kompulzivnom poremećaju.

Daleko od poremećaja, mnogi će za sebe spremno reći da su frikovi za čistoću i higijenu. Ili će prijatelji za njih posprdno reći da su čistunci. Nekima će ići na živce oni koji vole da je sve čisto i na svom mjestu pa će na svaki način pokušavati narušiti harmoniju. Ipak, i najveći ovisnici o urednosti zanemaruju mnogo predmeta i mjesta u kući koji na čistoću i zdravlje mogu izravno utjecati. Na koje se od njih najmanje obraća pozornost pokušava otkriti Brigh Side.

Kuhinjske krpe

Nisu nam potrebna istraživanja kako bismo zaključili na što se u kuhinji najlakše prima prljavština. S posuđa se lako skine, no kada krpu iskoristimo više puta dnevno za brisanje stola, kuhinjskog inventara ili ruku ona lako izgubi svoj početni miris i čistoću. Oni koji su često u kuhinji, više puta dnevno, trebali bi stoga kuhinjske krpe prati i mijenjati barem svaki drugi dan.

IZVOR: Pixabay

Ključevi

Ključevi na sebi nose više bakterija od tipaka u liftu. Liftovi se svakodnevno čiste, ključevi nikad. Dio bakterija na njih prenosimo i sami, no najviše ih se ključem unese u kuću nakon što nam prethodno ispadne ispred vrata ili negdje nasred ulice. Kome uopće padne napamet tada ih očistiti. Zato, nije na odmet tu i tamo prebrisati ih maramicom.

IZVOR: Pixabay

Pločice u kupaonici

Bilo bi ironično nabasati na prljavštinu tamo gdje ima najviše čistoće. Međutim, poznato je da voda pomaže plijesni i bakterijama u razvoju pa ih se tako najviše stvori od pare nakon tuširanja. Kako se ne bi nakupljali u kupaonici, pored redovitog čišćenja preporučljivo je prebrisati mokre pločice.

IZVOR: Pixabay

Kuhinjska spužva

Spužve su najprolazniji stanovnici kuhinje. Čim se malo istroše, kupuju se nove. Tako je i najbolje jer spužve su plodno tlo tisućama vrsta bakterija, među njima i onima jako opasnima kao što su Escerichia coli te bakterije salmonele.

IZVOR: Flickr

Umivaonici i sudoperi

U krivu ste ako mislite da je čist nakon što ste nad njim oprali ruke. Na njemu se iz istog razloga kao i na pločicama nakupljaju bakterije i plijesan. Također, dovoljno ga je ponekad prebrisati. Najmlađi član obitelji i neodgovorni cimer najčešće imaju lošu naviku ostavljanja prljavog posuđa u sudoperu preko noći. Posuđe je uvijek najlakše oprati odmah nakon korištenja. Ako ostane preko noći uronjeno u vodu u sudoperu ujutro zna predstavljati pravi izazov.

IZVOR: Pixabay

Daska za rezanje

Malo tko je redovno čisti, pogotovo ako je napravljena od drveta. No, takva i s ostacima hrane pravo je mjesto za gljivice i bakterije. Ako se opere u samoj vodi može lako izgubiti na čvrstoći, no kada se očisti mješavinom vode i octa to se teško može dogoditi. A tako se i najučinkovitije s nje otjeraju štetni mikroorganizmi.

IZVOR: Pixabay

Ako pored redovne higijene prakticirate i navedeno s popisa vjerojatno ste još jako daleko od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ovaj popis je popis predmeta i mjesta u našoj kući koji bi se najčešće trebali čistiti, ali se na njih najčešće i zaboravlja. Mi smo tu da vas na njih podsjetimo. 

FOTO: PIXABAY