LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grickalice koje ne izazivaju grižnju savjesti

Pet zdravih i ukusnih grickalica

Ako niste čvrstog karaktera i teško se odupirete grickalicama, isprobajte barem neke zdravije varijante grickalica koje mogu biti gotovo jednako ukusne ili čak ukusnije od onih kojeinače jedemo.

Ako niste čvrstog karaktera i teško se odupirete grickalicama, isprobajte barem neke zdravije varijante grickalica koje mogu biti gotovo jednako ukusne ili čak ukusnije od onih kojeinače jedemo.

Gotovo nijedno gledanje filma i serije ne može proći bez njih, a osim u toj situaciji, sigurni smo da gotovo svaki dan i u različitim situacijama, bilo dok ste nervozni ili čekate iduće predavanje, grickate barem nešto. Koliko god one bile ukusne, lako dostupne i poprilično jeftine, treba imati na umu da većina grickalica koje konzumiramo nisu zdrave. Ako ste jedni od onih koji se nikako ne mogu odviknuti od grickalica, ne trebate se brinuti jer postoje grickalice koje su zdrave, ali i ukusne. Koliko god vam bilo sumnjivo da nešto zdravo istovremeno može biti i ukusno, uvjeravamo vas da je tako. Idući put kada navratite u trgovinu razmislite hoćete li kupiti slani, masni čips ili nešto od sljedećega!

Bademi

Osim što su fantastičnog okusa, bademi su prirodan izvor proteina i 9 bitnih nutrijenata uključujući vlakna, vitamin E i kalcij. Šaka badema dnevno može sniziti loš kolesterol i tako zaštititi srce i krvne žile od bolesti. Bademi dobro utječu na funkcioniranje moždanih vijuga, a brinu se za našu probavu i imunitet. Iako su u velikim količinama poprilično skupi, prodaju se i u manjim pakiranjima, poput onoga od 100 g za otprilike 20 kn. Umjesto smokija ili čipsa priuštite svojem organizmu bademe i bit će vam vrlo zahvalan.

FOTO: Pixabay

Proteinske pločice

Kao zamjenu za čokoladu možete kupiti proteinsku pločicu. Danas postoji veliki broj proteinskih pločica, a pri biranju je najvažnije odabrati one koje nemaju previše šećera ili kalorija. Ako želite kontrolirati kako i od čega su napravljene proteinske pločice, najbolje rješenje je da stvar preuzmete u svoje ruke. Na internetu možete pronaći brojne recepte prema kojima možete napraviti svoje proteinske pločice.

FOTO: Flickr

Svježe voće

Nikome nije nepoznato da je voće zdravo i da ga treba jesti što više, ali mladima, osobito studentima, nije najveći problem imaju li voća u domu, odnosno stanu ili ne. Iako možda i pojedete jabuku ili dvije u menzi, još bi bolja opcija bila da imate svježe voće u stanu što je češće moguće jer voće u menzi nije uvijek svježe. Velik je izbor voća pa je vrlo teško povjerovati da se jednoj osobi ne sviđa apsolutno ništa, stoga neka vam to ne bude izgovor. Usudite se probati što više vrsta voća dok ne otkrijete ono koje vam se sviđa i koje želite često jesti.

FOTO: Pixabay
 
Suho voće
 
Osim svježeg voća, velik je izbor suhog voća. Sušena marelica, brusnica, jabuka ili banana samo su neki od primjera. Sušene jabuke mogu poslužiti kao zamjena za čips iako bi vjerojatno lagali kada bsmoi rekli da je jednako ugodno gledati film uz čips, kao i uz jabuke, a pogotovo ako uz to pijete pivo. Svi imamo svoje slabe točke, ali neka vam bude na pameti da pod pauzom na faksu ipak možete preskočiti taj čips i zamijeniti ga nečim zdravim.

FOTO: Pixabay

Humus

Ovaj sve popularniji namaz potječe s Blistog Istoka, a prepun je hranjivih tvari. Može se koristiti kao namaz u sendvičima, s grickalicama, u salati, tjestenini i brojnim drugim kombinacijama i odličan je za poboljšanje inteligencije i za održavanje zdravog srca. Iako ova namirnica nije učestala u našim krajevima, a ako se hranite samo u menzi, onda vam je možda i apstraktan pojam, humus se sastoji od svima nama poznatih namirnica: slanutka, maslinovog ulja, češnjaka i limuna.

FOTO: Pixabay

FOTO: FLICKR