LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budite se odmorni i veseli

Pet savjeta za uklanjanje smetnji koje vam narušavaju san

Naše zdravlje uvelike ovisi o pravilnom spavanju. Iako nam često san narušavaju bolovi i ostale smetnje poput hrkanja, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da se budite s osmijehom.

Naše zdravlje uvelike ovisi o pravilnom spavanju. Iako nam često san narušavaju bolovi i ostale smetnje poput hrkanja, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da se budite s osmijehom.

Spavanje, odnosno san, ima važnu ulogu u našem zdravlju. To je stanje u kojem obnavljamo energiju za nadolazeće obaveze. Također, dokazano je kako san poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju, utječe na zdravlje srca, jača intelektualne i fizičke sposobnosti, štiti od depresije, jača imunitet te potiče ljepotu i dugovječnost.

No često se budimo umorni i s bolovima u određenim dijelovima tijela. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako ukloniti bolove i ostale probleme sa spavanjem. Također je  važno spavati na kvalitetnom madracu i jastucima.  

Bolovi u leđima

Ako osjećate bolove u leđima, onda je najbolji položaj za spavanje na leđima jer se kralježnica nalazi u ispravnom položaju. Poželjno je staviti jastuk ispod koljena kako bi se smanjila napetost u tetivama te zadržao pravilan položaj kralježnice.

No svi imamo omiljeni položaj pa se tako onima koji spavaju na trbuhu preporučuje staviti jastuk ispod trbuha i zdjelice kako ne bi došlo do pomicanja kralježnice, a svi oni koji vole spavati na boku, trebali bi saviti koljena te između njih staviti jastuk. Tako će se smanjiti napetost u donjem dijelu kralježnice.

FOTO: Giphy

Bolovi u vratu

Kada su u pitanju bolovi u vratu, svakako trebate izbjegavati spavanje na trbuhu, koliko god je to moguće. Spavajte na leđima ili na boku te izbjegavajte okretanje vrata u stranu. Ako spavate na leđima, stavite još i jastuk ispod svake ruke. Također se preporučuje spavati na jastuku čija je debljina jednaka prostoru između vrata i ramene.  

FOTO: Tumblr

Bolovi u ramenima

Pri bolovima u ramenima izbjegavajte spavanje na boku jer će to dodatno pojačati i produžiti bolove. Najbolji je izbor spavanje na leđima tako da stavite jedan jastuk i na trbuh te ga zagrlite. Ramena će se nalaziti u pravilnom i stabilnom položaju. No ako nikako ne možete spavati na leđima, okrenite se na suprotni bok te savijte koljena i stavite jastuk između njih.

FOTO: Tumblr

Grčevi

Sigurno ste već iskusili tu nepodnošljivu bol u listu ili stopalu koja vas je probudila usred noći te vam natjerala suze na oči. Grčevi su naglo stezanje mišića potkoljenica, stopala ili bedra koji se javljaju zbog različitih stanja i aktivnosti poput vježbanja, nedostatka minerala, pogotovo magnezija, dugotrajnog stajanja ili sjedenja, izloženosti niskim temperaturama i problema s protokom krvi. Stoga je poželjno prije spavanja rastegnuti mišiće pomoću joge ili masaže.  

FOTO: Giphy

Hrkanje

Osim što je neugodno te drugima otežava spavanje, hrkanje također šteti i vašem snu. Zbog hrkanja mozak ne dobiva dovoljno kisika, što smanjuje kvalitetu sna i izaziva umor. Kako biste spriječili hrkanje, potrebno je osloboditi dišne kanale. Stoga izbjegavajte spavanje na leđima jer je u tom položaju protok zraka najnestabilniji. Spavajte na boku te koristite još jedan jastuk.

FOTO: Giphy

FOTO: PIXABAY