LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje

Pazite se, sezona je krpelja! Evo kako se zaštititi

Prevencija je ključna u borbi protiv krpelja, a redovitim pregledavanjem tijela i pravilnim postupanjem u slučaju uboda možete se zaštititi od potencijalnih zdravstvenih problema.

Prevencija je ključna u borbi protiv krpelja, a redovitim pregledavanjem tijela i pravilnim postupanjem u slučaju uboda možete se zaštititi od potencijalnih zdravstvenih problema.

Krpelji su neugodni paraziti, čije se aktivnosti najviše primjećuju u proljeće i rano ljeto te u ranu jesen. Osim toga što su dosadni, mogu biti i opasni jer prenose razne zarazne bolesti, uključujući Lyme boreliozu i krpeljni meningoencefalitis. Evo nekoliko savjeta kako se zaštititi od njih i pravilno postupiti u slučaju uboda.


Kako se zaštititi?


Odjeća:


Nosite odjeću dugih rukava i nogavica, kao i zatvorenu obuću tijekom boravka u prirodi. Preporučuje se svijetla odjeća, na kojoj je lakše uočiti krpelje.


Repelenti:


Koristite repelente za odbijanje krpelja na izloženim dijelovima tijela. Nanosite ih prema uputama i ponavljajte primjenu prema potrebi.


Izbjegavanje područja:


Ako je moguće, izbjegavajte područja gdje se krpelji često pojavljuju ili hodajte obilježenim stazama.


Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku organizira međunarodnu konferenciju o bolestima jetre


Pregledavanje tijela:


Redovito pregledavajte svoje tijelo tijekom boravka u prirodi te posebno obratite pažnju na skrivena područja poput pazuha, prepone i vlasišta.


Nakon povratka:


Nakon boravka u prirodi, presvucite se, otuširajte i pregledajte tijelo kako biste uklonili eventualne krpelje.


Što učiniti u slučaju uboda?


Uklanjanje:


Brza i fina slastica povodom Svjetskog dana zobenih kolačića


Uklonite krpelja što prije pomoću pincete za čupanje dlačica. Pazite da ne oštetite tijelo krpelja prilikom vađenja i izbjegavajte gušenje ili stiskanje krpelja golim rukama.


Čišćenje:


Nakon uklanjanja, dezinficirajte mjesto uboda antiseptikom.


Pratite simptome:


Pratite eventualne simptome zaraznih bolesti poput groznice, osipa ili bolova u mišićima i odmah potražite medicinsku pomoć ako primijetite nešto neobično.


„Od teorije do prakse” na kongresu medicine životnog stila u Splitu


Zapamtite, prevencija je ključna u borbi protiv krpelja. Redovitim pregledavanjem tijela i pravilnim postupanjem u slučaju uboda možete zaštititi sebe i svoje najmilije od potencijalnih zdravstvenih problema koje ti mali paraziti mogu uzrokovati. Više o zaštiti od krpelja, pronađite u letku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.
IZVOR: NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO „DR. ANDRIJA ŠTAMPAR“
FOTO: GETTY IMAGES/CANVA PRO, ILUSTRACIJA