LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Ovo su loše navike zbog kojih se tijekom dana osjećate umorno

Nekoliko je loših navika, a korištenje elektroničkih uređenja, posao iz spavaće sobe, neudobna odjeća te konzumiranje kave i alkohola samo su neke od njih. Ako želite kvalitetniji san, ovo su svakako navike koje ne biste trebali slijediti.

Nekoliko je loših navika, a korištenje elektroničkih uređenja, posao iz spavaće sobe, neudobna odjeća te konzumiranje kave i alkohola samo su neke od njih. Ako želite kvalitetniji san, ovo su svakako navike koje ne biste trebali slijediti.

Dobar noćni san ključan je za opće zdravlje, međutim mnogi ljudi se bore s problemom nesanice te se zbog toga tijekom dana osjećaju umorno i iscrpljeno. Iako postoje mnogi čimbenici koji utječu na kvalitetu sna, postoje i određene loše navike koje mogu dovesti do problema sa spavanjem, a neke od njih vjerojatno imate i vi.

Korištenje mobitela prije spavanja

Svjetlost ekrana mobilnih telefona, tableta ili laptopa može utjecati na vašu sposobnost spavanja. To se događa jer svjetlost ekrana smanjuje razinu hormona melatonina koji kontrolira vaš cirkadijalni ritam i priprema tijelo za spavanje. Osim toga, korištenje mobitela prije spavanja može također uzrokovati napetost u očima, glavobolje i naporan san.

Prekomjerno konzumiranje kofeina

Kofein je stimulans koji se nalazi u čaju, kavi, energetskim napicima i drugim pićima, prekomjerno konzumiranje kofeina može uzrokovati tjeskobu, ubrzati srčani ritam i otežati zaspanje. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje kofeina najmanje šest sati prije spavanja kako bi se osigurala dobra noćna rutina.

Nošenje neudobne odjeće za spavanje

Nošenje neudobne odjeće za spavanje, kao što su previše uske ili previše labave pidžame, može ometati vašu sposobnost da zaspite. Osim toga, neudobna odjeća za spavanje može uzrokovati noćno znojenje i iritaciju kože, što može dovesti do lošijeg sna.

Konzumiranje alkohola prije spavanja

Postoji informacija o tome da alkohol smiruje, međutim to i nije baš istina. Ima sedativno djelovanje, ali također ometa ciklus spavanja i uzrokuje poremećaj sna, što može dovesti do češćeg buđenja. Na koncu, to će omesti kvalitetu sna i učiniti vas umornima.

Prijenos posla u spavaću sobu

Raditi posao ili provjeravati e-poštu u spavaćoj sobi može ometati vašu sposobnost spavanja i dovesti do lošijeg sna. To se događa jer se vaš mozak povezuje spavaću sobu s aktivnostima koje nisu vezane za san, što može uzrokovati stres i anksioznost. Shodno tome, stručnjaci preporučuju da spavaća soba bude mjesto za opuštanje i san, bez ikakvih aktivnosti koje bi mogle ometati vaš ciklus spavanja.
FOTO: UNSPLASH