Opasno za zdravlje
Ovih 6 namirnica nikako ne smijete grijati u mikrovalnoj!
Nutricionisti upozoravaju da grijanje ovih namirnica može biti velik rizik.
Nutricionisti upozoravaju da grijanje ovih namirnica može biti velik rizik.
Mikrovalna je savršeno rješenje za brzo i gotovo podgrijavanje jela kad smo u žurbi i nemamo vremena za spremanje kompliciranijeg obroka. Ipak, nekim namirnicama nikako nije mjesto u mikrovalnoj te stručnjaci upozoravaju da njihovo zagrijavanje može biti opasno za zdravlje. Pogledajte kojih šest namirnica je u pitanju.
1. Jaje u ljusci
Unatoč nekim idejama na koje ste možda naišli na Tik Toku gdje se jaje u ljusci stavlja u mikrovalnu, nutricionistica Melissa Wasserman Baker upozorava da je to veliki sigurnosni rizik. Naime, zagrijavanje jaja u ljusci u mikrovalnoj može dovesti do njihove eksplozije, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda i opeklina. Posebno opasno može biti za poširana jaja jer vas mogu pošprcati vrućom vodom.
2. Sirove ljute papričice
Ljute papričice u sebi imaju spoj kapsaicin od kojeg dobivaju svoju ljutinu i ako ih se zagrije u mikrovalnoj upravo taj spoj se ispušta. To može dovesti do iritacije nosa, očiju i grla te kašlja i otežanog disanja. Uz to, zagrijavanje papričice u mikrovalnoj može stvoriti paru koja onda može dovesti do opeklina kože i očiju.
3. Prerađeno meso
Meso poput slanine, kobasica i hrenovki nikako se ne smiju peći u mikrovalnoj jer sadrže visoke razine konzervansa i nitrata, koji mogu reagirati s mikrovalnim zračenjem i proizvesti štetne spojeve, upozoravaju nutricionisti. Kada se prerađeno meso zagrijava u mikrovalnoj povećava se proizvodnja kolesterola, koji iako je važan biološki spoj, u slučaju oksidacije može biti štetan za ljudsko zdravlje.
4. Smrznuto meso
Mikrovalne pećnice služe za zagrijavanje i nikako ne peku hranu ravnomjerno što znači ako stavite smrznuto meso u nju, može ostati djelomično smrznuto. Ako ste ikad gledali Gordon Ramseyjeve Kitchen Nightmares znate da se pečeno i smrznuto meso ne smiju držati skupa jer dolazi do stvaranja bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti.
5. Voda
Kao što smo rekli, mikrovalna često služi kao najbrži način zagrijavanja stoga nije rijetkost da neki ljudi stavljaju čašu vode u mirkovalnu kada žele skuhati čaj ili vruću čokoladu te nemaju volje koristiti kuhalo za vodu. Međutim, kada uobičajeno zagrijavate vodu, nakon što dostigne točku vrenja ona počne stvarati mjehuriće, odnosno voda prelazi u paru. Ali ako u posudu koja je dobro ostakljena stavite vodu koju grijete te ta voda nema nečistoća, kao što je to slučaj s filtriranom ili destiliranom vodu, mogla bi eksplodirati u mikrovalnoj pećnici.
6. Grožđe
Možda malo bizarno za pomisliti da bi netko uopće htio zagrijati grožđe, ali za slučaj da netko dobije tu ideju, odmah je treba napustiti. Nutricionisti upozoravaju da stavljanje grožđa u mikrovalnu može biti opasno jer grožđe može stvoriti vatru poput plazme unutar mikrovalne pećnice, što može oštetiti uređaj i stvoriti potencijalnu opasnost od požara.
OZNAKE:
FOTO:
PIXABAY