LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularni mitovi o hrani i vježbanju

Osam „zdravih" navika koje trebate odbaciti

U moru zdravih savjeta zlatno pravilo biva – „Imati granice!". Donosimo popis navika za koje smo mislili da su zdrave, ali zapravo mogu biti prilično štetne.

U moru zdravih savjeta zlatno pravilo biva – „Imati granice!". Donosimo popis navika za koje smo mislili da su zdrave, ali zapravo mogu biti prilično štetne.

Važno je voditi zdrav život, ali i u njemu treba imati granica. Neprestano dobivamo informacije što je dobro, a što loše za naše tijelo, na primjer koliko vode smijemo unositi, kako se pravilno hraniti i vježbati. Te informacije često mogu biti zbunjujuće, a mogu vas i zavarati, stoga vam donosimo popis takozvanih zdravih navika koje trebate odbaciti jer vam mogu donijeti više štete nego koristi.  

Izbacivanje masnoća iz prehrane

Istraživanja su pokazala da bezmasna hrana uopće ne pomaže ako želite smršaviti. Istraživači su proučavali 50 000 žena koje su jele nemasnu hranu. Sudionici nisu imali manji rizik od raka ili srčanih oboljenja. Nutricionisti preporučuju izbalansiranu dijetu sa zdravim mastima (orašasti plodovi, ribe, avokado) i složenim ugljikohidratima (zeleni grašak).

Balansirana dijeta, FOTO: Facebook
 
Previše vježbanja

Nije dobro previše vježbati jer može biti jednako štetno kao i kada niste uopće aktivni. Vježbanje može preuzeti kontrolu nad vašim životom. Stalno ste umorni i pokušavate nedostatak energije nadoknaditi supstitucijom (kava, energetska pića). Također, tijelo vam postane sklono ozljedama, jer ne dajete mišićima dovoljno vremena da se oporave. 

Vježbanje, FOTO: Giphy
 
Izbacivanje deserta

Studije su pokazale kako zabrane često dovode do prejedanja. U istraživanju koje je uključilo 103 žene, grupa kojoj je bila zabranjena konzumacija čokolade, pojela je više čokolade nego ijedna druga grupa. Mali deserti neće naškoditi nikome i postoje načini na koje se slatkiši mogu jesti bez debljanja.

Desert, FOTO: Tumblr
 
Česti međuobroci i grickanja

Jedenje malih obroka više puta dnevno prilično je zdravo, ali trebate biti pažljivi kako se ne biste preračunali i pojeli puno više od planiranog. Također, pripazite što grickate. Ne moramo naglašavati da čips ne dolazi u obzir. Preporučamo sušeno voće, sjemenke i orašaste plodove. 

Grickanje, FOTO: Giphy
 
Preskakanje doručka

Svi su obroci jednako važni, stoga nemojte nijedan preskočiti. Kao što rijetko tko propušta ručak, tako treba biti i s doručkom. Ujutro treba unijeti hranu kako bi se metabolizam pokrenuo te će tijelo imati više energije za ostatak dana i postojat će manja mogućnost prejedanja. Istraživanja su pokazala kako je preskakanje doručka povezano s većim rizikom od pretilosti.

Doručak, FOTO: Tumblr
 
No pain, no gain!

Kunete se u krilaticu No pain, no gain!. Shane McLean, certificirani trener kaže – Ako osjetite bol, prestanite! – i dodaje ako vas išta boli, završite za taj dan ili smanjite intenzitet pokreta. Osjećati se grozno nakon vježbanja nije željeni ishod. Jaka mišićna bol obično znači ozljedu, ne dobru tjelovježbu. Vježbe bi trebale biti pametnije, a ne teže od onoga što vaše tijelo može podnijeti.

No pain, No gain!, FOTO: Imgix
 
Voćni sokovi umjesto voća

Voće ima šećer u sebi, ali on je prirodan i ide u paketu s vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Voćni sok nema vlakna, što je izvor osjećaja sitosti. Unos vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava probavu.

Sokovi, FOTO: Tumblr
 
Korištenje isključivo maslinovog ulja

Maslinovo je ulje dobro, to uopće nije upitno. Ima puno antioksidansa i monozasićenih masnoća, koje smanjuju loš kolesterol, ali nekada nije dobar izvor za kuhanje. Ima nižu razinu izgaranja (186 Celzijevih stupnjeva), što znači da se sve dobro raspušta na nižim temperaturama te postoji mogućnost stvaranja loših kemijskih spojeva.

Maslinovo ulje, FOTO: Facebook
FOTO: STUDENTSKI.HR