LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Odluke koje je važno donijeti na početku akademske godine

Tri su stvari u kojima gotovo svi imamo prostora za napredak. Podijelit ćemo ih s vama, kao poticaj, a odluke donesite sami.

Tri su stvari u kojima gotovo svi imamo prostora za napredak. Podijelit ćemo ih s vama, kao poticaj, a odluke donesite sami.

Donošenje odluka vjerojatno je posljednja stvar o kojoj vam se u ovom trenu da razmišljati jer ljeto tek ide kraju, jesenski su rokovi, pripremate se za početak nove godine i semestra. Čini vam se da ima još dovoljno vremena i za planove i za odluke, ali najbolje vrijeme za to je – SADA. Dok još imate koliko-toliko laganiji tempo života, sjednite i osvrnite se na prethodnu godinu.

Što je bilo dobro? Što je bilo teško i jeste li te teškoće mogli izbjeći? Što ste mogli drugačije i pametnije napraviti? Što vam je donosilo radost, a što nemir?

Zanimljivo je raditi taj osvrt i uočiti kako uz malo truda, planiranja i donošenja odluka život može biti ljepši i lakši. Učinite to. Tri su stvari u kojima gotovo svi imamo prostora za napredak. Podijelit ćemo ih s vama u nastavku, kao poticaj.


Kretanje i tjelovježba

 

Koliko minuta ili sati dnevno hodate? Kad ste zadnji put odradili trening? Ustanete pa sjednete u menzu, tramvaj, klupu na faksu? Kondicijsko je stanje za plakanje? Realno, jako se malo krećemo i još manje redovito vježbamo. Nekad je problem lijenost, nekad organizacija vremena, nekad činjenica da trening košta, a stanje na studentskom računu to ne može podnijeti. Ali, gdje ima volje ima i načina.

Napravite 30 čučnjeva kad ustanete, prošetajte nekoliko tramvajskih stanica, otiđite u neku vanjsku park-teretanu, vozite bicikl, otiđite trčati. Na početku ove akademske godine zadajte sebi cilj da barem tri puta tjedno odradite trening i da hodate barem sat vremena svaki dan. Možete vi to! Ako treba, složite mjesečni raspored na zid u sobi i križajte svaki dan kad ostvarite cilj. To je dosta dobra motivacija. 😊


Upravljanje novcem


Riječ „štednja” kao da je nepostojeća u studentskom rječniku. Velika većina misli i da je to nemoguć pothvat. Ali stvarnost je u puno slučajeva drugačija. Krenite bilježiti troškove. Već nakon mjesec dana ukazat će vam se stvari na kojima možete uštedjeti. Koristite li studentske popuste? Loyalty kartice? Iznenadili biste se koliko na taj način možete uštedjeti.

I još jedna stvar – štednja ne mora biti nešto veliko, u smislu da svaki mjesec stavljate određen iznos novca na svoj studentski bankovni račun. Može to biti po par eura, mali dio od zarade od studentskog posla, dio novca koji vam je dao netko od rodbine, itd. Malo po malo, skupi se dovoljno da si priuštite nešto veliko. Razmislite što ove godine želite i krenite već sad, malo po malo, štedjeti za to!


Učenje, ali na vrijeme


Jedna od stvari koja izaziva najveći stres u životu svakog studenta jest učenje u zadnji čas. Okanite se misli i ideja da u tjedan dana stignete pripremiti dva ispita. Možda i stignete, ali iscrpit ćete se i mentalno i fizički. Krenite učiti na vrijeme. I pisati seminarske radove također. Probajte. Vidjet ćete da su onda i ispitni rokovi puno manja drama, da se bolje osjećate, da ste pozitivniji i optimističniji. A lijepo je ići opušteno u ispite rokove, vjerujte nam na riječ!

FOTO: PEXELS