Obavezni hedonizam: Jednostavni recepti za blagdane
Jednostavni i ukusni recepti kojima ćete oduševiti svoje najbliže. Božićno vrijeme je doba kada se trebate nagraditi za sve ono na čemu ste se istrošili tijekom cijele godine.
Jednostavni i ukusni recepti kojima ćete oduševiti svoje najbliže. Božićno vrijeme je doba kada se trebate nagraditi za sve ono na čemu ste se istrošili tijekom cijele godine.
Božićno vrijeme zaista je divno jer su svi za stolom i stres je zaključan duboko u zamrzivaču.
Topla čokolada, vrući kakao, fritulice koje se tope u ustima, razni keksi u kojima se osjeti intenzivna aroma cimeta ili kokosa; pečenke, mlinci, bakalar na različite načine…
I tako unedogled!
Međutim, postoje i jednostavnija jela kojima možemo nadopuniti okuse i pomoći našim ženama, majkama/bakama, kraljicama.
Pečene paprike s češnjakom i maslinovim uljem
Sastojci:
5-6 crvenih paprika (roga)
nekoliko češnja češnjaka
sol i papar
maslinovo ulje
peršin po želji
Pećnicu zagrijte na 200°. Paprike se operu, osuše i naulje maslinovim uljem. Zatim se posole i popapre. Po njima stavite sitno nasjeckan češnjak. Pleh se pokrije aluminijskom folijom i sve se peče oko 40 min. Kada su se ispekle, ogulite im kožu, začinite po želji i imate fin prilog uz meso.
Foto: domaćirecepti.hr
Kanapei s dimljenom ribom po osobnom izboru
Sastojci:
1 francuz kruh
maslac
20 dag dimljene ribe
malo hrena
začinsko bilje
Šnite tanko rezanog francuz kruha premažite maslacem pa na njega posložite kriške dimljene ribe. Premažite s malo hrena, pospite sa svježim vlascem ili drugim začinskim biljem.
Punjena jaja
Sastojci:
10 jaja
150 g maslaca
konzerva tune
½ vezice nasjeckanog peršina
sol i papar
maslinovo ulje
Jaja skuhati, ostaviti da se ohlade te prerezati uzdužno na pola i izvaditi žumanjak. U blender staviti žumanjak i ostale sastojke te napraviti smjesu. Kuhana jaja puniti nastalom smjesom (super je ako imate slastičarsku vrećicu).
Jednostavni božićni keksi
Sastojci:
300 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
200 g maslaca
Od smjese umijesiti tijesto sa što manje obrade. Omotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak cca 30 min. Kada se ohladi, kratko ga promijesite na pobrašnjenoj površini. Razvaljajte na debljinu oko 3 mm. Pećnicu zagrijte na 180°. Tijesto možete izrezivati rezačima za kekse u raznim oblicima. Stavljajte ih u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Pečete kekse 5 do 9 minuta. Kada su gotovi, možete ih ukrašavati i nadopunjavati čime god želite (cimetom, šećerom u prahu, čokoladom, marmeladom, kokosovim brašnom).