LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nezdrava hrana

Namirnice za koje često mislimo da su zdrave, a zapravo nisu

Kako bismo vas motivirali da jedete zdravije, otkrivamo pet namirnica za koje ste mislili da su zdrave, a zapravo mogu biti prilično štetne za vaš organizam.

Kako bismo vas motivirali da jedete zdravije, otkrivamo pet namirnica za koje ste mislili da su zdrave, a zapravo mogu biti prilično štetne za vaš organizam.

Zdrava hrana opskrbljuje tijelo potrebnom energijom te potiče produktivnost. Zbog toga većina studenata nastoji jesti zdravo. Međutim, ponekad je ono što smatramo zdravim štetnije za naš organizam od pečenog krumpira i bečkog odreska iz menze. Provjerite kojih pet namirnica samo izgleda zdravo te kako ih učiniti zaista zdravima.

1. Čips od banane

Iako sadrži gotovo sve korisne sastojke kao i obična banana, na primjer vlakna i magnezij, ova je namirnica često pečena u fritezi te je puna pojačivača okusa i šećera. Domaći čips od banane, osušen na zraku ili u pećnici, puno je zdraviji izbor.

FOTO: Pixabay

2. Osušeno ili ušećereno voće

Iako je osušeno voće samo po sebi zdravo, kako bi zadržalo svježinu i kvalitetu duže vrijeme, često je puno fungicida i sumporovog dioksida. S druge strane, ušećereno voće sadrži puno šećera. Zdraviji bi izbor bio osušiti voće kod kuće.

FOTO: Pixabay

3. Procesirani sir

Uz velik broj aditiva, sadrži i ogromnu količinu natrija, što je jako nezdravo za organizam jer samo tri šnite procesiranog sira ispunjavaju 2/3 potrebnog unosa natrija – sve više od potrebnog nezdravo je. S druge strane, prirodni i slani sir jesu zdravi.

FOTO: Pixabay

4. Povrće iz limenke

Povrću se često dodaju ocat i umak za roštilj, što nije zdravo. Također, povrće s velikim udjelom škroba sadrži manje hranjivih vlakana, vitamina i minerala te veću količinu kalorija. Naravno, svježe je povrće izrazito zdrav prehramben izbor.

FOTO: Flickr

5. Jogurt

Smatra ga se laganim obrokom jer se ne mora žvakati, ali sadrži puno šećera i malo proteina. Grčki je jogurt puno zdraviji.

FOTO: Pixabay

FOTO: PIXABAY