LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muško zdravlje

Movember – pokret iza brka

Saznajte više o razlogu zbog kojeg mnogi muškarci nisu brijali svoje brkove tijekom studenog.

Saznajte više o razlogu zbog kojeg mnogi muškarci nisu brijali svoje brkove tijekom studenog.

Tijekom mjeseca studenog mnogi muškarci diljem svijeta odlučili su pustiti brkove i bradu da prirodno rastu kako bi sudjelovali u globalnoj kampanji pod nazivom Movember. Ako do sada niste čuli za ovu inicijativu, njezin cilj je, uz malo dobre zabave, potaknuti razgovor o problemima muškog zdravlja. Fokus je prvenstveno na raku testisa i prostate te problemima vezanima uz mentalno zdravlje.

Sve je započelo 1999. godine kada je grupa muškaraca iz Adelaidea u Australiji odlučila nagovoriti 80 svojih sugrađana na puštanje brade i brkova tijekom studenog kako bi sakupili nešto novaca za lokalni azil za životinje. Prodavali su majice s natpisom Growing whiskers for whiskers i uskoro su privukli pažnju cijele Australije.
 


VEZANO: U sklopu Movembera sveučilište traži najbolji muški i ženski brk!2004. grupa mladih muškaraca u Melbourneu odlučila je uzeti njihovu ideju puštanja brkova i povezati je s podizanjem svijesti o muškom zdravlju. Iduće godine pridružilo im se oko 500 ljudi i sakupilo više od 40 000 AUD. Sav prihod doniran je Australskoj zakladi za rak prostate. Od tada pokret se proširio diljem svijeta i sakupio više od 174 milijuna dolara koji su donirani raznim organizacijama koje bave istraživanjem karcinoma prostate i testisa, brigom o trenutnim bolesnicima i oporavljenima, te prevencijom suicida i mentalnim zdravljem muškaraca.

Karcinomi testisa i prostate među najčešćim su tipovima raka kod muškaraca. Prilikom ranog detektiranja veoma se uspješno liječe, pacijenti se uspješno oporavljaju i imaju sjajnu kvalitetu života nakon završetka liječenja. Nažalost, i jedan i drugi tip karcinoma gotovo da nemaju većih simptoma u ranoj fazi, stoga su redoviti pregledi iznimno važni.

Za mlađe muškarce, one između 20 i 35 godina, preporučuje se redoviti samopregled testisa, jer je to dobna skupina koja je najčešće pogođena tim tipom karcinoma. Odaberite dan u mjesecu i nakon tuširanja uzmite svoje zdravlje i testise u vlastite ruke. Temeljito opipajte oba testisa, upoznajte njihovu normalnu građu, te obratite pažnju ako osjetite neugodu ili bol, ako su testisi otečeni ili imaju više tekućine nego obično, te ako osjetite bilo kakvo zadebljanje koje prije nije postojalo. Ako primijetite neki od navedenih simptoma, dogovorite posjet liječniku kako biste ispitali točno o čemu se radi.

Rak prostate većinom pogađa muškarce iznad 50 godina, i to one koji imaju povećanu tjelesnu težinu te koji imaju bliske članove obitelji, poput oca, brata, ujaka ili sina, koji su oboljeli od ove bolesti. Zanimljivo, muškarci čija bliska krvna srodnica, poput majke, ujne ili sestre, nosi gene BRCA-1 i BRCA-2 koji znatno povećavaju rizik od raka dojke i jajnika, također imaju veći rizik od razvitka raka prostate. Najčešći simptomi su problemi prilikom uriniranja i s postizanjem erekcije, krv u urinu ili sjemenu, neobjašnjiv gubitak težine te bol u kostima.

FOTO: PIXABAY.COM