LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje žena

Mjesec podizanja svijesti o raku jajnika: saznajte više o ovoj bolesti

Saznajte kako na vrijeme prepoznati upozoravajuće simptome i lakše doći do dijagnoze u ranijoj fazi bolesti.

Saznajte kako na vrijeme prepoznati upozoravajuće simptome i lakše doći do dijagnoze u ranijoj fazi bolesti.

Rak jajnika jedan je od najčešćih tipova raka kod žena. Obično pogađa žene koje su već prošle kroz menopauzu, odnosno one starije od 50 godina, no može se pojaviti i kod mnogo mlađih žena.

Završnica UniSport Finalsa uz značajne „health” događaje


Ovaj tip raka nerijetko se naziva i tihim ubojicom jer se veoma često otkrije tek u uznapredovaloj fazi bolesti kada je potrebna agresivnija terapija i šanse za ozdravljenje znatno padaju. Razlog kasnom otkrivanju nedostatak je konkretnih simptoma u ranoj fazi bolesti te simptomi koji se često pripisuju drugim benignijim bolestima poput probavnih smetnji, normalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa i sličnih. Simptomi na koje bismo trebali obratiti posebnu pozornost su:

  • osjećaj stalne nadutosti
  • natečen trbuh
  • nelagoda ili bol u području trbuha ili zdjelice
  • osjećaj sitosti ubrzo nakon početka obroka
  • potreba za češćim mokrenjem.

Redoviti godišnji posjeti ginekologu vrlo su važni za svaku ženu, no imate li bilo koji od navedenih simptoma i ti simptomi jednostavno ne prolaze ni nakon tri do četiri tjedna, vrijeme je za odlazak na još jedan pregled.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku organizira međunarodnu konferenciju o bolestima jetreRak jajnika ima i genetsku komponentu kao i rak dojki, pa ako u vašoj obitelji ima pojava tih tipova raka, osobito u bliskoj direktnoj liniji poput majke, sestre, tete ili bake, važno je vršiti redovite kontrolne preglede i samopreglede kako bi se eventualna pojava bolesti uhvatila u što ranijoj fazi.

FOTO: UNSPLASH