Posebna prehrana
Kuhajte sa Studentskim: dva jednostavna recepta za veganske umake
Ako u domu imate tofu ili zobene i blender, imate sve potrebno za ukusne veganske umake!
Ako u domu imate tofu ili zobene i blender, imate sve potrebno za ukusne veganske umake!
Lako je napraviti brzinski ručak kad pri ruci imate tjesteninu i vrhnje za kuhanje, pa na brzinu ispečete malo šunke ili prepržite povrća, prelijete vrhnjem i vaše jelo je spremno. Međutim, vegansko vrhnje za kuhanje ili nekakav veganski umak, a da nije umak od rajčice, teško ćete pronaći u bilo kojoj trgovini. Upravo vam zato donosimo dva recepta za umake koji su pogodni i za vegane, a vrlo su jednostavni za napraviti.
Svakako imajte na umu da vam i za ove umake ipak mora biti pri ruci barem tofu ili zobene žitarice te da vam je potreban blender.
Vrhnje za kuhanje od zobenih žitarica
Sastojci:
Svakako imajte na umu da vam i za ove umake ipak mora biti pri ruci barem tofu ili zobene žitarice te da vam je potreban blender.
Vrhnje za kuhanje od zobenih žitarica
Sastojci:
- 100 grama zobenih žitarica
- 500 ml vruće vode
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice suncokretovog ili drugog ulja
- 100 ml tople vode
- začini (po želji).
Priprema:
Navedenu količinu zobenih pahuljica prelijte vrućom vodom i ostavite minimalno pola sata da odstoje, a po želji i duže – ne duže od dva sata. Zobene zatim iz posude ulijte u blender i dodajte sol i ulje koje bi trebalo biti što neutralnijeg okusa te dodajte još 100 ml vode. Blendajte sve skupa dvije-tri minute, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu.
Kada ste izblendali sastojke i dobili kompaktnu smjesu, potrebni su vam cjediljka i gaza ili vrećica koja se inače koristi za cijeđenje biljnog mlijeka. Budite oprezni prilikom cijeđenja smjese jer će još uvijek biti vruća, a osim toga, vrlo je ljepljive teksture, pa je najbolje da odmah po završetku cijelog procesa odmah operete sve posuđe.
Vrhnje, odnosno umak, bit će u potpunosti neutralnog okusa, pa ga možete pripremati kao slasticu ili kao slane umake, začinite ga po želji, prelijte njime tjesteninu, zgusnite jelo ili već nešto drugo što vam padne na pamet!
Umak od svježeg tofua
Sastojci:
Navedenu količinu zobenih pahuljica prelijte vrućom vodom i ostavite minimalno pola sata da odstoje, a po želji i duže – ne duže od dva sata. Zobene zatim iz posude ulijte u blender i dodajte sol i ulje koje bi trebalo biti što neutralnijeg okusa te dodajte još 100 ml vode. Blendajte sve skupa dvije-tri minute, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu.
Kada ste izblendali sastojke i dobili kompaktnu smjesu, potrebni su vam cjediljka i gaza ili vrećica koja se inače koristi za cijeđenje biljnog mlijeka. Budite oprezni prilikom cijeđenja smjese jer će još uvijek biti vruća, a osim toga, vrlo je ljepljive teksture, pa je najbolje da odmah po završetku cijelog procesa odmah operete sve posuđe.
Vrhnje, odnosno umak, bit će u potpunosti neutralnog okusa, pa ga možete pripremati kao slasticu ili kao slane umake, začinite ga po želji, prelijte njime tjesteninu, zgusnite jelo ili već nešto drugo što vam padne na pamet!
Umak od svježeg tofua
Sastojci:
- 200 grama svježeg tofua
- 250 ml vode
- 2-3 žlice limunova soka
- 3 žlice maslinovog ulja
- začini (po želji).
Priprema:
Tofu ubacite u oko 250 mililitara kipuće vode i kuhajte ga 15-ak minuta. Nakon 15 minuta prebacite tofu zajedno s vodom u blender, a za početak ne morate isuti svu vodu iz lonca u kojemu ste kuhali kako ne biste dobili prerijedak umak. U blender u kojemu su voda i tofu dodajte ulje, limunov sok, začine i sve skupa izblendajte. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte preostalu vodu i ponovno izmiksajte. Ovaj umak možete koristiti kao umak uz pečeno povrće, pohano povrće i, primjerice, kao umak za tjestenine.
Tofu ubacite u oko 250 mililitara kipuće vode i kuhajte ga 15-ak minuta. Nakon 15 minuta prebacite tofu zajedno s vodom u blender, a za početak ne morate isuti svu vodu iz lonca u kojemu ste kuhali kako ne biste dobili prerijedak umak. U blender u kojemu su voda i tofu dodajte ulje, limunov sok, začine i sve skupa izblendajte. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte preostalu vodu i ponovno izmiksajte. Ovaj umak možete koristiti kao umak uz pečeno povrće, pohano povrće i, primjerice, kao umak za tjestenine.
OZNAKE:
FOTO:
PIXABAY