LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upozorenje udruge Prijatelji životinja

Krzno je opasno za zdravlje ljudi

Istraživanja su pokazala da je proizvodnja krzna pogubna za ljudsko zdravlje te da se u dječjoj odjeći s krznenim dodacima nalaze otrovi. Udruga Prijatelji životinja apelira na građane da ne kupuju takve proizvode.

Istraživanja su pokazala da je proizvodnja krzna pogubna za ljudsko zdravlje te da se u dječjoj odjeći s krznenim dodacima nalaze otrovi. Udruga Prijatelji životinja apelira na građane da ne kupuju takve proizvode.

Puno puta ste čuli da ne trebate kupovati i nositi odjevne predmete od krzna zbog okrutnosti prema životinjama. Svjesni ste da krzno nije ekološko, da se nemilosrdno troše prirodni resursi poput pitke vode i zagađuje se okoliš. Saznali ste da otrovne kemikalije štete radnicima u proizvodnji i ljudima koji žive u blizini.

No, udruga Prijatelji životinja se pita jeste li znali da je proizvodnja krzna pogubna za ljudsko zdravlje, odnosno one koji ga nose. Istraživanja u Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji utvrdila su u artiklima s krznom postojanje otrovnih tvari u koncentraciji višoj od dopuštenih!

Posebno je zabrinjavajuće što se otrovi nalaze u dječjoj odjeći s krznenim dodacima. Istraživanje u Italiji otkrilo je da se radi i o poznatim modnim markama. Posljednje takvo istraživanje, provedeno u Nizozemskoj, testiranjem dječjih odjevnih predmeta s krznom poznatih modnih brendova pokazalo je prekomjerne razine opasnih formaldehida i etoksilata koji mogu izazvati iritacije, alergije, rak i hormonalnu nestabilnost. Pri nošenju takvih artikala, otrovne tvari upijaju se putem zraka ili kroz kožu. Etoksilati u ljudskome tijelu mogu ostati i do dvadeset godina, uzrokujući kronične zdravstvene probleme.

Iako industrija krzna tvrdi da je ono prirodan proizvod, istraživanje Sveučilišta Michigan utvrdilo je da je potrebno 20 puta više energije za proizvodnju kaputa od životinjskoga krzna nego od umjetnog. Riječ je o izrazito neprirodnom procesu u kojemu se propadanje krzna sprječava njegovim obrađivanjem brojnim opasnim kemikalijama, koje su i teški zagađivači. Nakon osnovne obrade krzna znaju se koristiti dodatne otrovne tvari, poput izbjeljivača i boja. Istodobno, radnici u procesu proizvodnje izloženi su opasnim tvarima zbog kojih imaju povećan rizik od obolijevanja od leukemije i raka.

S obzirom na zdravstvene opasnosti ovakvih artikala te štetnost takve proizvodnje za okoliš, Prijatelji životinja apeliraju na kupce da ne podržavaju takve proizvode. U Hrvatskoj je 2007. godine donesena zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna, s prijelaznim razdobljem od 10 godina. Osim jasnih etičkih razloga, zbog čega je više od 70% građana Hrvatske podržalo hvalevrijednu zakonsku zabranu, dokazana štetnost dodatan je argument da se zabrana očuva i stupi na punu snagu 2017. godine