LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prehrana

Koliki je zapravo rok trajanja određenih namirnica?

Koliko vam se puta dogodilo da ste baš jako željeli pojesti nešto, a nakraju ste vidjeli da je istekao preporučeni rok trajanja? Možda nije sve propalo – donosimo vam rokove trajanja često korištenih namirnica.

Koliko vam se puta dogodilo da ste baš jako željeli pojesti nešto, a nakraju ste vidjeli da je istekao preporučeni rok trajanja? Možda nije sve propalo – donosimo vam rokove trajanja često korištenih namirnica.

Svima nam se koji put dogodilo da smo baš poželjeli pojesti taj voćni jogurt, ali kada smo pogledali datum na ambalaži, shvatili smo je predugo stajao u hladnjaku i rok trajanja mu je istekao. Ako je to jučerašnji datum, mnogi će od nas bez razmišljanja svejedno pojesti jogurt. No, koliko je zapravo dug rok trajanja i nakon isteka preporučenog datuma? U nastavku vam donosimo nekoliko čestih namirnica s preporukama trajanja proizvoda i nakon isteka roka trajanja.

Jaja i mliječni proizvodi

Neotvoreni sir u hladnjaku može biti jestiv još 2 – 4 mjeseca nakon isteka roka trajanja naznačenog na ambalaži, a u zamrzivaču čak 6 – 8 mjeseci. Otvoreni sir u hladnjaku može biti jestiv još 3 – 6 tjedana nakon roka trajanja, a u zamrzivaču također 6 – 8 mjeseci, kao i neotvoreni. Sir narezan na komadiće može biti jestiv još mjesec dana u hladnjaku (neotvoren), a 6 – 8 mjeseci u zamrzivaču. Otvoreni sir narezan na komadiće u hladnjaku će biti dobar još 2 tjedna.

Kiselo vrhnje u hladnjaku dobro je još 1 – 2 tjedna nakon isteka datuma na ambalaži, a otvoreno 7 – 10 dana.

Svježa jaja jestiva su još 3 – 4 tjedna nakon isteka roka trajanja, ako su u hladnjaku.

Neotvoreni sladoled traje još 2 – 3 mjeseca, a otvoreni 1 – 2 mjeseca.

Neotvoreno mlijeko u hladnjaku može trajati još 5 – 7 dana nakon isteka roka trajanja, a isto tako i otvoreno.

Zamrznuti jogurt traje još 2 – 3 mjeseca, tekući jogurt u hladnjaku 7 – 10 dana, a u zamrzivaču 1 – 2 mjeseca. Neotvoreni grčki jogurt u hladnjaku bit će jestiv još 1 – 2 tjedna nakon isteka roka naznačenog na ambalaži, a bilo koji otvoreni jogurt u hladnjaku može biti još tjedan dana, u zamrzivaču 1 mjesec nakon isteka.

Izvor: Pixabay

Pivo, kava, žitarice

Flaširano pivo u ostavi može biti čak 6 – 9 mjeseci nakon isteka roka trajanja, u hladnjaku od 6 mjeseci do 2 godine!

Mljevena kava (neotvorena) u ostavi može stajati 3 – 5 mjeseci, a u zamrzivaču 1 – 2 godine Vjerovali ili ne, instant kava u ostavi može stajati čak do 20 godina, a u zamrzivaču ima neodređen rok trajanja. Otvorena mljevena kava u ostavi traje 3 – 5 mjeseci.

Žitarice (neotvorene) u ostavi mogu biti 6 – 8 mjeseci, a otvorene 4 – 6 mjeseci.

Slastice, pizza...

Pečeni kolač u hladnjaku može stajati 2 – 4 dana, voćni kolač 1 – 2 dana, kao i torta sa šlagom.

Pizza smrznuta 4 – 6 mjeseci, a domaća u hladnjaku 3 – 5 dana.

Kečap se može konzumirati još godinu dana nakon isteka roka trajanja ako je u hladnjaku.

Slanina se može konzumirati još 1 – 2 tjedna ako je u hladnjaku, a smrznuta 6 – 8 mjeseci.

Voće i povrće lako je procijeniti po izgledu, a i najčešće nisu u ambalažama s naznačenim rokom trajanja. Gljive u hladnjaku mogu stajati do 10 dana ako su cijele, a narezane do 7 dana.

Izvor: Pinterest

Bez obzira na navedene rokove, najbolje je da sami procijenite je li nešto još jestivo ili nije – logično je da nećete jesti proizvode sumnjiva mirisa i izgleda. Također, navedeni se rokovi odnose na namirnice koje su skladištene na točno određeni, preporučeni način. Bez obzira na navedene rokove, prvenstveno mislite na svoje zdravlje i konzumirajte one namirnice za koje ste sigurni da vam neće škoditi ako je prošao koji dan nakon preporučenog datuma konzumiranja naznačenog na ambalaži.

FOTO: PIXABAY