LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Negativan trend

Je li ADHD postao trend? TikTok je krivac

Trendovi samodijagnosticiranja bolesti na društvenim mrežama su u porastu.

Trendovi samodijagnosticiranja bolesti na društvenim mrežama su u porastu.

Samodijagnosticiranje raznih poremećaja i bolesti postalo je trend na društvenim mrežama. Posebno je popularna dijagnoza poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), čiji su najčešći simptomi hiperaktivnost, problem s koncentracijom te pričljivost.

U odrasloj dobi klasični znakovi su da oboljeli ne prazne poštanski sandučić, ne plaćaju račune i odgađaju zadatke do roka. Često se nekako snalaze i provlače kroz životne situacije, nauče u zadnji tren i onda dobro prođu na ispitima, kazao je psihoterapeut Robert Willi.

@clairebowmanofficial How many do you struggle with? 🖤✨ #adhshe #adhdinwomen #adhdwomen #adhdsymptoms #adhdsymptomsinwomen #adhddiagnosis ♬ Emotional - Bang Nono


Samodijagnosticiranje ADHD-a na društvenoj mreži TikTok ipak nije preporučljivo, jer se radi o izuzetno složenoj bolesti, a određeni simptomi mogu se pojaviti u različitim situacijama. 

Poremećaj ima toliko oblika i toliko osobitosti. Odrasli su često prevladali mnoge simptome, poput vrpoljenja, i svjesno se trude ostati mirni. Zbog toga je poremećaj manje vidljiv. Zatim postoje ljudi koji su nepažljivi iz sasvim drugih razloga, objasnio je Willi.


Poželjno je podizati svijest o poremećajima kao što je ADHD, ali je za dijagnozu nužno obratiti se stručnoj osobi, posebice zato što osobe s  ADHD-om uzimaju određene lijekove.
 
IZVOR: VICE, TIKTOK CLAIRE BOWMAN OFFICIAL
FOTO: UNSPLASH