LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oboljeli srednjoškolci

U zagrebačkim školama sve više zaraženih hepatitisom

Hepatitis A često se naziva i bolest prljavih ruku jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Hepatitis A često se naziva i bolest prljavih ruku jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

U zagrebačkim školama već dva mjeseca hara epidemija hepatitisa A, a oboljelo je čak 57 srednjoškolaca.

Ravnatelj Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar u Zagrebu Branko Kolarić za Jutarnji je rekao kako je epidemija pod kontrolom i da je oko 45 pacijenata već ozdravilo, no dodao je da broj zaraženih može biti i veći jer period inkubacije kod hepatitisa A traje mjesec dana, a u nekim slučajevima i dva mjeseca.

Hepatitis se prvotno počeo širiti u Ugostiteljsko-turističkom učilištu gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen, djeci pripremao obroke i tako ih zarazio.
– Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i s njim donijeli smo brojne mjere. – rekao je Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta.
Hepatitis A često se naziva i bolest prljavih ruku jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Rasprostranjena je po cijelom svijetu, a javlja se u endemijskom ili epidemijskom obliku.
– Među simptomima akutnog hepatitisa A su povišena temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, svijetla stolica, a tamna mokraća. Zatim se jetrenim probama pokažu povišene razine bilirubina i transaminaza. Liječenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju. Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. No, problem je kad bolest nije prepoznata, pa može progredirati i dovesti do zatajenja jetre. – za Jutarnji je rekla Lorna Stemberger Marić, infektologinja iz klinike Dr. Frana Mihaljevića u Zagrebu
 Dodala je i kako se ne sjeća da smo ikad imali takvu epidemiju.

Ravnatelji su zagrebačkih škola dobili upute te roditeljima i nastavnicima podijelili obavijesti kako se osoba može zaraziti hepatitisom A.
FOTO: UNSPLASH