LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spolno zdravlje

I pri oralnom spolnom odnosu možemo se zaraziti, evo kako koristiti zaštitu

Zaštita tijekom oralnog spolnog odnosa važna je jer se i prakticiranjem isključivo oralnog seksa možete zaraziti spolno prenosivim bolestima.

Zaštita tijekom oralnog spolnog odnosa važna je jer se i prakticiranjem isključivo oralnog seksa možete zaraziti spolno prenosivim bolestima.

Da odgovorno stupanje u spolni odnos podrazumijeva korištenje zaštite poput kondoma i ostalih oblika kontracepcije, mnogi spolno aktivni mladi znaju. 

No, velik broj mladih ne zna da je i tijekom oralnog spolnog odnosa također potrebno koristiti zaštitu. Iako je teško uspoređivati rizike pojedinih seksualnih aktivnosti, jer ljudi obično prakticiraju više različitih aktivnosti, možemo reći da oralni seks ima puno manji rizik za prijenos spolno prenosivih infekcija nego analni i vaginalni odnos, no rizik ipak postoji.

Kako stoji na stranici HZJZ-a Spolno zdravlje, rizik od zaraze spolno prenosivim infekcijama i bolestima postoji i tijekom primanja i pružanja oralnog seksa. Infekcija klamidijom je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija. 

Pri oralnom spolnom odnosu koji uključuje penis kao zaštita služi muški kondom dok se tijekom oralnog spolnog odnosa na vulvi ili anusu kako bi se spriječila mogućnost prijenosa spolno prenosivih infekcija preporučuje koristiti dentalne brane. Dentalne brane su tanke rastezljive maramice kvadratnog oblika od lateksa ili plastike (eng. dental dams). Krpice od lateksa tanke kao oblatna postavljaju se preko vaginalnog otvora i tako sprječavaju kontakt s menstrualnom krvlju ili vaginalnom tekućinom. 

Ako koristite dentalnu branu, nemojte istovremeno koristiti lubrikant na bazi ulja kako ne bi pukla, a također je važno da ih se ne koristi ponovno (kao što ne biste ponovno iskoristili ni kondome). 

Dentalna brana može se nabaviti preko interneta za cijenu od oko 30 kuna po komadu. S obzirom na to da nije lako dostupna, možete je sami napraviti upotrebom većeg komada plastične folije za domaćinstvo ili rezanjem muškog kondoma u pravokutnik. Kondomu trebate odrezati gornji i donji dio te ga razrezati po dužini i njime prekriti vaginalno područje. Detaljne upute kako napraviti dentalnu branu dostupne su na poveznici.

Zaštita tijekom oralnog spolnog odnosa važna je jer se i prakticiranjem isključivo oralnog seksa možete zaraziti spolno prenosivim bolestima poput gonoreje koju je moguće dobiti u grlu, a manifestira se upalom grla. Tijekom nezaštićenog oralnog spolnog odnosa, moguće je dobiti i sifilis jer se ova bakterija prenosi kontaktom kože na kožu. Bakterija ulazi preko sluznice usta gdje se onda mogu u prvoj fazi bolesti pojaviti simptomi poput bezbolnih ranica i čireva.

Postoji i rizik da se tijekom nezaštićenog spolnog odnosa zaraziš i HIV-om, pogotovo ako ejakulat prilikom pružanja oralnog seksa dospije u usta. U takvim je situacijama ejakulat najbolje ispljunuti ili odmah progutati (želučana kiselina uništava virus HIV-a), no ipak je najbolje da partner ne ejakulira u blizini usta jer postoji teoretska mogućnost da virus preko rane u ustima dospije u krvotok.

Više o rizicima koje predstavlja nezaštićen oralni spolni odnos pročitaj na poveznici.
FOTO: PEXELS