LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski je dan spolnog zdravlja, u Hrvatskoj čak 32 posto mladih priznalo da nije koristilo zaštitu kod prvog odnosa

Globalno tržište prezervativa procijenjeno je na 11,59 milijardi dolara u 2023. godini, a očekuje se da će rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,72% do 2030. godine.

Globalno tržište prezervativa procijenjeno je na 11,59 milijardi dolara u 2023. godini, a očekuje se da će rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,72% do 2030. godine.

Svjetski dan spolnog zdravlja obilježava se svake godine 4. rujna, kao dio globalne inicijative koju je 2010. godine pokrenula Svjetska udruga za spolno zdravlje (WAS). Danas se ovaj dan obilježava u više od 60 zemalja svijeta, a često se pokreću rasprave o spolnom zdravlju u školama, bolnicama, medijima, knjižnicama i drugim javnim prostorima.
 

Globalno tržište prezervativa raste godišnje za 8,72 posto, ali nedovoljno?


Jedan od ključnih aspekata spolnog zdravlja je korištenje prezervativa kao sredstva za prevenciju spolno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća. Globalno tržište prezervativa procijenjeno je na 11,59 milijardi dolara u 2023. godini, a očekuje se da će rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,72 posto do 2030. godine. Povećanje svijesti o važnosti korištenja prezervativa, mjere za smanjenje širenja HIV-a i drugih spolno prenosivih infekcija te dostupnost različitih proizvoda prilagođenih potrebama potrošača ključni su faktori koji potiču rast ovog tržišta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2023. godine, godišnje se prijavljuje oko 374 milijuna novih slučajeva sifilisa, gonoreje, klamidije i trihomonijaze. Također, u svijetu je 2023. godine zabilježeno 39 milijuna ljudi koji žive s HIV-om, od čega dvije trećine u afričkim zemljama. Ako se spolno prenosive bolesti ne liječe, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija poput neplodnosti i impotencije.

U segmentu distribucije, javnozdravstveni programi, kao što su oni koje provode Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i WHO, naglašavaju važnost distribucije prezervativa kao troškovno učinkovite mjere za sprječavanje HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti. U afričkim zemljama, prezervativi se često besplatno distribuiraju u okviru javnozdravstvenih inicijativa, dok je e-trgovina najbrže rastući segment na globalnom tržištu prezervativa.

Grad Zagreb daje besplatne zdravstvene usluge za mlade: brinite o spolnom zdravlju


Sjeverna Amerika i Azijsko-pacifička regija vodeći su regionalni tržišni igrači, pri čemu Azija drži udio od 50,91% na globalnom tržištu prezervativa u 2023. godini. Očekuje se da će Indija i Kina biti ključna tržišta zbog velike populacije i sve veće svijesti o spolnom zdravlju.

U Europi, porast prevalencije HIV-a i spolno prenosivih bolesti te sve veća svijest o korištenju kontracepcije doprinose rastu potražnje za prezervativima. Primjerice, Njemačka je lider na europskom tržištu, dok se Norveška očekuje kao najbrže rastuće tržište u narednim godinama.

Latinska Amerika također bilježi značajan rast zahvaljujući raznim inicijativama koji promiču sigurne seksualne odnose kroz kreativne marketinške kampanje.
 

Podaci u Hrvatskoj su također alarmantni


Podaci iz Hrvatske otkrivaju ozbiljne izazove u području spolnog zdravlja, posebno kada je riječ o ranoj spolnoj aktivnosti, korištenju zaštite i prevalenciji spolno prenosivih bolesti. Unatoč naporima u obrazovanju i prevenciji, statistike ukazuju na zabrinjavajuće trendove koji zahtijevaju hitnu pažnju i daljnje mjere kako bi se poboljšala zdravstvena sigurnost i kvalitet života mladih.

WHO upozorava: zabrinjavajući pad korištenja kondoma kod mladih Europljana



Prema istraživanjima, 14 posto petnaestogodišnjaka u Hrvatskoj imalo je rani spolni odnos, pri čemu je 32 posto njih priznalo da nije koristilo prezervativ tijekom posljednjeg spolnog odnosa. Ova statistika je zabrinjavajuća, s obzirom na to da je prosječna dob za početak spolnih odnosa u Hrvatskoj između 16 i 17 godina. Zanimljivo je da 18 posto mladih koristi manje pouzdane metode zaštite, poput prekinutog snošaja.

Kod mladih u dobi od 18 do 25 godina, 30 posto nije koristilo prezervativ prilikom prvog spolnog odnosa, a 45 posto ih nije koristilo zaštitu prilikom posljednjeg spolnog odnosa. Samo 20 posto mladih izjavilo je da dosljedno koristi zaštitu. Ovi podaci ukazuju na potrebu za boljom edukacijom i većim naglaskom na prevenciji.

S druge strane, prevalencija spolno prenosivih infekcija također je alarmantna. U posljednjih pet godina, Hrvatska je prosječno bilježila oko 129 slučajeva klamidijske infekcije godišnje, dok su stope oboljenja od hepatitisa B i C značajno smanjene zahvaljujući cijepljenju i poboljšanoj prevenciji. Sifilis i gonoreja još uvijek su prisutni, s 37 i 24 slučaja godišnje, dok je broj oboljelih od HIV-a relativno stabilan s 93 prijavljenih slučajeva godišnje.

Studenti organiziraju besplatne radionice „mindfulnessa” i edukacije o zdravlju za mlade


Posebnu pažnju treba posvetiti i statistici o pobačajima. U 2022. godini, oko 660 adolescentica ispod 20 godina rodilo je, a od njih je 191 bila maloljetna (13 do 17 godina). Također, 3 000 žena imalo je legalno inducirani pobačaj, od čega je 6 posto djevojaka mlađih od 20 godina koristilo ovu opciju. Ovi podaci sugeriraju potrebu za jačom podrškom i obrazovanjem mladih u pogledu spolnog zdravlja i prevencije neželjenih trudnoća.
IZVOR: WORLD SEXUAL HEALTH DAY / HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA