HZJZ
Savjeti za zdravu prehranu u izolaciji i pravilno skladištenje hrane
Kontstantno prejedanje pokušajte zamijeniti umjerenim jelom napravljenim od zdravih namirnica. Koje su to i kako neke od njih skladištiti, savjetuje HZJZ.
Kontstantno prejedanje pokušajte zamijeniti umjerenim jelom napravljenim od zdravih namirnica. Koje su to i kako neke od njih skladištiti, savjetuje HZJZ.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nekoliko savjeta koje prenosimo, a koje će vam pomoći da živite zdravo dok ste u izolaciji. Mnogi se od nas prejedaju ovih dana, do čega nerijetko dolazi zbog dosade, a s obzirom na to da će nas kasnije dočekati posljedice, važno je pročistiti organizam i pružiti mu koju zdravu namirnicu.
Voće i povrće
Prema preporuci WHO-a potrebno je unijeti bar pet porcija voća i povrća, odnosno oko 400 grama dnevno. Od voća je dobro konzumirati agrume, banane i jabuke koji su praktični jer se mogu zamrznuti, a od povrća se možete prikloniti korjenastom koje duže ostaje svježe, kao što su mrkva, peršin, cikla i repa te kupus, brokula i cvjetača. Za aromu i hranjivost na raspolaganju nam uvijek stoje češnjak, luk i đumbir. Jednako dobro poslužit će i smrznuto voće i povrće.
Mahunarke
Ono što je zasigurno njihova prednost jest da nam daju osjećaj sitosti, a uz to su bogate bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima. Svim studentima, pa i onima koji su ranije prezirali variva, dobro su poznata ukusna variva studentskih restorana. Sada imate sasvim dovoljno vremena da sami pokušate pripremiti jedno slasno!
Žitarice i škrobno povrće
Cjelovite, integralne žitarice unijet će u naše tijelo potrebna vlakna, zasititi nas, a možete ih jesti i u obliku integralnog kruha koji možete zamrznuti narezanog na kriške. Krumpir i batat osigurat će dobru količinu složenih ugljikohidrata.
Suho voće, orašidi, sjemenke
Nema se što puno reći o ovim namirnicama jer svi već dobro znaju da posluže kao idealan međuobrok. Sve što trebate jest pripaziti da nemaju dodane soli ili šećer.
Jaja, konzervirano povrće, konzervirana riba i mlijeko također spadaju pod zdravu hranu ako nemaju previše ulja, masnoće, soli i šećera.
Tips&Tricks
HZJZ je uputio i nekoliko savjeta zbog kojih će vaše namirnice duže biti svježe, hranjivije, a u nastavku donosimo kako ih trebate konzumirati i skladištiti.
Češnjak je potrebno nasjeckati ili pritisnuti 5 do 10 minuta prije uporabe jer je toliko vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je češnjak odstajao pripremajte ga 5 do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari.
Jabuke, kruške, marelice, grožđe i rajčice držite dalje od kupina, jagoda, mrkve, cvjetače i kelja jer emitiraju puno plina etilena, što može izazvati brže zrenje. Ako jabuke ili kruške držimo u hladnjaku, onda ih treba držati na donjim policama jer je etilen teži od zraka i zadržat će se dolje.
Krumpire je najbolje čuvati na prozračnom, hladnom i suhom mjestu poput podruma. Ako nemate podrum, čuvajte ih u hladnijem, prozračnom, tamnom ormaru. Pohranite ih u platnenu ili papirnatu vrećicu. Ako se nalaze u plastičnoj vrećici, neka bude s rupicama kako bi vlaga mogla izlaziti, a pripazite i da stoji dalje od luka jer će se ove dvije vrste povrća brže kvariti ako stoje jedna do druge.
Orašide držite u hladnjaku ako imate veće količine, a jaja nemojte držati u spremniku u vratima jer ih izlažete učestaloj toplo-hladnoj temperaturi. Čuvajte ih u stražnjem dijelu hladnjaka, pohranite ih šiljastim krajem okrenutim prema dolje u originalnom pakiranju ili u pokrivenom spremniku gdje će se održati do mjesec dana.
Mlijeko također nemojte držati u vratima iz istog razloga kao i jaja, a prilikom zatvaranja dobro zavrnite čep kako ne bi povuklo druge arome.
Voće i povrće
Prema preporuci WHO-a potrebno je unijeti bar pet porcija voća i povrća, odnosno oko 400 grama dnevno. Od voća je dobro konzumirati agrume, banane i jabuke koji su praktični jer se mogu zamrznuti, a od povrća se možete prikloniti korjenastom koje duže ostaje svježe, kao što su mrkva, peršin, cikla i repa te kupus, brokula i cvjetača. Za aromu i hranjivost na raspolaganju nam uvijek stoje češnjak, luk i đumbir. Jednako dobro poslužit će i smrznuto voće i povrće.
Mahunarke
Ono što je zasigurno njihova prednost jest da nam daju osjećaj sitosti, a uz to su bogate bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima. Svim studentima, pa i onima koji su ranije prezirali variva, dobro su poznata ukusna variva studentskih restorana. Sada imate sasvim dovoljno vremena da sami pokušate pripremiti jedno slasno!
Žitarice i škrobno povrće
Cjelovite, integralne žitarice unijet će u naše tijelo potrebna vlakna, zasititi nas, a možete ih jesti i u obliku integralnog kruha koji možete zamrznuti narezanog na kriške. Krumpir i batat osigurat će dobru količinu složenih ugljikohidrata.
Suho voće, orašidi, sjemenke
Nema se što puno reći o ovim namirnicama jer svi već dobro znaju da posluže kao idealan međuobrok. Sve što trebate jest pripaziti da nemaju dodane soli ili šećer.
Jaja, konzervirano povrće, konzervirana riba i mlijeko također spadaju pod zdravu hranu ako nemaju previše ulja, masnoće, soli i šećera.
Tips&Tricks
HZJZ je uputio i nekoliko savjeta zbog kojih će vaše namirnice duže biti svježe, hranjivije, a u nastavku donosimo kako ih trebate konzumirati i skladištiti.
Češnjak je potrebno nasjeckati ili pritisnuti 5 do 10 minuta prije uporabe jer je toliko vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je češnjak odstajao pripremajte ga 5 do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari.
Jabuke, kruške, marelice, grožđe i rajčice držite dalje od kupina, jagoda, mrkve, cvjetače i kelja jer emitiraju puno plina etilena, što može izazvati brže zrenje. Ako jabuke ili kruške držimo u hladnjaku, onda ih treba držati na donjim policama jer je etilen teži od zraka i zadržat će se dolje.
Krumpire je najbolje čuvati na prozračnom, hladnom i suhom mjestu poput podruma. Ako nemate podrum, čuvajte ih u hladnijem, prozračnom, tamnom ormaru. Pohranite ih u platnenu ili papirnatu vrećicu. Ako se nalaze u plastičnoj vrećici, neka bude s rupicama kako bi vlaga mogla izlaziti, a pripazite i da stoji dalje od luka jer će se ove dvije vrste povrća brže kvariti ako stoje jedna do druge.
Orašide držite u hladnjaku ako imate veće količine, a jaja nemojte držati u spremniku u vratima jer ih izlažete učestaloj toplo-hladnoj temperaturi. Čuvajte ih u stražnjem dijelu hladnjaka, pohranite ih šiljastim krajem okrenutim prema dolje u originalnom pakiranju ili u pokrivenom spremniku gdje će se održati do mjesec dana.
Mlijeko također nemojte držati u vratima iz istog razloga kao i jaja, a prilikom zatvaranja dobro zavrnite čep kako ne bi povuklo druge arome.
OZNAKE:
FOTO:
PIXABAY