LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje na prvom mjestu

GORKE NAMIRNICE: uvrstite ih u svoju prehranu zbog ovih benefita

Iako vam nisu najomiljenije, gorke namirnice smanjuju apetit, a važne su za probavu i crijeva, posebno ako jedete masnu hranu.

Iako vam nisu najomiljenije, gorke namirnice smanjuju apetit, a važne su za probavu i crijeva, posebno ako jedete masnu hranu.

Izbjegavate prokulice, grejp, rikolu i kelj zbog njihova gorka okusa? Propuštate zdrave namirnice koje vam donose niz dobrobita za zdravlje probave i crijeva. Osim toga, gorka hrana smanjuje apetit pa se predlaže da je dodate u napitak prije jela, piše Hina.

Gorka hrana donosi niz benefita, uključujući bolji rad probavnog sustava, smanjenje apetita i oslobađanje probavnih sokova u gušterači. Ipak, veliki broj ljudi izbjegava gorku hranu, a evo i zašto.

 

„To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno.“ – objasnila je  Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment, prema Hini.


Niz biljaka proizvodi gorke tvari baš s ciljem obrane od predatora, ali na gorak okus moguće se naviknuti. Posebno ako uzmete u obzir činjenicu da poboljšavaju rad probave – pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.
 

Olakšavaju život ovim skupinama


Osim toga, gorke namirnice smanjuju osjećaj gladi i želju za slatkim, a to uvelike pomaže osobama koje boluju od dijabetesa ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu, pojasnili su iz njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Studenti ovog sveučilišta od jeseni mogu upisati novi izborni kolegij, većina nastavnih sati provodi se na terenu



Također imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, što je još jedna od njihovih brojnih benefita. Nemojte da vas njihov gorak okus spriječi od zdrave prehrane, probajte gorke namirnice uvoditi postepeno u svoj dnevni meni.

Esser preporučuje kombinaciju salate puterice i gorkog radiča pomiješanog s bobicama nara i slano-slatkim preljevom. Tako ćete zamaskirati gorčinu, a istovremeno dobiti benefite koje nosi gorka hrana.
IZVOR: HINA
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA