Zdravlje na prvom mjestu
GORKE NAMIRNICE: uvrstite ih u svoju prehranu zbog ovih benefita
Iako vam nisu najomiljenije, gorke namirnice smanjuju apetit, a važne su za probavu i crijeva, posebno ako jedete masnu hranu.
Iako vam nisu najomiljenije, gorke namirnice smanjuju apetit, a važne su za probavu i crijeva, posebno ako jedete masnu hranu.
Izbjegavate prokulice, grejp, rikolu i kelj zbog njihova gorka okusa? Propuštate zdrave namirnice koje vam donose niz dobrobita za zdravlje probave i crijeva. Osim toga, gorka hrana smanjuje apetit pa se predlaže da je dodate u napitak prije jela, piše Hina.
Gorka hrana donosi niz benefita, uključujući bolji rad probavnog sustava, smanjenje apetita i oslobađanje probavnih sokova u gušterači. Ipak, veliki broj ljudi izbjegava gorku hranu, a evo i zašto.
„To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno.“ – objasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment, prema Hini.
Niz biljaka proizvodi gorke tvari baš s ciljem obrane od predatora, ali na gorak okus moguće se naviknuti. Posebno ako uzmete u obzir činjenicu da poboljšavaju rad probave – pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.
Olakšavaju život ovim skupinama
Osim toga, gorke namirnice smanjuju osjećaj gladi i želju za slatkim, a to uvelike pomaže osobama koje boluju od dijabetesa ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu, pojasnili su iz njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.
Također imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, što je još jedna od njihovih brojnih benefita. Nemojte da vas njihov gorak okus spriječi od zdrave prehrane, probajte gorke namirnice uvoditi postepeno u svoj dnevni meni.
Esser preporučuje kombinaciju salate puterice i gorkog radiča pomiješanog s bobicama nara i slano-slatkim preljevom. Tako ćete zamaskirati gorčinu, a istovremeno dobiti benefite koje nosi gorka hrana.
OZNAKE:
IZVOR:
HINA
FOTO:
CANVA, ILUSTRACIJA