LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HRANA

Evo koliko dugo piletinu možete držati u hladnjaku

Rizici od konzumacije pokvarene piletine su veliki.

Rizici od konzumacije pokvarene piletine su veliki.

Piletina je jedna od onih namirnica koje studenti često spremaju. Zdrava je, može se spremiti na dosta načina te je naravno ukusna. Ali, studentske obaveze nekad ne dopuštaju da organizirano jedemo, stoga kupljena piletina ili ona već skuhana zna stati u hladnjaku danima. 

Možda jest jedna od glavnih namirnica svakog kućanstva, piletina je ipak sklona velikom riziku od bakterijske kontaminacije. Zato je važno znati koliko dugo i sirova i kuhana piletina može stajati u hladnjaku i kada je pokvarena.

Piletinu je najbolje zaštititi od bakterija tako što je stavimo u hladnjak jer se bakterije sporije razmnožavaju na niskim temperaturama. Sirova piletina u hladnjaku može stati 1-2 dana i to u posudi koja ne propušta vodu kako bi se spriječilo curenje sokova.

Prethodno pripremljena piletina, kuhana ili pečena u hladnjaku može stajati 3-4 dana, a neovisno o tome je li piletina sirova ili prethodno pripremljena, ako je želite pohraniti na nekoliko dana onda je najbolje staviti je u zamrzivač. 

U zamrzivaču se sirova piletina može držati i do devet mjeseci, a cijelo pile i do godinu dana, dok prethodno pripremljena piletina može stajati 2-6 mjeseci.

Kako znati je li se piletina pokvarila? Ako ste piletinu ostavili dulje u hladnjaku dulje od ovih dana koje smo naveli, postoji mogućnost da se pokvarila. Ako je rok trajanja na ambalaži istekao, ako je piletina poprimila sivo-zelenu boju, ako je tekstura sluzava, a miris kiseo, to znači da je piletina pokvarena i da je odmah bacite. 

Rizik od konzumacije pokvarene piletine je velik i može dovesti do trovanja hranom. Zato kad god sumnjate da je piletina pokvarena, nemojte riskirati nego je bacite u smeće.
FOTO: PIXABAY