LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korelacija hrane i sna

Deset namirnica koje vas čine pospanima

Razlog zijevanju nakon obroka nije samo prejedanje. Određene namirnice u nama stvaraju osjećaj pospanosti bez obzira na to u kojoj ih količini konzumiramo.

Razlog zijevanju nakon obroka nije samo prejedanje. Određene namirnice u nama stvaraju osjećaj pospanosti bez obzira na to u kojoj ih količini konzumiramo.

Iako pospanost pripisujemo raznim uzrocima, često nismo svjesni toga da je i hrana jedan od razloga zbog kojih se osjećamo umorno. Donosimo deset namirnica koje se često konzumiraju, a upravo nam se zbog njih spava.

1. Bademi

Bademi su bogati triptofanom koji sudjeluje u stvaranju tzv. hormona sreće, serotonina te melatonina koji regulira ritam spavanja i budnosti. Također, bademi obiluju magnezijem koji smanjuje napetost u mišićima te stvara osjećaj pospanosti.

FOTO: Flickr

2. Banana

Kao što je slučaj i s bademima, banana sadrži puno magnezija i kalija koji služe za opuštanje mišića. Vitamin B6, koji se općenito nalazi u voću, pretvara triptofan u serotonin pojačavajući efekt opuštanja.

3. Bijela riža

Čak tri do četiri sata nakon konzumiranja jela koje sadrži bijelu rižu osjeti se pospanost. Razlog tomu visok je glikemijski indeks zbog kojeg se preporučuje da se riža ne jede za večeru.

4. Masna riba

Kiseline koje sadrže tuna i losos te ostale masne ribe povećavanju proizvodnju melatonina. Također, ove kiseline umanjuju razinu hormona stresa u krvi te je jedino što želiš nakon konzumiranja ove hrane – zaspati.

FOTO: Pixabay

5. Kamilica

Kamilica obiluje glicinom, aminooctenom kiselinom koja umirujuće djeluje na živčani sustav. Nakon samo jedne šalice ovog čaja osjeti se blagi umor. Osim za brže spavanje, kamilica se preporučuje i za liječenje mučnine.

6. Mliječni proizvodi

Mlijeko, maslac, jogurt, sir i mnogi drugi proizvodi ubrajaju se u ovu skupinu. Tvrdi sirevi najviše opuštaju zbog otpuštanja velike količine kalcija. Ako se uz njih jedu i ugljikohidrati kao što su krekeri, funkcija triptofana još je intenzivnija.

FOTO: Flickr

7. Orasi

Iako orasi sadrže manji udio triptofana od badema, svejedno imaju vlastiti izvor melatonina. Prema istraživanjima, orasi povećavaju razinu ovog hormona u krvi te osobu koja ih konzumira čine vrlo pospanom.

8. Tamna čokolada

Ne brini, svejedno možeš jesti čokoladu po cijele dane. Dok je mliječna čokolada stimulant za buđenje, tamna čokolada sadrži serotonin koji opušta um i tijelo. Osim toga, crna čokolada ima pozitivan utjecaj na zdravlje te se preporučuje jesti ju svaki dan, ali u umjerenim količinama.

9. Zobena kaša

Iako je favorit kada se radi o doručku, zobena kaša djeluje upravo suprotno od očekivanog. Budući da žitarice sadrže ugljikohidrate, povećava se razina šećera u krvi, što nas čini pospanima. Također, melatonin koji sadrži većina navedenih namirnica nalazi se i u zobenoj kaši.

FOTO: Flickr

10. Trešnje

Još jedna u nizu namirnica u čijem je sastavu visoka razina melatonina. Zanimljivo je što se trešnje kao hrana ne smatraju uzrokom pospanosti, dok će te sok od trešnje ubrzo nakon konzumiranja uspavati.

FOTO: FLICKR