LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pretjerani rad

Borbom protiv stresa prouzrokovanog poslom do kvalitetnijeg života

Stres prouzrokovan poslom može ozbiljno utjecati na naše zdravlje. Donosimo nekoliko savjeta za borbu protiv posljedica pretjeranog rada.

Stres prouzrokovan poslom može ozbiljno utjecati na naše zdravlje. Donosimo nekoliko savjeta za borbu protiv posljedica pretjeranog rada.

Nakon godišnjeg odmora napunili smo baterije i možemo nastaviti dalje, ali kada nemate godišnji odmor ili nakon njega morate odraditi zaostatke, stres može biti još izraženiji. Naporan rad potreban je gotovo svakome tko želi izgraditi uspješnu karijeru i osigurati si budućnost, no ponekad trebamo stati i promisliti utječe li pretjerani rad na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Ako osjećate nešto od navedenog, vjerojatno je vrijeme za promjene:

  • kronični umor

  • depresija

  • anksioznost

  • nedostatak koncentracije

  • nedostatak motivacije

  • nezadovoljstvo vlastitim postignućima.

Iako vam se može činiti smiješnim da uopće išta pokušavate promijeniti jer se ne usudite požaliti nadređenima, učinite bar ono što možete sami ili uz pomoć bližnjih.

Postavite realne ciljeve

Pokušajte si ne zadavati cilj koji vjerojatno nećete moći ispuniti jer ćete se osjećati manje vrijednima. Radije odredite jedan jednostavniji cilj, nakon njega novi, malo kompliciraniji i tako sve dok ne dođete do cilja koji će vas zadovoljiti.

Nemojte raditi tuđe poslove

Nećete biti loša osoba ako naučite reći ne. Ponekad će ljudi jednostavno biti lijeni obaviti zadatak koji im je dodijeljen i pokušat će ga uvaliti vama, no gomilanje tuđih obaveza spriječit će vas da odradite svoje zadatke na vrijeme jer ćete osjećati veću odgovornost prema onome što ste drugima obećali.

Nemojte pretjerivati s prekovremenima

Prekomjerni rad dovest će vas u situaciju u kojoj nećete više imati društveni život i u kojoj će se vaš život svesti samo na relaciju kuća-posao. Zanemarite li zbog toga i svoje bližnje, nećete imati priliku podijeliti s nekim svoje osjećaje i tegobe te ćete sve probleme držati u sebi.

Potražite pomoć oko posla

Ako mislite da ste uzeli prevelik zalogaj i ipak biste htjeli pomoć kolega, nemojte se ustručavati zatražiti ju. Samostalno obavljen rad koji kao posljedicu ima loš utjecaj na vaše zdravlje nije vrijedan muke. Možda ćete jednom i uspjeti sami odraditi sve i ponosno uzeti sve zasluge, no to može dovesti do toga da ubuduće sve zahtjevne poslove obavljate sami – dobro razmislite možete li nešto samostalno obaviti bez da to ozbiljnije utječe na vašu psihu. Nemojte u potpunosti odbacivati ideju timskoga rada jer ćete možda upravo na taj način, promatrajući razne pristupe zadacima, naučiti više i kasnije moći sami obavljati posao.

Budite aktivni

Fizička aktivnost pomoći će vam da se osjećate opuštenije, a ako zbog stresa ne možete ni normalno spavati, rekreacija će vas izmoriti i spavat ćete kao beba. Odvojite bar pola sata u ranim jutarnjim satima prije posla za vježbu ili navečer nakon posla ako niste jutarnji tip. Rekreacija može biti šetnja, trčanje, plivanje, joga, sjedenje u parku ili nešto drugo u čemu se pronalazite, a da ne podrazumijeva zavaljenost u fotelju.

Porazgovarajte sa psihologom

Ako se vaše psihičko stanje nikako ne popravlja i možete si to priuštiti, posjetite psihologa. Stručno će vas mišljenje možda smiriti, a vjerojatno ćete dobiti i smjernice koje će vam olakšati rad u budućnosti i spriječiti da vas posao dovede u situaciju u kojoj niste sretni ili nešto čak i gore.

FOTO: PIXABAY