LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životni stil

12 savjeta za balansiranje obveza i privatnog života

Donosimo vam 12 savjeta za balansiranje privatnog života i obveza kako biste ostali zdravi i motivirani za daljnji napredak.

Donosimo vam 12 savjeta za balansiranje privatnog života i obveza kako biste ostali zdravi i motivirani za daljnji napredak.

Studentski život ponekad je prepun obaveza, osobito ljeti kada većina studenata radi i rješava zaostatke na fakultetu, a pored svega pokušava i imati ispunjen društveni život. Mnogi koriste argument kako su prezauzeti da bi održali zdrav način života, no uz pravilan raspored i planiranje možete stići baš sve i biti zdravi, što je i preduvjet davanja vašeg maksimuma na radnom mjestu i u životu općenito.

Zdrav životni stil nadilazi samo održavanje zdrave prehrane i fizičke aktivnosti. Uključuje i upravljanje stresom, spavanjem, pa čak i količinom informacija koje primate svaki dan. Ne morate ni primijeniti sve navedene savjete, ali ako možete početi i s nekoliko, bit ćete na pravom putu ka zdravom načinu života.

1. Izradite raspored

Ovime sve počinje. Najbolji način da ostanete organizirani i održavate zdrav način života jest stvaranje rasporeda i korištenje popisa što je više moguće kako bi se osiguralo da ostanete u tijeku s važnim zadacima i obvezama.

2. Održavajte zdrave navike spavanja

Istraživanja pokazuju da se većina oporavka događa tijekom spavanja. Ne radi se samo o oporavku mišića vašeg tijela, nego i o oporavku mozga! Ako nemate kvalitetan san, vaše tijelo i mozak neće moći funkcionirati punim kapacitetom, što znači da će i vaš proces donošenja odluka biti ugrožen.

3. Pijte mnogo vode

Ovo je nešto što se ne može zanemariti jer je 60 posto ljudskog tijela odrasle osobe voda, dok su mozak i srce sastavljeni od 73 posto vode, a pluća od oko 83 posto vode. Koža sadrži 64 posto vode, mišići i bubrezi 79 posto, pa čak su i kosti vodene: 31 posto. Bez vode nećete biti u mogućnosti učinkovito djelovati i čak možete početi razvijati bolesti. Osim toga kvaliteta vaše vode također je vrlo važna, a predlaže se da na prirodnu izvorsku vodu gledate kao na glavni izvor hrane.

4. Povremeno postite

Osim povremenog blagdanskog posta koji imamo kroz godinu, dobro je odrediti si nekoliko dana u mjesecu kada ćemo se odreći određenih namirnica i jesti isključivo laganu nemasnu hranu.

5. Vježbajte – svakodnevno

Postoje različiti stupnjevi vježbanja, no ono što predlažemo jest svakodnevno držanje na minimumu, što je jednako hodanju najmanje 20 minuta dnevno. Ovo možete podijeliti u dvije šetnje za 10 minuta, ali imajte na umu da je to minimum!

6. Održavajte zdrave prehrambene navike

Pristup zdravom načinu života uspostavljanje je održivog režima zdrave prehrane. Predlaže se korištenje aplikacija za praćenje obroka kao što je MyFitnessPal koji ima odgovornost pratiti vaš napredak. Može se reći i da zdrava prehrana podrazumijeva konzumiranje hrane cijelog spektra boja, kao i konzumiranje dovoljno visokokvalitetnih proteina.

7. Održavajte zdravo crijevo

Mnogi smatraju da je crijevo drugi mozak jer se mnogo komunikacije događa između ljudskog crijeva i mozga. Moglo bi se reći da veliki dio procesa donošenja odluka počinje u crijevima, a ako je to crijevo nezdravo, možete biti sigurni da će odluke također biti prilično nezdrave. Zdrava crijeva možete održavati pomoću probiotika kao što je prirodni kefirski jogurt ili kombucha – fermentirani, a zaslađeni crni ili zeleni čaj napitak je koji se obično koristi radi zdravstvenih koristi.

8. Nemojte prekuhati meso

Ovo je stvarno jednostavno i lako postići. Kada prekuhate hranu, a posebno meso, stvarate nepotrebne i neželjene kancerogene tvari, a to nikako nije dio zdravog režima života.

9. Koristite dodatak prehrani

Prva je linija zdravlja kvalitetna hrana, međutim, ako ne možete konzumirati sve mikrohranjive tvari, onda je suplementacija dobra alternativa. Važni vitamini koje treba razmotriti jesu D3, B6, B12, vitamin C, magnezij, kalcij i proteini, no obratite pozornost na kvalitetu tih suplemenata kako ne biste postigli suprotan učinak od željenog.

10. Provodite vrijeme u prirodi

Shinrin-yoku pojam je koji znači uživanje u šumskoj atmosferi ili šumsko kupanje, a razvijen je u Japanu tijekom 1980-ih i postao je kamen temeljac preventivne zdravstvene zaštite i liječenja u japanskoj medicini. Podaci studije zaključuju kako je provoditi više vremena u prirodi povezano sa smanjenom razinom hormona stresa – kortizola, smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca, nižim krvnim tlakom, nižim kolesterolom, smanjenim rizikom od dijabetesa tipa II i smanjenom mogućnosti smrti od srčanih bolesti.

11. Uključite meditaciju

Ne morate sjediti u lotosovoj pozi u tišini kako biste meditirali. U budizmu postoji praksa poznata kao meditiranje u četiri položaja i njezin je cilj pojednostaviti meditiranje. Meditacija se može izvesti u bilo kojem od ova četiri položaja: sjedenje, stajanje, ležanje i hodanje. Cilj je jednostavno ostati svjestan tijekom cijelog dana, a to možete poduprijeti time što prakticirate uobičajenu meditaciju u lotosovoj pozi, koja u osnovi naglašava mir i tišinu uma.

12. Provedite vrijeme s prijateljima i obitelji

Ako provodite vrijeme s prijateljima, obitelji ili čak kućnim ljubimcima, podržavate ljudsku potrebu za društvenom i socijalnom interakcijom. Kada tako okupirate pažnju, možete početi razmjenjivati ​​Biophotone (suptilnu energiju) između drugih živih bića. 

Ako ste doista zainteresirani za održavanje optimalnog načina života, radit ćete na provedbi svih savjeta. Kada počnete vidjeti rezultate svojih postupaka, bit ćete tako uzbuđeni i dobit ćete motivaciju za nastavak i napredak iz dana u dan. Prije ili kasnije postat ćete motivacija i pomagati drugima da učine isto za sebe i svoj život.

FOTO: PIXABAY