LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcija Klaster

Veliki skandal u susjedstvu: potvrđena trgovina lažnim diplomama, uhićeno ukupno 11 osoba

Kako prenose brojni bosanskohercegovački mediji, uhićeni su sve mahom profesori i dekani, a navodno se radi o trgovini koja je uključivala čak 50 lažnih diploma.

Kako prenose brojni bosanskohercegovački mediji, uhićeni su sve mahom profesori i dekani, a navodno se radi o trgovini koja je uključivala čak 50 lažnih diploma.

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), koja djeluje u sklopu Ministarstva sigurnosti susjedne Bosne i Hercegovine, otkrila je u velikoj akciji niz nezakonitosti vezanih uz izdavanja lažnih fakultetskih diploma.

Tiskara u Srbiji lažirala diplome, cijene od 8 do 12 tisuća eura, ovisno o fakultetu


Akcija Klaster rezultat je višegodišnjeg rada SIPA-e, a prema najnovijem izvješću, uhićeno je ukupno 11 osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela organiziranog kriminala, nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela povezana sa zlouporabom položaja ili ovlasti te krivotvorenja ili uništavanja službenih isprava. 

Slobode je lišeno 11 osoba i sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. – stoji u službenom priopćenju SIPA-e.

Prilikom istrage, zaplijenjena su ukupno 75 studentska dosjea, matične knjige, evidencije, registri i druga poslovna dokumentacija. Također, oduzet je i novac u iznosu od 165 000 konvertibilnih maraka. 

Najveća hrvatsko-američka organizacija stipendira nadarene studenteKako prenose brojni bosanskohercegovački mediji, uhićeni su sve mahom profesori i dekani, a navodno se radi o trgovini koja je uključivala čak 50 lažnih diploma.

NEZAKONITE DIPLOME Policija provjerava sveučilišta u susjedstvuAkcija Klaster provedena je na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara. Budući da je operativna akcija još uvijek u tijeku, Državna agencija za istragu i zaštitu navodi kako će javnost o detaljima biti informirana naknadno.
IZVOR: SIPA
FOTO: UNSPLASH