LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovne promjene

Ukida se pripravnički staž za fizioterapeutskog tehničara?

Komora je predložila Ministarstvu zdravstva ukidanje obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare jer oni ionako rade pod nadzorom fizioterapeuta.

Komora je predložila Ministarstvu zdravstva ukidanje obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare jer oni ionako rade pod nadzorom fizioterapeuta.

Fizioterapeutski tehničari uskoro možda više neće odrađivati obavezni pripravnički staž. Ministarstvo zdravstva u utorak je predložilo „ukidanje obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare jer oni ionako rade pod nadzorom fizioterapeuta“, piše Hina.

Nadalje, onim fizioterapeutskim tehničarima koji su kasnije završili studij fizioterapije, kod polaganja stručnog ispita priznat će im se opći dio položenog ispita (Ustav i zakoni), zato što je taj dio ispita identičan i za fizioterapeute i za fizioterapeutske tehničare.
 

Što to znači za kandidate?
 

To znači da bi kandidati trebali položiti samo stručni dio ispita za fizioterapeute te odraditi pripravnički staž za fizioterapeuta kako bi dobili licencu. Iz Komore su istaknuli da su fizioterapeutski tehničar i fizioterapeut dva različita zanimanja s različitim licencama, obrazovanjem, kompetencijama, sadržajima pripravničkog staža i stručnog ispita.

Fizioterapeut za licencu treba diplomu o završenom studiju fizioterapije, jednogodišnji pripravnički staž i položen stručni ispit. Dok je za licencu fizioterapeutskog tehničara potrebno završiti srednju školu za to zanimanje, jednogodišnji pripravnički staž i stručni ispit.
 

Trogodišnji studij

 

Ako fizioterapeutski tehničari kasnije završe trogodišnji stručni studij, onda se ne radi o stjecanju višeg stupnja obrazovanja u istom zanimanju, nego o stjecanju sasvim novog zanimanja i kvalifikacije. Stoga je nužno da oni nakon trogodišnjeg studija odrade pripravnički staž i polože stručni ispit kako bi mogli dobiti licencu fizioterapeuta.
 

„Protuzakonito je da se pripravnički staž koji su tehničari odradili za svoje zanimanje priznaje kao stručni staž za drugo zanimanje, tj. za fizioterapeuta, a taj staž ima i drugačiji sadržaj, naglašavaju u Komori.  Sve je to, kažu, potvrdila i pravomoćna presuda Upravnog suda u Rijeci u svibnju ove godine.“ – prenosi Hina.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA