LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveni simpozij

Ugledni znanstvenici stižu na rođendan Centra za proteomiku riječkog Medicinskog fakulteta

Centar za proteomiku sastavni je dio Medicinskog fakulteta u Rijeci. Na njemu će znanstvenim simpozijem „Viral pathogenesis and immunity" obilježiti desetu obljetnicu svog rada.

Centar za proteomiku sastavni je dio Medicinskog fakulteta u Rijeci. Na njemu će znanstvenim simpozijem „Viral pathogenesis and immunity" obilježiti desetu obljetnicu svog rada.

Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 29. i 30. rujna 2016. godine svečano će obilježiti desetu godišnjicu osnivanja, u sklopu koje će se organizirati i znanstveni simpozij Viral pathogenesis and immunity. Na svečanost su pozvani brojni znanstvenici iz Europe i svijeta s kojima Centar održava dugogodišnju uspješnu suradnju.

Događaj će započeti 29. rujna u 16 sati u Predavaonici 2 na riječkom Medicinskom fakultetu pozdravnim govorima Stipana Jonjića, voditelja Centra za proteomiku, Pere Lučina, rektora Sveučilišta u Rijeci, Tomislava Rukavine, dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci, Daniela Rukavine, rektora Sveučilišta u doba osnutka Centra, Dragana Primorca, tadašnjeg ministra znanosti, te Daria Vretenara, predsjednika Hrvatske zaklade za znanost. Proslava će se nastaviti uvodnim predavanjem Tihane Lenac Roviš, koja će istaknuti glavna postignuća Centra od njegova osnutka do danas. Uvodno predavanje održat će i Matthias Reddehase, direktor Instituta za virusologiju Johannes Gutenberg Sveučilišta u Mainzu.

Na znanstvenom simpoziju predavanja će održati ugledni znanstvenici, mahom suradnici Centra, poput Melanie Brinkmann iz Helmholtz centra za infekcijska istraživanja iz Braunschweiga, Gavina Wilkinsona sa Sveučilišta u Cardiffu, te Anne Halenius sa Sveučilišta u Freiburgu. Predavanje će održati i Birgit Strobl s bečkog Sveučilišta, zatim Wolfram Brune s Instituta Heinrich Pette Hamburg, te Hartmut Hengel sa Sveučilišta u Freiburgu. Dugogodišnji suradnik Centra s Hebrew Sveučilišta u Jeruzalemu, Ofer Mandelboim, također će biti gost-predavač na simpoziju, kao i Edward Mocarski sa Sveučilišta Emory u Atlanti, te Ramon Arens sa Sveučilišta u Leidenu, zatim Peter Ghazal sa Sveučilišta u Edinburghu i Ian Humphreys sa Sveučilišta u Cardiffu. Među predavačima su i Barbara Adler sa Sveučilišta u Münchenu, kao i Niels Lemmerman s Johannes Gutenberg Sveučilišta u Mainzu, te Luka Čičin Šain iz Helmholz Centra za infekcijska istraživanja u Braunschweigu, koji je bio student Medicinskog fakulteta u Rijeci te na kojem je stekao i doktorat znanosti.

Posebno ističemo da je gost svečanog otvaranja i simpozija Ulrich Koszinowski s Ludwig Maximilians Sveučilišta u Munchenu, koji je i počasni doktor Sveučilišta u Rijeci i koji je uvelike doprinio razvoju ne samo Centra za proteomiku već i u edukaciji brojnih znanstvenika s Medicinskog fakulteta. Osim gostujućih predavača, svoja znanstvena postignuća predstavit će i mladi znanstvenici iz Centra za proteomiku i Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta.

Iako je sastavni dio Medicinskog fakulteta u Rijeci, Centar za proteomiku financira se najvećim dijelom iz kompetitivnih znanstveno-istraživačkih projekata, nacionalnih i međunarodnih, te iz komercijalnih aktivnosti, što ga čini jedinstvenim znanstveno-istraživačkim odjelom u hrvatskom akademskom okruženju. U Centru se provode projekti koji se mogu svrstati u tri kategorije – temeljni znanstveni projekti, projekti jačanja istraživačkih kapaciteta, i projekti s fokusom na prijenos znanja i inovacija.

Do sada je ured za projektni menadžment Centra sudjelovao u pripremi više od stotinu projektnih prijedloga. Ukupno 40 projektnih prijedloga vrijednosti preko 10,5 milijuna eura financirano je sredstvima nacionalnih, EU i međunarodnih fondova, programa i agencija za podršku znanosti. Zahvaljujući projektima koji se provode, do sada je nabavljeno više od 200 jedinica znanstveno-istraživačke opreme te zaposleno više od 40 poslijedoktoranada, doktoranada, laboratorijskih inženjera i tehničara. On zapošljava i stručnjake društvenog, odnosno ekonomskog usmjerenja, koji su uvelike doprinijeli uspješnosti njegova rada. U Centru je i sjedište Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.

FOTO: STUDENTSKI.HR