LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studijski program

U Osijeku se izvodi prvi studij medicine na njemačkom u Hrvatskoj

Na prvu godinu su upisana 52 studenta koji su zadovoljili tražene kriterije.

Na prvu godinu su upisana 52 studenta koji su zadovoljili tražene kriterije.

U Osijeku je ove jeseni počela nastava prvoj generaciji studenata medicine na njemačkom jeziku. Pored već postojeća tri studija medicine na engleskom, ovo je prvi u Hrvatskoj na njemačkom, prenosi DW

Pokretanje studija medicine na njemačkom jeziku započelo je prije četiri godine kada su s osječkog Medicinskog fakulteta od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europskog socijalnog fonda ishodili sredstva za pripremu studija. 

– Kao voditelj projekta za osnivanje studija medicine na njemačkom jeziku i kao dekan u partnerstvu s Filozofskim fakultetom, njihovim odjelom za germanistiku, započeli smo s edukacijom profesora. Sedamdesetak naših profesora i asistenata počeo je usavršavati njemački jezik i tako smo počeli stvarati bazu za pokretanje studija. – objašnjava prof. dr. sc. Jure Mirat, tadašnji dekan MEFOS-a, za DW.

Sada su neki već dosegli razinu C1 i C2 njemačkog jezika koja je zadovoljavajuća za održavanje nastave. Postoji i određeni broj profesora koji su radili u Njemačkoj niz godina i stekli svoje titule u toj zemlji. U međuvremenu su se vratili u Hrvatsku i kao takvi postali odličan temelj za pokretanje ovog studija.

Kako kaže prof. Mirat, na početku je bilo i dosta skepse i opreza, ali uz podršku rektora i Sveučilišta projekt je zaživio i ove jeseni predavanja su počela.

Studij je zamišljen u suradnji s AMEOS-om, koji je jedna od najvećih grupacija klinika na njemačkom govornom području. Predviđeno je da studenti odrade prvih pet semestara u Osijeku, a potom šest semestara kliničkih predmeta u AMEOS-ovim klinikama, smještenima između Hannovera i Leipziga, te će se za zadnji, završni semestar, opet vratiti u Osijek. Procedura akreditiranja je bila je dugotrajna i trajala dvije godine, a nakon svega dogodila se korona zbog koje je prošle godine odgođen početak studija.

– U Hrvatskoj već postoje medicinski fakulteti na engleskom jeziku u Zagrebu, Splitu i Rijeci, ali kad smo analizom shvatili da je, primjerice, u Splitu i Rijeci oko 80 posto studenata iz Njemačke, logičan korak je bilo otvaranje studija medicine na njemačkom jeziku. Internacionalizacijom s ovim studijem podiže se i razina međunarodne prepoznatljivosti Medicinskog fakulteta, ali i Sveučilišta. – kaže prof. Mirat za DW.

Napominje i kako se nastava odvija po programu koji je sasvim kompatibilan sa svim europskim standardima i kao takav akreditiran. Studenti koji završe ovaj studij bit će u potpunosti spremni za tržište rada na njemačkom govornom području.

S obzirom na to da se u Njemačkoj svake godine prijavi oko 60 000 studenata za studij medicine na kojem ima samo 12 000 mjesta, jasno je da fakultet ima široku bazu zainteresiranih kandidata za osječki studij. No, ni upis na osječki fakultet nije bez kriterija. Svi studenti su morali proći prijemni postupak na kojem su se prije svega tražili visoka razina postignutog uspjeha u srednjoj školi, uspješno položen test i visoka motiviranost na usmenom dijelu prijemnog ispita. Dosta prijavljenih nije primljeno. Na prvu godinu upisana su 52 studenta koji su zadovoljili tražene kriterije.

Od 52 upisana studenta samo par njih su hrvatskog porijekla, ali neki od njih ne govore hrvatski jezik. Onih dvoje, troje koji razumiju i govore hrvatski dobrodošla su pomoć ostalima da se snađu u prvim danima u nepoznatoj zemlji i drugačijoj kulturi. No, nikada nije ni bila namjera otvaranje fakulteta za dijasporu, već osnivanje znanstvene institucije koja će biti konkurentna na njemačkom govornom području

FOTO: PIXABAY