LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT: „AKTIVNI ZA POSAO“ – SAVJETODAVNA POMOĆ MLADIM NEZAPOSLENIM OSOBAMA U RIZIKU OD SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

Trening za razgovor za posao: Kako nam je bilo?

„Koncentrirajte se na svoje prednosti, a ne nedostatke – jer baš svaka osoba na svijetu ima oboje. Cilj je pronaći ono u čemu smo dobri i s tim se predstaviti ostatku svijeta! Na slabostima uvijek možemo, i trebamo raditi, ali nema potrebe da poslodavcu ističemo ono u čemu smo loši, pored toliko toga u čemu smo odlični!”, zaključak je to treninga za razgovor za posao, aktivnosti provedene u sklopu projekta „Aktivni za posao”.

„Koncentrirajte se na svoje prednosti, a ne nedostatke – jer baš svaka osoba na svijetu ima oboje. Cilj je pronaći ono u čemu smo dobri i s tim se predstaviti ostatku svijeta! Na slabostima uvijek možemo, i trebamo raditi, ali nema potrebe da poslodavcu ističemo ono u čemu smo loši, pored toliko toga u čemu smo odlični!”, zaključak je to treninga za razgovor za posao, aktivnosti provedene u sklopu projekta „Aktivni za posao”.

Kako do posla koji želiš? Kako uopće do prvog posla nakon završetka formalnog obrazovanja? U sklopu projekta Aktivni za posao Institut za stručno usavršavanje mladih organizirao je Trening za razgovor za posao – ciklus od tri radionice namijenjen mladim nezaposlenim osobama u dobi do 30 godina. O tome ste već imali prilike čitati pa i prijaviti se, a u nastavku pročitajte kako je sve proteklo.

Za one koji su propustili ovu super inicijativu, evo o kakvim radionicama je bila riječ:

  • prva radionica organizirana je u obliku simulacija intervjua za posao. Polaznici su bili u ulozi kandidata, a organizatori u ulozi poslodavca. Nakon simulacije razvila se konstruktivna rasprava o pitanjima i dobivenim odgovorima, kako iste poboljšati i na što se fokusirati.
  • drugi susret bio je radionica neverbalne komunikacije koju su držale magistrice psihologije, bazirajući se na govor tijela tijekom razgovora.
  • treća radionica bila je kandidatima najizazovnija, ali i najkorisnija. Održan je speed dating s poslodavcima. Stvarni poslodavci (Studentski.hr, Degordian i Fitness Forma) provodili su sa sudionicima razgovore kakve provode s kandidatima prilikom oglašavanja posla u svojim organizacijama. Sudionici su ovim putem imali priliku čuti pitanja koja ovi poslodavci postavljaju, kao i osjetiti atmosferu razgovora u poslovnom svijetu koji ih čeka. Ova radionica bila je, također, i odlična prilika za testiranje savjeta dobivenih kroz prethodne dvije radionice.

Trening je sveukupno prošlo 13 sudionika, a, iz anonimnih evaluacija koje su napisali, izdvajamo:

– Jedino što je falilo je bilo još vremena, ali organizacija aktivnosti i prezentacije su pun pogodak! 

– Radionica i rotacije su bile odlično organizirane!

– Jako zanimljivo, dobila sam više nego sam očekivala. Bravo ekipa! :)

Zadovoljstvo organizacijom, provedenim aktivnostima, korisnošću istih te izvoditeljima aktivnosti sudionici su ocijenili prosječnom ocjenom 4.8, a više od pola sudionika namjerava se prijaviti za buduće slične aktivnosti i/ili individualno savjetovanje.

Tako je, dobro ste pročitali, u sklopu projekta postoji i savjetovalište u koje se mladi mogu javiti za individualno savjetovanje. Neki sudionici s radionica već su iskoristili tu priliku te pritom dobili konkretnije savjete za njih osobno. Pregledani su im životopisi, molbe za posao, a nije izostala ni pokoja motivacijska i ohrabrujuća riječ koja svima u procesu traženja posla zasigurno puno znači!

– Na treningu za razgovor za posao u sklopu projekta „Aktivni za posao” imala sam priliku u ulozi poslodavca razgovarati s pametnim i ambicioznim mladim ljudima koji se žele što bolje pripremiti za tržište rada. Iako su mladi pokazali da bi i sad već rasturali na razgovorima za posao, zajedno smo odradili baš dobar trening: prošli smo kroz najčešća pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, imali su priliku predstaviti se u najboljem svjetlu i pokazati zašto su baš oni najbolja osoba za tu poziciju. Osim što inspiriraju mlade da rade na sebi i svojim vještinama, ovakve projektne aktivnosti svakako doprinose boljoj zapošljivosti mladih i povećanju njihovog samopouzdanja prilikom traženja posla. – komentirala je Iris Delić s portala Studentski.hr. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ISUM (@isum_zg)


Ima li među vama onih koji ne žele prolaziti proces razgovora za posao pred budućim poslodavcima, već su orijentirani na pokretanje vlastitog posla, pripremamo vam i ciklus radionica za razvoj poduzetništva, so stay tuned! Obavijesti o novim radionicama pratite na ISUMovim društvenim stranicama (Facebook i Instagram), a svoj termin za individualno savjetovanje možete zatražiti putem e-mail adrese isumprojekti@gmail.com.

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020. – 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu „Impress“ i Centar za razvoj mladih, provodi projekt „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“.

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Instituta za stručno usavršavanje mladih.

FOTO: PEXELS