LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održat će se i intervjui sa stvarnim poslodavcima

Institut za stručno usavršavanje mladih organizira trening za razgovor za posao

U sklopu projekta Aktivni za posao održat će se tri radionice, a sudionici će imati priliku sudjelovati i u speed datingu s poželjnim poslodavcima.

U sklopu projekta Aktivni za posao održat će se tri radionice, a sudionici će imati priliku sudjelovati i u speed datingu s poželjnim poslodavcima.

Institut za stručno usavršavanje mladih organizira Trening za razgovor za posao – ciklus od tri radionice u kojim mlade nezaposlene osobe imaju priliku izvježbati razgovor za posao. Posebnost ovog Treninga je u tome što sudionici pristupaju intervjuu sa stvarnim poslodavcima.

Internet je pun savjeta o najboljem odgovoru na pitanje Zašto bismo baš Vas trebali zaposliti? ili Gdje se vidite za pet godina?. No, nakon pročitanih savjeta, dolazimo do dva problema: (1) lako je pročitati savjet, ali kod pokušaja primjene istog, zbog stresa dolazi do zamuckivanja ili zaboravljanja te (2) najčešće izostane povratna informacija zbog koje nismo sigurni koliko su savjeti bili korisni i uspješni.

Upravo tu uskače Institut i nudi rješenje za obje situacije. U sklopu projekta Aktivni za posao osmislio je Trening pomoću kojeg možete vježbati sve ponuđene savjete i idealne odgovore te dobiti povratnu informaciju o tome kako ste to izveli.

Trening se sastoji od tri radionice. Tijekom prve održat će se testni razgovori i svaki će sudionik dobiti povratnu informaciju o vlastitoj izvedbi. Osim toga, prolazit će kroz razne setove pitanja čime će ih se pripremiti na svaku situaciju. Drugi je termin rezerviran za vježbanje savjeta o držanju, govoru tijela i prezentaciji sebe uz podizanje samopouzdanja i vjere u svoje sposobnosti koje pokušavate nekome prodati.

Treća radionica bit će u obliku speed datinga s poslodavcima. Osobe koje inače provode selekcijske postupke i razgovore te sudjeluju u odabiru za zapošljavanje, točnije sami poslodavci i njihovi specijalisti iz područja ljudskih resursa, provodit će intervjue i potom davati povratne informacije sudionicima. Ista je aktivnost provedena 2016. godine kada je bila izvrsno posjećena i medijski popraćena, a neki su sudionici ostavili tako dobar dojam da im je po završetku bio ponuđen i posao. Ove godine, jedno od prvih potvrđenih imena koje će sudjelovati je Degordian, poznata mlada IT firma iz Zagreba inače pozicionirana kao popularan i poželjan poslodavac.

Ideja iza cijelog Treninga je poznata izreka vježbom do savršenstva. U samom Institutu danas rade osobe koje su iskusile periode nezaposlenosti i poručuju sljedeće:

– Razmišljali smo što je nama u tim periodima bilo najkorisnije i to je zasigurno upravo sudjelovanje u selekciji. Koliko god puta bili odbijeni, iskustvo nam je pomoglo da za idući put budemo spremniji. Ono što je uvijek nedostajalo je konkretna povratna informacija i savjet što ubuduće napraviti i reći bolje i drugačije. Čini nam se da smo ovom kombinacijom uspjeli postići oboje, a posebno nas veseli što se ne služimo isključivo glumom, već nečime što bi bilo najbliže stvarnom iskustvu. 

Trening za razgovor za posao održava se četvrtkom u terminu 15:30 – 17:00 počevši od ovog tjedna, 14.10.2021. g. Institut poziva sve zainteresirane da se prijave putem prijavnice na poveznici, a više informacija mogu pronaći na njihovoj Facebook stranici. Na svojoj će stranici otkrivati i ostala imena poslodavaca koji će im se pridružiti u završnici Treninga.

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020–2023. godine Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu Impress i Centar za razvoj mladih, provodi projekt AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti. Projekt za cilj ima mlade nezaposlene osobe osnažiti i ohrabriti te opremiti potrebnim vještinama kako bi bili konkurentni na tržištu i spremni na izlazak na njega. Osim Treninga i ostalih radionica, Institut ima i otvoreno savjetovalište za nezaposlene mlade osobe u sklopu kojeg možete koristiti uslugu besplatnog individualnog savjetovanja vezano uz teme zapošljavanja (pisanje životopisa i molbi, traženje posla, priprema za selekcijski postupak, pisanje poslovnog plana, informiranje o mjerama za samozapošljavanje…). Svoj termin možete zatražiti putem e-adrese isumprojekti@gmail.com.

FOTO: UNSPLASH