LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan Filozofskog fakulteta

Sveučilište u ruševinama: „Daljnji planovi i akcije ovise o dinamici razvoja događaja na Fakultetskom vijeću i Senatu Sveučilišta”

Suspenzija prof. sr. dr. Vesne Vlahović-Štetić i smjena Uprave Fakulteta u srpnju dovela je do još većih problema i ugroze studentskih prava i njihova dostojanstva, stoga Filozofski fakultet nastavlja pružati otpor Damiru Borasu i o. d. dekana Miljenku Šimpragi te nametnutoj Upravi.

Suspenzija prof. sr. dr. Vesne Vlahović-Štetić i smjena Uprave Fakulteta u srpnju dovela je do još većih problema i ugroze studentskih prava i njihova dostojanstva, stoga Filozofski fakultet nastavlja pružati otpor Damiru Borasu i o. d. dekana Miljenku Šimpragi te nametnutoj Upravi.

U ponedjeljak se na parkiralištu ispred zgrade Filozofskog fakulteta u 18 sati održala tribina pod nazivom Sveučilište u ruševinama. Budući da je obilježavanje Dana Fakulteta otkazano, Studentski je zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao tribinu na kojoj su uz studente sudjelovali i doc. dr. sc. Elenmari Pletikos Olof, pročelnica Odsjeka za fonetiku, prof. dr. sc. Nils Paar, bivši član Senata Sveučilišta u Zagrebu koji je za to mjesto dao ostavku nakon glasanja o suspenziji bivše dekanice, doc. art. Goran Dević, jedan od potpisnika otvorenog pisma nastavnika Akademije dramske umjetnosti kojim se pozvalo rektora Borasa na ostavku i dr sc. Boris Jokić, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja.

– Na tribini su iznesene perspektive na događaje na Filozofskom fakultetu od štetnih poteza nametnute i nekompetentne uprave FF-a te kako su oni omogućeni od strane Senata Sveučilišta u Zagrebu do raspolaganja javnim novcem na Sveučilištu. – kazao nam je predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Filip Kučeković.

Podsjetimo se da je nakon odluke o suspenziji dekanice i razrješenja uprave svih dužnosti rektor imenovao prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu s Veterinarskog fakulteta kao o. d. dekana, na što su studenti Filozofskog fakulteta reagirali 218. plenumom, potom je odmah sljedeći dan slijedio prosvjed studenata i djelatnika Fakulteta kojim su izrazili svoje nezadovoljstvo i zatražili rektorovu ostavku jer uskraćuje demokraciju i slobodu odlučivanja na Filozofskom fakultetu.

Problemi su se nastavili sredinom kolovoza cenzurom interne mailing-liste svima i student-svima, čime se, kako neki studenti i studentski predstavnici tvrde, ograničava slobodna komunikacija zaposlenika i studenata. Uz to su bili skraćeni ispitni rokovi studentima zadnje godine preddiplomskog studija, što im je stvorilo probleme s upisom u diplomski studij. Nadalje, uprava je odugovlačila s donošenjem odluke o početku nastave i upisa u više godine studija. Upisi u više godine započeli su prekasno te su se obavljali na ISVU sustavu i sustavu molbe.ffzg.hr koji su bili neadekvatni za upis velikog broja studenata, prvenstveno za studente koji studiraju u kombinaciji 3+2/4+1.


Vezano: 


Zbog velikog broja zaprimljenih molbi i ignoriranja studenata s problemima oko upisa, neki studenti još uvijek nisu upisani u tekuću akademsku godinu. Studenti su se također suočavali s krivim izračunima školarina u ISVU sustavu, a nije im ni omogućeno plaćanje školarina na rate ni njihovo odrađivanje. Prijevoz za studente s invaliditetom zasad ne funkcionira, na što uprava ne daje nikakve povratne informacije te je zaustavljena reforma studijskih programa, a sjednice Vijeća fakulteta se ne održavaju. Zbog navedenih problema traži se ostavka trenutne uprave Fakulteta zbog njihovog lošeg upravljanja Institucijom.


Vezano: Studenti kažu da Studomat krivo računa školarinu – referada i prodekan ne slažu se


Upravo su tribinom studenti i ostali suradnici nastojali ukazati na alarmantni problem koji se na Fakultetu događa i upozoriti na svoj daljnji otpor.

 – Daljnji planovi i akcije ovise o dinamici razvoja događaja na Fakultetskom vijeću i Senatu Sveučilišta. Predstoji nam izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća 28. listopada na kojoj će članovi Vijeća izabrati kandidature koje smatraju dovoljno kvalitetnima da se pošalju na glasanje na Senat Sveučilišta, a od Senata očekujemo da se sve poslane kandidature vrate na naš fakultet kako bismo mogli izabrati dekana ili dekanicu. Ako ijedan dio ovog procesa ne bude prošao kako je opisano, sigurno je da će se uključiti i djelovanja plenuma i ostalih metoda studentskog otpora koje smo već doživjeli na Filozofskom fakultetu u proteklih četiri, ali i deset godina. – rekao je Filip.

Pred kraj tribine uz svirku sekcije Drum 'n' bijes oni nezadovoljni ispisivali su poruke upravi na parkiralištu Fakulteta te je prvi put prikazan film plenumske radne grupe Banda s Filozofskog.


Vezano: Neradnici, lijenčine i vječni studenti – tko je zapravo „Banda s Filozofskog”


Organizatori tribine pozivaju sve studente i nastavnike da se pridruže budućim akcijama i zajedničkom otporu te izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog, kako navode, pasivnosti drugih studenata i članova Senata.

 – Tim nas više rastužuju nikakve reakcije ostalih sastavnica Sveučilišta i članova Senata, a pogotovo studenata koji pokorno glasaju za sve rektorove odluke te imenuju nametnutu upravu i time pokazuju da nemaju nimalo empatije za svoje kolege s Filozofskog fakulteta koji su, recimo, izgubili studentska prava. Znamo da se na njih ne možemo osloniti i da smo kao studenti i nastavnici sami. – poručuje nam Filip.