LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INTERVJU S LEOM LABAŠ

Studentica koja stoji iza Pjegice zvjezdice: „Možemo stvoriti bolje ljude ako s pozitivnim porukama krenemo od najmlađih”

Razgovarali smo s Leom Labaš, studenticom koja je izdala svoju prvu slikovnicu „Pjegica zvjezdica” kroz koju najmlađe uči o normalizaciji različitosti i prepoznavanju vrijednosti u drugačijem i posebnom.

Razgovarali smo s Leom Labaš, studenticom koja je izdala svoju prvu slikovnicu „Pjegica zvjezdica” kroz koju najmlađe uči o normalizaciji različitosti i prepoznavanju vrijednosti u drugačijem i posebnom.

Djetetova prva knjiga, slikovnica, ima važnu ulogu u njegovu razvoju, a Lea Labaš, studentica diplomskog studija Odnosa s javnošću na Sveučilištu Sjever, u siječnju je izdala svoju prvu slikovnicu namijenjenu najmlađima naziva Pjegica zvjezdica. Razgovarali smo s njom, pri čemu smo doznali i da od početka svog studija na Sveučilištu u Rijeci, gdje je diplomirala kulturologiju, volontira u raznim udrugama i bavi se aktivizmom, ponajviše u aspektu ljudskih prava.

Slikovnica započinje stihovima Kad sam bila sasvim mala, zvijezda je na moj nosić pala. Objasnila nam je o čemu se točno radi:

 – Pjegica zvjezdica priča je o djevojčici koja sakuplja zvijezde kako bi imala pjegice na nosu. Svi znaju da je posebna, zbog toga je vole, ali ima i onih koji su ljubomorni na njezinu posebnost. Slikovnica Pjegica zvjezdica nosi moj aktivistički duh i potrebu da svijet učinim ljepšim mjestom.

Za vrijeme prvog lockdowna usavršavala je svoj hobi crtanja ilustracija i pisanja, a iz te bujice inspiracije nastao je prvi stih i skica Pjegice:
– Ideja je stigla u moju glavu apstraktno, kao i sve ostalo što mi padne na pamet. Započela sam na proljeće 2020, za vrijeme prvog lockdowna. Shvatila sam da priča može imati super poruku i u tom smjeru sam krenula pisati ostatak. Krenulo je od skice i nekoliko stihova koje sam pokazala Damiru Vujnovcu, čija se novootvorena tvrtka bavi izdavaštvom. On je prepoznao potencijal i brzo me nagovorio da se ozbiljnije pozabavim time. Iz toga se kasnije razvila prava slikovnica.


Pjegica zvjezdica; FOTO: Lea Labaš
 
Sve njene ilustracije crtane su na papiru s vodenim bojama, a nakon savjeta lektorice i grafičkog uređivanja krenula je u digitalni tisak. Otkrila nam je da ne planira odustati i da već sada ima jako puno ideja za nove slikovnice:
– Bilo je izazovno jer prošle godine još nisam digitalno crtala. Kupila sam tablet tako da ilustrirati mogu digitalno. Usavršavam se i želim da iduća slikovnica bude na višoj razini. Imam motivacije jer se u obliku slikovnice povezala moja ljubav prema pisanju, ljubav prema crtanju, ljubav prema djeci i želja da svijet bude ljepši. Kada vidim ili čujem da djeca zaista vole Pjegicu, da je crtaju, prepričavaju, to mi samo daje još više motivacije jer je najvažnije od svega da se djeci sviđa.
 
Lea Labaš; FOTO: Privatna arhiva
 
Lea smatra da su slikovnice izrazito važne, a njena najmlađe uči o normalizaciji različitosti i prepoznavanju vrijednosti u drugačijem i posebnom:

– Iako nisam pedagoginja ili psihologinja da bih mogla reći nešto više o procesima koji se događaju kod djece pri čitanju slikovnica, ono što znam i čega se sjećam još iz svog djetinjstva je da su izrazito važne. Nije u pitanju samo čitanje, već razvijanje mašte i emocionalne inteligencije, shvaćanje svijeta. Potiču pitanja i interakciju. Pjegica zvjezdica osim toga ima još jednu ulogu, a to je normalizirati različitosti, naučiti prepoznati vrijednost u drugačijem, posebnom. Čvrsto vjerujem da možemo stvoriti bolje ljude, a time i uljepšati svijet, ako s pozitivnim porukama krenemo od najmlađih.

Pjegica zvjezdica; FOTO: Lea Labaš
FOTO: LEA LABAŠ