LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt udruge ELSA Split

Studenti prava rezimirali rad Haškog tribunala

Splitski rektor, dekan Pravnog fakulteta, Davor Derenčinović, Ivo Josipović – tek su neki od gostiju uspješno održanog Kongresa udruge ELSA Split.

Splitski rektor, dekan Pravnog fakulteta, Davor Derenčinović, Ivo Josipović – tek su neki od gostiju uspješno održanog Kongresa udruge ELSA Split.

Europska udruga studenata prava ELSA Split organizirala je Kongres na temu Nasljeđe međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u kojoj su pravni i politički stručnjaci te diplomati pokušali rasvijetliti povijesnu problematiku Domovinskog rata na području bivše Jugoslavije.

– U Hrvatskoj javnosti prevladava mišljenje da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije pridonio ni pravdi, ni pomirenju, niti je približio različite interpretacije ratnih zbivanja. Smatramo da je kroz organizaciju ovog Kongresa bilo bitno rezimirati rad Suda. – na samom je početku istaknuo Ante Škrobica, predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa i predsjednik ELSA-e Split.

Rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović istaknuo je da mu je veliko zadovoljstvo što je, osim otvaranja ELSA-inog kongresa, imao priliku otvoriti brojna događanja i kongrese Sveučilišta u Splitu koje po ovakvim događanjima prednjači mnogim sveučilištima. Kongres je svojom prisutnošću upriličio i dekan Pravnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Željko Radić. Kao i rektor imao je za studente organizatore i sudionike samo riječi hvale te je istaknuo činjenicu da studenti na Pravnom fakultetu zaista žive pravo i pravnu struku.

Prvo predavanje održao je profesor s Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davor Derenčinović i to na temu Pravno i povijesno nasljeđe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. U početku se osvrnuo na osnutak suda koji je težio stvaranju mira i sigurnosti na području Jugoslavije, a uz to je naglasio eksperiment njegova osnivanja.

– Smatram da je ovo u jednu ruku bio eksperiment jer su postojali brojni sukobi u drugim krajevima svijeta, ali se nisu osnivali posebni sudovi za dokazivanje pravde. Zbog toga je potrebno studiozno istražiti postojanje Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. – naglasio je.

Čest je problem ovog suda manjak iskaza osoba koje mogu pomoći svojom istinom, ali se boje reći ono što se stvarno dogodilo. Trauma rata na svima ostavlja trag, ali najviše upravo na onima koji su najveće patnje proživjeli, kojima su ubijane, mučene i silovane obitelji, pa i oni sami, naglasio je problematiku profesor Derenčinović. Na kraju je predavanja dodao kako gotovo sigurno Karadžić i Mladić ne bi bili osuđeni za genocid da nije bilo Međunarodnog tribunala te da, koliko god mi u nekom trenutku bili nezadovoljni, moramo naglasiti njegove pozitivne strane.

U nastavku Kongresa predavanje je održao Ivo Josipović, profesor na Katedri za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i bivši predsjednik Republike Hrvatske. U izlaganju na temu Rat u Hrvatskoj: odgovornost za ratne zločine i međunarodna pravda obuhvatio je brojna iskustva. Pritom je naglašavao svoj status u postupcima te je naglasio slabosti u progonima za ratne zločine.

Predsjednica Općinskog suda u Splitu Marina Boko bila je jedna od predavača koja je studentima na konkretnim praktičnim primjerima objasnila kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Studente je zaintrigirala činjenica okrutnosti pojedinih zločina koji su definirani u praksi, stoga je sutkinja pojasnila činjenicu težine, ali i odgovornosti sudskog posla, i to na izravnim primjerima. Studentima se na početku drugog dijela Kongresa obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović naglasivši odličnu suradnju Grada Splita i Sveučilišta u Splitu.

Drugi dio Kongresa otvorio je dr. sc. Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za vanjske poslove u Hrvatskom saboru. Predavanje je posvetio temi (Ne)opravdanosti načela individualne odgovornosti u praksi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Je li Međunarodni kazneni sud ispunio svrhu svog postojanja? bila je tema koju je na Kongresu predavala Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i česta sudionica ELSA-inih projekata Željana Zovko studentima je pokušala objasniti svrhu Međunarodnog kaznenog suda iz aspekta pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije. Posljednje predavanje na 2. kongresu održao je Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača u haškom procesu.

FOTO: ELSA – SPLIT