LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

Što je to OSI - otkrij, spoznaj, iskusi?

„Zašto da mi o njima govorimo u trećem licu kada oni mogu sami doći i reći sve o sebi i poteškoćama s kojima se nose", ističe koordinatorica projekta.

„Zašto da mi o njima govorimo u trećem licu kada oni mogu sami doći i reći sve o sebi i poteškoćama s kojima se nose", ističe koordinatorica projekta.

Studenti i mentori Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu u petak 1. prosinca 2023. u dvorani „Pauk” (SD Stjepan Radić) organizirali su raznovrsne zanimljive radionice i aktivnosti, a sve u sklopu projekta OSI. Ovime su ujedno i obilježili 3. prosinca kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
 

„Ovo je projekt OSI, skraćeno od otkrij, spoznaj, iskusi. To je projekt koji se već treću godinu provodi od strane studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a sve s ciljem promoviranja i zapravo 3. prosinca je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nama je cilj da drugi studenti i svi posjetitelji (ulaz je slobodan) kroz različite interaktivne radionice mogu otkriti svakodnevne izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom“, objasnila je Romana, koordinatorica projekta.

 

Ništa o nama bez nas


Svi posjetitelji mogli su saznati više o svakodnevnim izazovima života ljudi s invaliditetom, kako od studenata tako i od osoba s invaliditetom direktno.
 

„Imamo svega – od motoričkih poremećaja, oštećenja vida, dakle hodanje s bijelim štapom, poligon koji se može proći u invalidskim kolicima. Na neki način da se mi kao osobe stavimo u cipele osobe s invaliditetom jer tek kada iskusimo tako nešto onda možemo shvatiti i prihvatiti. Naš cilj je upravo to, da bi osobe s invaliditetom što ravnopravnije sudjelovale u društvu“, dodaje.


Brojni posjetitelji također su dobili priliku proširiti znanja o psihičkim poremećajima te važnosti ranog prepoznavanja simptoma i uključivanja u terapijski proces.
 

„Odaziv je ove godine odličan. Zadovoljni smo. Pozivnice šaljemo svima, a imamo goste iz raznih udruga. Na primjer, na pultu za intelektualne teškoće, gosti su nam samozastupnici – osobe s intelektualnim teškoćama. I inače se na fakultetu vodimo motom: ništa o nama bez nas, koji se odnosi na osobe s invaliditetom. Zašto da mi o njima govorimo u trećem licu kada oni mogu sami doći i reći sve o sebi i poteškoćama s kojima se nose. Isto tako, potrudili smo se da kroz punktove otkrijemo i neke mogućnosti i pozitivne strane, a ne da se na invaliditet gleda samo kroz prizmu sažalijevanja“, zaključuje koordinatorica projekta.


Osim zanimljivih stvari koje možete otkriti, spoznati i iskusiti, moglo se tu i tamo i nešto prigristi. Svaki pult sa zadacima i pitanjima nudi i male nagrade kao što su bomboni i keksi.
 

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR, PRIVATNI ARHIV