LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke HZJZ-a za nastavu na fakultetima

Stigle upute: evo kako će izgledati kontaktna nastava na fakultetima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u idućoj akademskoj godini.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u idućoj akademskoj godini.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja izdao je preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u idućoj akademskoj godini. 
 



Kao i prema preporuci ministra Fuchsa, u uputama stoji da se nastava održava uživo, na klasičan, kontaktan način, osim kad je studijski program akreditiran za izvođenje nastave online
 

Maske, dezinficijensi i – svjež zrak


U uputama je propisano kako se visoka učilišta trebaju pridržavati protuepidemijskih mjera poput nošenja maski, dezinfekcije, održavanja fizičkog razmaka i prozračivanja. 

Uz to, kad god postoje vremenske, tehničke i organizacijske prilike, visoka učilišta trebaju osigurati izvođenje predavanja, vježbi, seminara i konzultacija na svježem zraku
 

Skraćena nastava? 


HZJZ preporučuje visokim učilištima da se raspored nastave organizira tako da se studenti podijele u manje grupe te da se nastava sluša u velikim dvoranama. No, ako ne postoje uvjeti da se nastava održava u velikim dvoranama gdje je moguće osigurati potreban fizički razmak, preporučuje se skraćivanje trajanja predavanja, organizacija različitog početka nastave kako se ne bi stvarale gužve na hodnicima i dijeljenje studenata u dvije grupe koje bi slušale pola sata. 

– Iznimno, ako ne postoje fizički uvjeti da se cijela nastava drži u prostranijim dvoranama tako da cijelo nastavno godište, smjer, studij ili polaznici pojedinoga predmeta uz držanje razmaka mogu pratiti nastavu, a nastavnici u sklopu normiranoga rada ne mogu udvostručiti svoju nastavu, visoko učilište može odrediti da će se nastava držati skraćeno: primjerice, izvorno predviđena najmanje dva sata predavanja kao jedan i pol sat predavanja za polovicu studenata upisanih na taj kolegij, a drugi jedan i pol sat predavanja za drugu polovicu studenata drugi dio toga dana ili neki drugi dan u tjednu. U mnogim slučajevima i tako skraćena „klasična“ nastava potrebnija je i učinkovitija od nastave na daljinu. Visoka učilišta mogu odlučiti da će se trajanje sata predavanja (školskoga sata) skratiti (npr. s 45 na 40 minuta, ili trajanje blok-sata s 90 na 85 ili 80 minuta), kako bi se dobilo više vremena da se između pojedinih nastavnih jedinica provede nužna dezinfekcija ulaza i katedre (ako se istoj skupini studenata u istoj prostoriji nastavlja nastava), odnosno da se dezinficira cijela predavaonica ako u nju dolazi druga skupina studenata. Preporučuje se da nastava u susjednim predavaonicama (u istom hodniku ili krilu zgrade visokoga učilišta) počinje s razmakom od po 10 minuta od predavaonice do predavaonice i da tako završava kako bi se smanjile gužve na hodnicima. Pridržavanjem uputa, mjera i preporuka u predavaonicama postiže se ozbiljnost nastave, kao i označenim mjestima sjedenja za držanje razmaka – stoji u preporukama HZJZ-a. 

Mjere kojih se treba pridržavati

Upute propisuju i sljedeće mjere kojih se treba pridržavati prilikom boravka na visokim učilištima: 

  • obavezno pridržavanje minimalne fizičke udaljenosti
  • u predavaonicama potrebno držati razmak od 1,5 m, ako ga je moguće osigurati
  • ako nije moguće osigurati razmak, cijepljeni će sjediti bliže jedni drugima, a necijepljeni razdvojeni; svi prisutni trebaju nositi maske (vrijedi za dvorane do 100 ljudi)
  • učilišta s velikim brojem studenata mogu osigurati predavanja u velikim dvorana za više od 100 ljudi ako su svi cijepljeni ili preboljeli COVID-19 unatrag 9 mjeseci, odnosno ako imaju COVID potvrdu, a visoko učilište tada treba osigurati evidenciju prisutnih
  • svaka skupina studenata treba boraviti u jednom prostoru
  • uz razmak radnih mjesta od 1,5 m, svaki student treba uvijek sjediti na istom mjestu
  • sve prisutne osobe moraju nositi maske, osim ako su svi prisutni cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad 9 mjeseci.
 

Promocije uz COVID potvrde


Na promocijama može biti maksimalno 100 sudionika. Iznimno ih može biti više ako svi imaju COVID potvrde. Preporučuje se organizacija promocije za studente koji su diplomirali na otvorenome prostoru u dvorištu zgrade visokog učilišta.

Sve se preporuke nalaze u dokumentu u nastavku. 
 
FOTO: UNSPLASH