LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove izmjene u školama

Zbog izmjena školskog kalendara učenici će prve praznike čekati do Božića

Zbog pomicanja školske godine, ukinuti su jesenski praznici, skraćeni proljetni, a struka podržava promjene zbog klimatskih uvjeta.

Zbog pomicanja školske godine, ukinuti su jesenski praznici, skraćeni proljetni, a struka podržava promjene zbog klimatskih uvjeta.

U ponedjeljak, 9. rujna, učenici su nakon ljetnih praznika i još jednog dodatnog tjedna, zasjeli u školske klupe. Naime, školska godina trebala je započeti još 2. rujna, no sredinom srpnja, premijer Plenković najavio je kako se zbog turističke sezone početak školske godine pomiče za tjedan dana. Zbog takve reakcije Vlade, dogodile su se i korekcije u školskom kalendaru.
 

Jesenski praznici više ne postoje


Za razliku od prethodne godine, kada su učenici imali kratke jesenske praznike, od ove godine više ne postoje. Trebali su trajati od 31. listopada do 3. studenoga. Učenici će prve praznike čekati sve do Božića.

U Sisačko-moslavačkoj županiji putovanje autobusom za 2 eura mjesečno, uz dodatne subvencije za prijevoz i smještaj


Zimski praznici tradicionalno ostaju nepromijenjeni te prvi dio praznika počinje od 23. prosinca do 6. siječnja 2025. godine. Drugi dio praznika također ostaje isti te će trajati od 24. do 28. veljače.
 

Proljetni praznici skraćeni


Prošlogodišnji proljetni praznici trajali su od 28. ožujka do 8. travnja (14 dana), dok će ove godine trajati kraće, od 17. travnja do 22. travnja (kada počinje nastava).

Raspisan je natječaj za stipendije učenicima i studentima s područja općine Lupoglav


Nastava za maturante trajat će 163 nastavna dana, dok će ostali učenici imati 177 dana nastave. Školska godina završit će nešto ranije, 13. lipnja, a praznici započinju 16. lipnja.
 

Što kaže struka?


Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH) kažu kako su i sami predlagali te promjene. Kažu kako će učenici tijekom godine imati dovoljno vremena za predah od obveza, a u isto vrijeme će se izbjeći nastava u najvrućijim periodima godine. Također, ističu kako klimatske promjene stvaraju nemoguć rad u učionicama te da se nove škole grade bez ikakvog plana uređenja okoliša kojim bi se stvorila ugodna mikroklima. Smatraju da se nije vodilo računa o ugradnji ventilacijskih sustava koji su bolja opcija od kućnih klima.

Ovaj grad u Karlovačkoj županiji sufinancira radne materijale, prijevoz i daje stipendije učenicima i studentima


Zaključuju kako će neovisno o pomicanju kalendara učenici imati dovoljno vremena da usvoje obrazovne ishode te da ih više brinu milijuni izostanaka učenika s redovne nastave koji znatno utječu na mogućnost usvajanja znanja.
IZVOR: MZO
FOTO: PEXELS