LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povišena koncentracija bakterije u vodi

Riječko sveučilište reagiralo na medijske objave o nečistoj vodi na riječkom Kampusu, evo što kažu

Unatoč tome što je na nekim fakultetima na Kampusu zabilježena povišena koncentracija bakterije, nadležne institucije ističu kako studenti nemaju razloga za zabrinutost. 

Unatoč tome što je na nekim fakultetima na Kampusu zabilježena povišena koncentracija bakterije, nadležne institucije ističu kako studenti nemaju razloga za zabrinutost. 

Nakon objave članka na portalu Studentski.hr, 22. listopada 2024. godine, u kojemu je iznesena informacija o detektiranoj povišenoj koncentraciji bakterija u vodi na riječkom Kampusu, Sveučilište u Rijeci i Studentski centar Rijeka javili su se sa službenim priopćenjem kako bi smirili zabrinutost među studentima i zaposlenicima.

Prema priopćenju, Studentski centar Rijeka, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, provodi redovne kontrole vode u skladu s propisima Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te relevantnim pravilnicima.

 

„U sklopu redovitog provođenja uzorkovanja vode u objektima na Sveučilišnom kampusu izolirana je u povišenoj koncentraciji na određenom broju izljevnih mjesta bakterija Legionella anisa, nakon čega je Nastavni zavod za javno zdravstvo propisao preventivne i korektivne mjere koje su se provodile te će se i dalje provoditi uz redovne kontrole uzoraka vode i monitoringa cijelog sustava.”, stoji u priopćenju.


Unatoč tome što je na nekim fakultetima na Kampusu zabilježena povišena koncentracija bakterije, sa Sveučilišta ističu kako studenti nemaju razloga za zabrinutost. 
 

„Obavještavamo studente smještene u Studentskom naselju Trsat da su, unatoč utvrđenoj povišenoj koncentraciji bakterije legionella spp. na pojedinim fakultetima unutar Kampusa, u potpunosti sigurni prilikom konzumacije vode i udisanja aerosola tijekom tuširanja te nemaju razloga za zabrinutost.”, nastavljaju sa Sveučilišta.


Detektirana povišena koncentracija bakterija u vodi na riječkom Kampusu, širi se udisanjem!


Nakon analize vode na Kampusu, potvrđeno je da su svi nalazi unutar zakonski propisanih normi, a mjere za sprječavanje pojave bakterije Legionella provode se kontinuirano te dodaju:
 

„Poznato je da se povećana koncentracija legionela pojavljuje na mjestima gdje voda dugo stoji ili općenito u poslovnim zgradama i drugim objektima nakon godišnjih odmora kada se sustav manje koristi.”


Također, kažu kako je riječko Sveučilište u redovitoj komunikaciji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te kako sukladno njihovim uputama provodi sve potrebne radnje.
 

„Prema mišljenju NZZJZ Legionella anisa je uvjetno patogena bakterija koja se prenosi inhalacijom aerosola, te se s obzirom na populaciju koja joj je možda bila izložena smatra da je rizik mali i voda se smije koristiti za ljudsku potrošnju, pogotovo za piće jer se tim načinom ne prenosi.”, opravdava se nastala „situacija”.

 

Do koje razine koncentracija Legionelle ostaje bezopasna?


Darujte krv na Kampusu u Rijeci i pomozite drugima! Osigurani obroci i pokloni u znak zahvalnosti


U skladu sa smjernicam Svjetske zdravstvene oragnizacije (WHO), bakterija Legionella spp. može se nalaziti u vodi bez neposrednog rizika za zdravlje, pod uvjetom da su njezine koncentracije unutar propisanih granica. Preporučuje se da koncentracija ne prelazi 1000 kolonija formirajućih jedinica (CFU) po litri. Ako se ta granica prekorači, potrebno je provesti dodatne analize i dezinfekciju sustava.

Kada je koncentracija Legionelle u vodi iznad 10 tisuća CFU/L, to se smatra visokim rizikom. U takvim slučajevima može doći do pojave legionarske bolesti, koja se prenosi udisanjem aerosola iz kontaminirane vode. Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj i otežano disanje, a bolest može biti osobito opasna za starije osobe i one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Ako se utvrdi visoka koncentracija bakterije, hitne mjere dezinfekcije postaju nužne. U ekstremnim slučajevima može doći i do zatvaranja objekata poput bolnica, studentskih domova i fakulteta.

Učinkovite mjere suzbijanja bakterije Legionelle prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uključuju:

  • Osiguravanje redovitog održavanja, čišćenja i dezinfekcije vodovodnih sustava, uključujući sustave potrošne vode, rashladne tornjeve, hidromasažne kade i ukrasne fontane.
  • Održavanje temperature vode sustava s hladnom vodom ispod 20°C, a sustava s toplom vodom iznad 50°C kako bi se spriječio rast bakterija.
  • Osiguravanje pravilnog protoka i cirkulacije vode u sustavima potrošne vode kako bi se smanjio rizik od stagnacije/usporenog protoka vode.
  • Redovito čišćenje i dezinfekcija filtera za vodu, rashladnih tornjeva i pripadajućih cijevi koje se koriste u klimatizacijskim sustavima.
  • Sustavi opskrbe i distribucije potrošne vode koji dulje vrijeme nisu u upotrebi trebaju se prije puštanja u upotrebu dezinficirati.


U Rijeku stiže više od 160 Erasmusovaca, nudi im se mogućnost učenja hrvatskog jezika


Redovito praćenje kvalitete vode i proaktivno poduzimanje zaštitnih mjera od ključne su važnosti za sprječavanje zdravstvenih rizika povezanih s bakterijom Legionella. Osiguranje sigurnosti vodoopskrbe, kao i pravodobno informiranje javnosti o mogućim opasnostima, bitni su za očuvanje zdravlja zajednice i prevenciju bolesti.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U RIJECI
FOTO: CANVA PRO, PIXELSHOT / ILUSTRACIJA