LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bogat program

Riječki fakulteti do kraja tjedna plove „Rijekom tehnologije“

Program „Rijeke tehnologije“ završava u subotu, 4. veljače, Boost camp-om za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola, u organizaciji Građevinskog fakulteta.

Program „Rijeke tehnologije“ završava u subotu, 4. veljače, Boost camp-om za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola, u organizaciji Građevinskog fakulteta.

Dok je jučerašnji program Rijeke tehnologije organiziran u prostorima partnerskih institucija, Doma mladih Rijeka i Centra tehničke kulture, domaćini događanja u ostatku ovoga tjedna su riječki fakulteti kroz program posvećen popularizaciji prirodnih i tehničkih znanosti.

Rijeka tehnologije tijekom današnjeg će dana privući na Kampus Sveučilišta u Rijeci veliki broj djece i mladih, ali i sve zainteresirane za sadržaje koje su pripremili Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, Građevinski fakultet te Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, u čijim će se prostorijama održati niz edukativnih radionica za učenike, ali i predavanja iskusnih mladih znanstvenika, kao i popratna izložba studentskih radova Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija.

Sutra i prekosutra, 2. i 3. veljače, Rijekom tehnologije zaplovit će Tehnički i Pomorski fakultet koji će također otvoriti svoja vrata građanima, posebno djeci i mladima te kroz predavanja i radionice prikazati što je znanost te kako ona razvojem tehnologije unaprjeđuje svakodnevne živote.

U četvrtak 2. 2. 2023. u Centru za morske tehnologije, Edukativna radionica Torpedo, Milutina Barača 19, s početkom u 14:00 sati, profesor Roko Dejhalla s Tehničkog fakulteta održat će predavanje Problemi pristupačnosti modernih jedrilica za razonodu osobama s invaliditetom, prilikom kojeg će govoriti o problemima, mogućim rješenjima i načinima implementacije iz prakse.

Pomorski fakultet će, također u četvrtak, na dvije lokacije prikazati tehnologije koje se koriste u obrazovanju, izobrazbi te znanstvenim istraživanjima:

  • od 8 do 12 sati – predstavljanje navigacijskih, brodostrojarskih i elektrotehničkih simulatora (lokacija: glavna zgrada Pomorskog fakulteta, Studentska 2, Rijeka)
  • od 14 do 17 sati – predstavljanje daljinski upravljive podvodne ronilice inspekcijske klase, bespilotne letjelice, brodskih motora i ostalih tehnologija kojima raspolaže Centar za morske tehnologije Pomorskog fakulteta (Lokacija: Edukativna radionica Torpedo, Milutina Barača 19, Rijeka)
Dodatno, u prostoru Gradske vijećnice (Korzo 16), s početkom u 13 sati, održat će se znanstveno-popularno predavanje mr. sc. Damira Medveda sa Sveučilišta u Rijeci - Disruptivne tehnologije i realitet njihove primjene u RH.

U petak 3. 2. 2023. na Tehničkom fakultetu, s početkom u 12:30 sati, gostujući predavač Petar Pisnjak održat će znanstveno-popularno predavanje Infobip mrežna infrastruktura. U 13:30 sati, mladi znanstvenici Tehničkog fakulteta: Marta Alvir i Andro Rak, Ivana Lučin te Mateo Kirinčić i Fran Torbarina, kroz kratke (TED) prezentacije predstavit će svoja istraživanja.

U poslijepodnevnim satima, s početkom u 16:00 sati, na Tehničkom fakultetu održat će se radionica Karbonskim krilima do svjetskog rekorda. Davor Bolf i Tin Matulja govorit će o projektiranju i izradi pobjedničkog krila, a uživo će se prikazati dva tipa infuzijskog postupka izrade karbonskog laminata. Pozvani gosti su Enrico Marotti – dvostruki svjetski prvak u windsurfu, Sandi Misirača iz Code Marine brodogradilišta i Ljubomir Pozder iz Adria Hydrofoil Teama. Radionica je predviđena za učenike srednjih škola i sve zainteresirane.

Za nešto mlađe, učenike osnovnih škola starije od 9 godina, održat će se radionica Vožnja ronilice, s početkom u 16:00 i 17:00 sati, kada će djeca naučiti sastaviti SeaPerch ronilicu, voziti je po bazenu i, ako budu spretni, izroniti misteriozni predmet.

Program Rijeke tehnologije završava u subotu, 4. veljače, Boost camp-om za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola, u organizaciji Građevinskog fakulteta.
FOTO: UNSPLASH