LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prava

Profesori ne moraju studentima dati pravo odbijanja ocjene iz ispita; iznimka jedno sveučilište

Dok većina hrvatskih sveučilišta ne propisuje pravo studenata na odbijanje ocjene iz ispita, pravo splitskih studenata na odbijanje ocjene zajamčeno je pravilnikom Sveučilišta.

Dok većina hrvatskih sveučilišta ne propisuje pravo studenata na odbijanje ocjene iz ispita, pravo splitskih studenata na odbijanje ocjene zajamčeno je pravilnikom Sveučilišta.

Na većini fakulteta odbijanje ocjene kojom su studenti nezadovoljni česta je praksa. No, kako nam pišu naši čitatelji, u zadnje vrijeme neki su profesori sa zagrebačkih fakulteta odlučili studentima ne dati mogućnost odbijanja ocjene koju su dobili na ispitu. Dakle, ako iziđu na ispit i dobiju prolaznu ocjenu kojom nisu zadovoljni, ti će je studenti morati prihvatiti, čime su si profesori smanjili količinu ispita koje eventualno moraju ispravljati i broj usmenih koje moraju održati. 

Prema Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu, čiji cijeli tekst možete pročitati na poveznici, profesori imaju na to pravo. U članku 51. Pravilnika o studiranju stoji da studenti imaju pravo žalbe na ocjenu, osim u slučaju ispita pred povjerenstvom.

Ako smatraju da nisu adekvatno ocijenjeni na ispitu, studenti imaju pravo podnijeti žalbu i zatražiti polaganje ispita pred nastavničkim povjerenstvom. Tada studenta ispituje povjerenstvo u sastavu od nekoliko članova, a ocjena koju dodijele konačna je. Isti propisi o pravu na prigovor na ocjenu stoje i u članku 70. Pravilnika o studiranju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te u članku 46. Pravilnika o studiranju riječkog sveučilišta. Isto vrijedi i za Sveučilište u Zadru te za Sveučilište Sjever. 

No, spomenuti pravilnici ne spominju ništa o pravu na odbijanje neželjene ocjene, što znači da studenti zagrebačkog, osječkog i riječkog sveučilišta ne moraju imati pravo odbiti ocjenu. Eventualno pravo studenata na odbijanje ocjene iz ispita, kao i sva ostala pitanja koja se tiču ocjenjivanja, a nisu određena sveučilišnim Pravilnikom o studiranju, određuje ili bi trebao određivati svaki fakultet zasebno svojim općim aktima. 

S druge strane, studentima Sveučilišta u Splitu zajamčeno je pravo na odbijanje ocjene. Članak 27. Pravilnika o studijima i sustavu studiranja na Sveučilištu u Splitu glasi: 

– Student koji želi veću ocjenu od pozitivne ocjene postignute na ispitu, a ne smatra da je bilo nepravilnosti pri ispitivanju ili ocjenjivanju, ima pravo usmeno od nastavnika ili pisano na službenu adresu sastavnice u roku od 2 dana od dana službenog priopćenja ocjene zatražiti polaganje ispita u sljedećem predviđenom terminu. (...) Ta ocjena ne smatra se konačnom ocjenom te se smatra da je student tima iskoristio pravo jednoga pokušaja polaganja ispita.

Iako u Pravilniku o studiranju na Sveučilištu Juraja Dobrile u Puli ne stoji ništa o pravu studenata na odbijanje ocjene, u stavku 4. članka 18. stoji kako je nastavnik dužan priopćiti studentu rezultat usmenog ispita odmah nakon održanog ispita te upisati ocjenu isključivo nakon pristanka ocijenjenog studenta

Kako vidimo iz priloženog, dok studentima na većini hrvatskih sveučilišta pravo na odbijanje ocjene nije zajamčeno pravilnikom o studiranju na sveučilišnoj razini te su studenti prepušteni dobroj volji svojih fakulteta, odnosno profesora, studentima splitskog sveučilišta omogućeno je pravo odbijanja svake ocjene. Ovaj primjer jedan je od mnogih primjera neusklađenosti pravilnika različitih fakulteta, ali i sveučilišta – svi studenti u Hrvatskoj očito nemaju jednaka prava.

FOTO: PIXABAY