LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura 2024./2025.

Najavljeni novi pragovi prolaznosti za državnu maturu od iduće godine, ovo čeka učenike

Glavna novost je uvođenje jedinstvenih pragova prolaznosti, koji će unaprijed biti poznati, a odnose se na ocjene dobar, vrlo dobar i odličan. Ove promjene donose standardizaciju kriterija za ocjenjivanje, što će omogućiti maturantima jasniji uvid u očekivanja.

Glavna novost je uvođenje jedinstvenih pragova prolaznosti, koji će unaprijed biti poznati, a odnose se na ocjene dobar, vrlo dobar i odličan. Ove promjene donose standardizaciju kriterija za ocjenjivanje, što će omogućiti maturantima jasniji uvid u očekivanja.

Od školske godine 2024./25. državna matura uvodi novi sustav ocjenjivanja, gdje će umjesto dosadašnjih devet, postojati samo dva praga prolaznosti. Pragovi će sada biti unaprijed definirani, a prvi put uvode se jedinstveni kriteriji za postizanje ocjena dobar, vrlo dobar i odličan. Za prolaz s ocjenom "dobar" bit će potrebno 50% točnih odgovora, za "vrlo dobar" 70%, dok će prag za ocjenu "odličan" iznositi 85%. Prag za prolaz s ocjenom "dovoljan" bit će različit, ovisno o predmetima – 25% za matematičko-prirodoslovne predmete i 30% za jezične i društvene predmete.
 

Jedinstveni pragovi prolaznosti


Ono što ove promjene čini značajnim jest činjenica da se pragovi prolaznosti objavljuju osam mjeseci prije same mature, čime se osigurava bolja priprema učenika. Do sada su se pragovi određivali nakon završetka ispita, što je stvaralo nesigurnost među maturantima.

Na primjer, prag prolaznosti iz matematike za više i osnovne razine sada će iznositi 25%, dok se ranije kretao između 20% i 28%, ovisno o razini ispita. Slični pragovi postavljeni su i za izborne predmete poput fizike, biologije, kemije, geografije i informatike. S druge strane, za hrvatski jezik prag prolaznosti je smanjen na 30%, dok će za ocjenu "odličan" biti potrebno 85%.

Zagrebački fakultet nagradio brucoše koji su na državnoj maturi ostvarili sto posto točnih odgovora


 

Osiguravanje transparentnosti


Kako ističe ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović, ove promjene nisu usmjerene na povećanje prolaznosti, već na standardizaciju kriterija i veću transparentnost.
 

"Cilj nam je da maturanti na vrijeme znaju što se od njih očekuje i da pravila budu jasna za sve predmete", pojasnio je Filipović. Dodao je kako su se pragovi prolaznosti do sada donosili nakon provedenih ispita, a sada će biti unaprijed poznati.

 

Ispiti u školama vs. državna matura


Nastavnici „u cipelama” učenika: ovakve će ocjene dobivati u školama i na fakultetima za svoj rad


Na pitanje je li prag prolaznosti od 25% prenizak u usporedbi s ispitima u školama, Filipović je istaknuo kako su ispiti u školama različite težine u odnosu na one na državnoj maturi.
 

"Težina ispita određuje prolaznost, a nacionalni ispiti su temeljito pripremljeni i standardizirani", dodao je.


Osim ovih promjena, NCVVO planira dodatne prijedloge nadležnom ministarstvu kako bi se sustav državne mature još više poboljšao. Detalji tih promjena još nisu objavljeni.

Ovo su najtraženiji fakulteti na jesenskom roku mature. Kolika je vjerojatnost da se zaposlite s diplomom?


Ove promjene donose veću transparentnost i standardizaciju na državnoj maturi, a maturanti će sada imati jasniji uvid u to što ih čeka na ispitima, naglašavaju iz NCVVO-a.
IZVOR: NCVVO
FOTO: CANVA PRO / SENGCHOY INC, ILUSTRACIJA