LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ocjenjivanje nastavnika

Nastavnici „u cipelama” učenika: ovakve će ocjene dobivati u školama i na fakultetima za svoj rad

Prema Uredbi o ocjenjivanju zaposlenih u javnim službama, početkom iduće godine počinje evaluacija rada nastavnika. Na temelju ocjene koju im daju ravnatelji, neki će dobiti povišicu, dok bi drugi mogli dobiti otkaz.

Prema Uredbi o ocjenjivanju zaposlenih u javnim službama, početkom iduće godine počinje evaluacija rada nastavnika. Na temelju ocjene koju im daju ravnatelji, neki će dobiti povišicu, dok bi drugi mogli dobiti otkaz.

Nakon objavljene Uredbe o postupku, kriterijima i načinu ocjenjivanja učinkovitosti rada zaposlenih u javnim službama, diglo se dosta prašine, što u obrazovnim institucijama, što među sindikatima. Budući da u javne službe ulaze i škole te fakulteti, od 1. siječnja 2025. godine to znači da će nastavnici od sada, kao i učenici, biti ocjenjivani. Ravnatelji će biti ti koji će pratiti njihov način rada i na temelju toga dati im ocjenu.
 

Kako će funkcionirati ocjenjivanje nastavnika?
 

Ocjene nisu konkretne brojke, već razina kvalitete rada nastavnika:

Sindikati u nevjerici: kazne za nastavnike i do 500 eura


  1. Izvrstan – nosi bodove koji povećavaju plaću (6 bodova)
  2. Naročito uspješan – nosi bodove koji povećavaju plaću (4 boda)
  3. Uspješan – nosi bodove koji povećavaju plaću (2 boda)
  4. Zadovoljava – ne donosi nikakve bodove
  5. Ne zadovoljava – nastavnik dobiva otkaz, prethodno upozoren da mora promijeniti odnos prema radu


Pri ocjenjivanju ravnatelji će morati voditi računa o tome da postoje određena ograničenja. Ocjenu izvrstan može dobiti samo pet posto zaposlenika, dok ocjenu naročito uspješan može dobiti 15 posto njih. Za ocjenu ne zadovoljava ograničenja ne postoje.

Svaki šesti nastavnik matematike u osnovnim školama nije kvalificiran, a mjesta na sveučilišnim nastavničkim smjerovima i dalje ostaju nepopunjena



Ocjene koje dodijeljuju ravnatelji razmotrit će povjerenstvo sastavljeno od neparnog broja članova, a jedan od njih je predstavnik radnika. Većinskim glasom povjerenstvo će dati konačni prijedlog ocjene do 31. siječnja kalendarske godine, za onu prethodnu. Radnik ima pravo podnijeti primjedbu na ocjenu povjerenstva.
 

Sindikati najavljuju tužbu

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo zavidnu poziciju na ljestvici najboljih u Europi


 

Školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su da će na sud uputiti prijedlog za ocjenu ustavnosti. Smatraju da nije korektno da je ocjenjivanje prepušteno samo jednoj osobi te da ta jedna osoba ima mogućnost davanja otkaza radniku.
IZVOR: E-SAVJETOVANJA
FOTO: CANVA PRO / TIERO, ILUSTRACIJA