LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavak problema

Profesor Šego demantirao izjavu predsjednika Studentskog zbora EFZG-a: „Hoćete li podnijeti ostavku?”

Prof. dr. sc. Boško Šego, pročelnik Katedre za matematiku EFZG-a, obratio nam se s osvrtom na izjavu predsjednika Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u kojoj je bilo riječi o organizaciji ispita.

Prof. dr. sc. Boško Šego, pročelnik Katedre za matematiku EFZG-a, obratio nam se s osvrtom na izjavu predsjednika Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u kojoj je bilo riječi o organizaciji ispita.

Nakon objave članka Profesor EFZG-a otkriva niz problema ondje: plaća se polaganje ispita, ignorira varanje? prof. dr. sc. Boško Šego, pročelnik Katedre za matematiku kontaktirao nas je kako bi odgovorio na izjavu predsjednika Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta Marina Ćuka.
Vezano: Profesor EFZG-a otkriva niz problema ondje: plaća se polaganje ispita, ignorira varanje?
Naime, predsjednik Zbora, kako smo i tada prenijeli u cijelosti, izjavio je sljedeće:
– Pred sam početak zimskog ispitnog roka (2020/2021) javio se određeni broj studenata koji je izrazio želju za polaganjem manjeg broja ispita u dvoranama, za što smo onda, kao Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, proveli anketu kako bismo saznali na koji način studenti žele polagati ispite s Katedre za matematiku. 

Po završetku ankete rezultate smo obznanili upravi fakulteta, oko čega nas je dekan saslušao i razmotrio cijelu situaciju, ali je odluka o online polaganju svih ispita ostala na snazi zbog nepovoljne epidemiološke situacije te zbog primarne želje i obveze zaštite zdravlja svih naših studenata i njihovih obitelji, stoga, nažalost, nije bilo mogućnosti za organiziranjem ispita u dvoranama fakulteta. 

Izuzetno je važno napomenuti razlog zbog kojeg je veći broj studenata zatražio pisanje ispita uživo, a to je zato što su im pojedini članovi navedene katedre postavili takvu situaciju da će studentima biti znatno teže pisati ispit online putem nego što bi to bilo uživo. Nakon što je konačno donesena odluka o online polaganju svih ispita, uslijedila su neslavna rigorozna i nepravedna pravila za polaganje ispita s navedene katedre, o kojima ste i sami pisali.

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odmah je reagirao i stao u obranu studenata jer su pojedini profesori studentima pristupili na način koji nimalo ne djeluje motivirajuće i poticajno, nego dovodi prava studenata u pitanje, a to nikako nismo smjeli dopustiti. Mnogi studenti našeg fakulteta nisu iz Zagreba, a zbog online izvođenja nastave nisu imali potrebu osigurati si smještaj u Zagrebu, s obzirom na to da su uglavnom svi vrijeme provodili u svojim domovima u rodnim gradovima, stoga bi pisanje tih ispita uživo mnogim studentima bilo veliko logističko i financijsko opterećenje. 

Uzevši sve navedeno u obzir, možemo zaključiti kako su prava studenata, koja nikad ne smiju biti dovedena u pitanje, ipak ostala primarni cilj i motiv, kako Studentskog zbora EFZG-a tako i cijelog fakulteta, te da su ista prava ipak očuvana na zadovoljstvo svih naših studenata te se iskreno nadamo da se naši studenti više nikada neće susresti s ovakvim poteškoćama.
S obzirom na to da je intervju već bio spreman za objavu, profesor je tada samo kratko komentirao da se ne slaže s navedenim te da je u anketi, prema nekim navodima za koje postoje pisani tragovi, sudjelovalo 800 studenata od kojih je 60% bilo za ispite uživo. Dodao je i da je u posjedu mnoštva e-mailova studenata u kojima se zalažu da se kvantitativno orijentirani kolegiji ispituju upravo u dvorani. 
– Kako su predstavnici Studentskog zbora reagirali na e-mailove koje su im upućivali studenti, priča je za sebe! A prepisku s predsjednikom SZ-a kolegom Marinom Ćukom imam i u mailovima i porukama preko WhatsAppa. – izjavio je tada profesor Šego.
U nastavku donosimo profesorov osvrt na nekoliko e-mailova koje je odlučio iznijeti, kako sam govori, vjerujući da će studentski predstavnici ubuduće znatno kvalitetnije znati artikulirati studentske zahtjeve. Nadodao je da je to jedini cilj i svrha ove naknadne rasprave. Tvrdi i da je kolega Ćuk u svojoj izjavi objavljenoj 26. veljače 2021. na Studentskom.hr iznio nekoliko neistina koje, kako kaže, jako utječu na interpretaciju činjeničnog stanja te ih sada želi demantirati.
 

Početak komunikacije profesora Šege i predsjednika Zbora

Prvi kontakt ostvaren je 8. prosinca 2020. godine, kada je kolega Ćuk profesoru poslao sljedeći e-mail:
– Poštovani profesore Šego, 

javljam Vam se ispred Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s pitanjem vezanim za izvođenje nastave i kolokvija/ispita na Katedri za matematiku. 

Naime, kao predsjednik Studentskog zbora EFZG-a, zaprimio sam više mailova s upitima može li se nešto učiniti s uvođenjem barem predroka na kolegiju Matematika, s obzirom na to da su početkom godine ukinuti kolokviji, a kako mi kažu, potom i predrok. 

Htio bih Vas zamoliti, ukoliko biste bili voljni, da Vi i ja odradimo jedan kratki online sastanak vezano za tu temu te da tako vidimo kako možemo zajednički djelovati po tom pitanju. 

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav.

Marin Ćuk
predsjednik Studentskog zbora EFZG-a. 
Uslijedio je odgovor pročelnika Šege:
– Uvaženi kolega,

u mojoj zgradi susjedi adaptiraju stan pa znamo biti bez struje, a i buka je. Stoga predlažem da se čujemo mobitelom. Pošaljite mi broj svog mobitela i nazvat ću Vas vjerojatno danas oko 11, ovisno o tome kada su majstori na pauzi.

Srdačan pozdrav,
Boško Šego
Nakon toga je, kao rezultat njihova razgovora, prof. dr. sc. Šego uputio 12. prosinca 2020. godine e-mail dekanu vezano uz organizaciju ispita:
– Uvaženi gospodine Dekane,

početkom ovog tjedna kontaktirao me predsjednik Studentskog zbora EFZG-a kolega Marin Ćuk i tom prigodom razgovarali smo o načinu kako studentima 1. godine olakšati polaganje (na regularan način!) ispita iz kolegija Matematika. Predložio sam da Katedra za matematiku organizira i 3. ispitni termin iz kolegija Katedre u ožujku, a budući da takva odluka nije u domeni Katedre, predložio sam mu da Vas kontaktira i da se nađemo eventualno utroje i razmotrimo što možemo učiniti za naše studente. Kolegu sam nazvao u petak i rekao mi je da Vam je uputio mail na koji mu niste odgovorili. Kako je u ponedjeljak u 11 sati Kolegij pročelnika, predlažem Vam da se s kolegom Ćukom nađemo nakratko u Vašem kabinetu u ponedjeljak u 9 sati i pokušamo vidjeti koje su realne (i regularne!) opcije da pomognemo studentima. Kolegu Ćuka mogu i ja obavijestiti o terminu sastanka ako ste voljni (i imate vremena) naći se  utroje.

Srdačan pozdrav i svako dobro
Boško Šego
I iz ovoga e-maila, dodaje profesor Šego, jasno je od koga je potekla ideja da se studentima olakša polaganje ispita iz Matematike.
– Nije mi stalo do primata nad bilo kojom idejom, ali nikada, baš nikada u svojoj gotovo četrdesetpetogodišnjoj karijeri na EFZG-u nisam ništa ružno niti govorio niti radio protiv svojih studenata. Uvijek sam im nastojao pomoći, ali isključivo na regularan način. To je jedna od mojih konstanti i ponosan sam na nju! Dekanu je ponedjeljak, 14. prosinac 2020, bio prerani termin za rješavanje problema vezanih za ispite, pa smo se dogovorili (na Dekanov prijedlog) da ćemo o tome razgovarati nakon Nove godine. 
Profesor je zatim pokušao razgovarati s Dekanom 11. siječnja 2021, no taj je potez bio bezuspješan, pa mu je uputio sljedeći e-mail:
– Uvaženi gospodine Dekane,

obraćamo se uime svih članova Katedre za matematiku, s obzirom na odluke koje smo na sastanku Katedre danas, 14. siječnja 2021, jednoglasno donijeli.

Zbog nemogućnosti provođenja potrebnih epidemioloških mjera, kao i zbog posljedica potresa u RH, brojni obrazovni objekti nisu u mogućnosti ispunjavati svoju svrhu ili su u tome bitno ograničeni.

Za razliku od njih, Ekonomski fakultet ima uvjete za provođenje barem pisanih oblika provjere znanja uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Dakle, Ekonomski fakultet  je u mogućnosti  provesti pisane provjere znanja na najkvalitetniji mogući način poštujući sve mjere, odnosno u zgradi Fakulteta i pod nadzorom za taj posao educiranih nastavnika. Svaki drugi oblik provjere znanja nedvojbeno umanjuje kvalitetu provjere znanja i, osim što tako dovodi u pitanje svrhu cijelog ispita, zasigurno dugoročno negativno utječe na kvalitetu i razinu obrazovanja koju je Fakultet dužan pružiti.

Provođenje ispita bilo kakvim sredstvima audiovizualne komunikacije, umjesto u zgradi Fakulteta, trebalo bi biti ograničeno na one slučajeve kad fakultet nije u mogućnosti ispuniti mjere i preporuke Stožera civilne zaštite RH. S obzirom na to da Fakultet trenutno ima mogućnost zdravstveno sigurnog i kvalitetnog provođenja pisane provjere znanja u zgradi Fakulteta, nekorištenje te mogućnosti predstavlja neopravdano srozavanje kvalitete obrazovanja koju je Fakultet dužan pružiti, što mu je i svrha postojanja.

Treba imati na umu da po kvalitetu obrazovanja postoje važne i dugoročno negativne posljedice čak i nužnih epidemioloških mjera. Uz uvažavanje i poštivanje takvih mjera, Fakultetu u primarnom fokusu treba biti kvalitetno obrazovanje studenata jer za to nitko drugi neće snositi odgovornost. Istaknuli bismo posebno instruktivan članak objavljen u Jutarnjem listu. Dakle, možemo biti sigurni da nas u našim nastojanjima za održavanjem kontaktnih, a nipošto online ispita podupire i nadležno Ministarstvo. Vjerujemo da bi to učinilo i naše Sveučilište! Ako sumnjate u navedeno, molimo Vas nazovite spomenute institucije pa se uvjerite. Pročelnik naše Katedre  spreman je to ispitati i ako se pokaže da nismo u pravu, javno ćemo Vam se ispričati! 

Što će studenti, punoljetne osobe, raditi izvan zgrade Fakulteta nije i ne treba biti u nadležnosti Fakulteta, mada u tom smjeru i Fakultet može (čak i mora!) izdati odgovarajuće priopćenje te na taj način utjecati na odgovorno ponašanje svojih studenata, a bez negativnog efekta na kvalitetu rada. Katedra za matematiku će osigurati i dežurstva pred zgradom Fakulteta i zahtijevati da se poštuju propisane epidemiološke mjere (primjerena udaljenost među studentima, nošenje maske, dezinficiranje ruku). Naravno, o tim mjerama vodit ćemo računa i u dvoranama.

Ističemo, jedina je naša namjera osigurati da se provjere znanja odrade korektno i ne smatramo da davanje izuzeća nama da obavljamo ispite u dvorani predstavlja nekakve ustupke, dapače, tražimo korektno obavljanje ispita koje je primjereno značaju Sveučilišta i Fakulteta.

U komunikaciji s nastavnicima na drugim fakultetima (PMF, FSB, FER)  koji izvode nastavu iz kvantitativnih disciplina koje su jako slične kolegijima Katedre za matematiku, prvo – čudili su se na upite o online ispitivanju takvih kolegija, drugo – rekli su da isključivo u dvorani (kontaktno) održavaju ispite takve naravi jer su svjesni da online nije moguće pravedno, pravilno i moralno provesti sam postupak ispitivanja. I mi, kao sami izvođači takvih kolegija, svjesni smo toga i zato stalno inzistiramo na ispitivanju u dvorani.

U skladu s preporukama Nacionalnog stožera CZ-a, maksimalan broj ljudi koji se mogu okupiti na javnome mjestu je 25 i s obzirom na navedeno, ne vidimo problem u javnome okupljanju do 25 ljudi po pojedinom terminu ispitivanja na Fakultetu uz primjereno dezinficiranje korištenog prostora nakon svake grupe.

Za korektno i moralno ispitivanje online bilo bi potrebno puno više od jedne kamere na laptopu i imati instalirane jako sofisticirane (a samim tim i skupe) programe, a i tada bi mogućnosti varanja bile mnogobrojne. Za kvantitativne kolegije je način ispitivanja značajno drugačiji od kolegija koji su isključivo kvalitativni. 

Stoga smo se usuglasili (jednoglasno) i ovim putem molimo odobrenje ispitivanja kolegija Katedre za matematiku isključivo u dvorani. Već smo istaknuli spremnost da organiziramo maksimalno korektan ispit od početka (dok studenti još čekaju na ispit ispred zgrade Fakulteta) do završetka ispita.

Poštovani gospodine Dekane, molimo Vas da žurno odgovorite na našu molbu kako bismo na vrijeme mogli izvršiti sve potrebne radnje.

S poštovanjem,

uime svih članova Katedre za matematiku osim prof. dr. sc. Josipa Matejaša i izv. prof. dr. sc. Tunje Perića (koji su na sastanku Katedre podržali ovu inicijativu, ali nisu je i mailom potvrdili) pročelnik Katedre

prof. dr. sc. Boško Šego

Bezuspješno obraćanje pročelnicima Katedri EFZG-a

Nekoliko dana kasnije, točnije 17. siječnja 2021, profesor Šego pozvao je ostale kolege pročelnike katedri Ekonomskog fakulteta u Zagrebu da na sutrašnjem Kolegiju pročelnika razgovaraju o provjerama znanja:
Poštovane kolegice, poštovani kolege, 

očekujem da ćemo na sutrašnjoj sjednici Kolegija pročelnika razgovarati i o predstojećim provjerama znanja, stoga vas molim da pažljivo proučite tekstove koji bi nam mogli pomoći u donošenju što bolje odluke.
 
1. Kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu? S obzirom na specifičnosti kolegija Katedre za matematiku, ispitao sam kako će postupiti naše kolege koji rade na fakultetima na kojima su posebno važni kolegiji iz STEM područja. 
1.1. Na PMF-u su ispiti iz svih matematički orijentiranih kolegija kontaktni. 
1.2. Na FER-u također. 
1.3. Isto vrijedi i na FSB-u. 

Kolege s navedenih fakulteta s velikim čuđenjem su saslušali moje pitanje jer im nije jasno kako bi se drugačije to moglo korektno obaviti. 

Vjerujem da ste svi pročitali članak u Jutarnjem listu o online provjerama znanja. Ako slučajno niste, evo linka. Dakle, siguran sam da bi moja nastojanja za održavanjem kontaktnih, a nipošto online ispita poduprlo i nadležno Ministarstvo. Vjerujem da bi to učinilo i naše Sveučilište! 

2. Kakva je situacija na nekim uglednim sveučilištima u Europi? 

2.1. Situacija vezana uz Covid-19  u Švicarskoj je složenija (teža) nego u Republici Hrvatskoj. 
Mišljenje Rektora ETH Zürich oko (ne)online ispita sljedeće je: Thorough investigations have confirmed that requiring students to sit certain examinations in person does not present any danger to their health, says Rector Sarah Springman. If we are to assess the performance of students fairly and avoid any compromise to the quality of education, for example, we cannot hold exams remotely that are crucial for deciding whether a student continues their studies. Izvor: ETH rich

Vjerujem da se svi slažemo da je ETH ugledna institucija. Oni daju i obrazloženje koje bih uvijek potpisao. Posebno vas molim da pročitate obrazloženje: Why does ETH require students to sit the exams in person? (vidjeti: ETH rich)

2.2. Sveučilište u Antwerpenu daje cjelovite i opsežne upute kako se studenti i djelatnici fakulteta trebaju ponašati prije, za vrijeme i nakon ispita. Molim vas pogledajte University of Antwerpen. Zasigurno svi znamo da je Antwerpen u Belgiji u kojoj je epidemiološka situacija lošija nego kod nas! Ali može se ako se želi! A ja kao pročelnik Katedre za matematiku preuzimam svu odgovornost oko pridržavanja epidemioloških mjera od dolaska pred zgradu Fakulteta pa do napuštanja iste. 

2.3. Evo i razmišljanja studenata University of Cambridge. Oni mole odgodu ispita i navode razloge za odgodu: By frantically drawing up plans to test us remotely, universities like mine are desperate to avoid devaluing degrees that we have worked extremely hard to get through. But moving exams online would still put entire groups of students at a huge disadvantage, as well as probably distorting the results. It means that cancelling exams would be the only way of guaranteeing the integrity of our degrees without reducing their accessibility to many students and, most importantly, without harming students’ mental and physical health. Dakle, ne žele da se degradira ugled na kojem se dugo radilo i žele sačuvati vrijednost svojih budućih diploma! 

Uvažene kolegice, uvaženi kolege, mogao bih unedogled nabrajati razmišljanja nastavnika i studenata veoma respektabilnih fakulteta. 
Predlažem da se barem studentima koji to žele (i to svojim potpisom potvrde) omogući provjera znanja u dvoranama Fakulteta ili ako smatrate da to nije primjereno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, odgode provjere dok se situacija ne poboljša. 

S poštovanjem

prof. dr. sc. Boško Šego
I ovaj je potez bio bez uspjeha jer Kolegij pročelnika nije podržao njegove inicijative zato što se o ni o kontaktnom ispitivanju ni o odgodi provjere ne može pričati dok se situacija ne poboljša.

Istoga dana, nakon Kolegija pročelnika, na profesorovu e-adresu predsjednik Studentskog zbora EFZG-a proslijedio je e-mail kolegice koja je pisala uime velikog broja studenata i izrazila želju za pomicanjem ispita iz matematike kako bi se mogao održati uživo.
– Poštovani članovi Studentskoga zbora,

studenti prve godine EFZG-a ovim Vam se putem obraćaju u vezi ovogodišnjih termina i načina održavanja ispita iz matematike. Vjerujemo da ste već upućeni u našu situaciju i naše molbe, ali željeli bismo ih još jednom detaljnije navesti uz obrazloženje naših motiva.

Uvjereni smo da je trenutno predviđena inačica ispita (pisanje online) krajnje nepovoljna za studente iz sljedećih razloga:
  1. Prvi je problem samo gradivo sastavljeno od vizualno prikazanih matrica, tablica, grafova i kompleksnih računa koje je gotovo nemoguće prenijeti na računalo pri pisanju ispita. Postoje samo dvije opcije: ili će katedra morati smisliti način programiranja matrica, tablica itd. u online ispit ili će se očekivati od studenata da unutar već unaprijed skraćenoga vremena (pod 2) desetak minuta svoga vremena predviđenoga za pisanje ulože u slikanje ispita na papiru i slanje dokumenta profesoru na mail. Prema tome, studentu preostaje jedva polovina ili čak trećina predviđenog vremena pisanja za stvarno pisanje ispita.
  2. Online ispiti u pravilu imaju vrijeme pisanja minimalno 10 minuta kraće od predviđenoga vremena na ispitima uživo, zbog uvjerenja da će studenti svoje pisanje online iskoristiti kao priliku za prepisivanje. Iako je sumnja opravdana, vrijedi naglasiti da je predviđeno vrijeme pisanja ispita uživo katedra procijenila kao dovoljno da bi dobro pripremljen student uspješno napisao ispit. Samim time, kada je to vrijeme skraćeno, student ni uz najbolju pripremu ne može uspjeti sve riješiti jer ispit nije predviđen za tako kratak rok. Nadovezujući se na to, ako za ispit nema dovoljno vremena da bi bio uspješno napisan, onda studenti nemaju vremena ni za prepisivanje, pogotovo kada je u pitanju matematika koja svojim kompleksnim računima i opširnom teorijom iziskuje punu koncentraciju studenta.
  3. Savjet svih starijih studenata jest da polažemo matematiku putem kolokvija jer je ispit velik problem čak i najspremnijima. Kolokviji su nam ove godine ukinuti višom silom, ali ne možemo poreći da su studenti i dalje u daleko gorem položaju od svojih kolega s viših godina jer sada se suočavamo s duplo više gradiva nego na mogućim kolokvijima, koje smo morali praktički sami svladati s obzirom na online nastavu, i značajno manje vremena za rješavanje samog ispita.
  4. Valja spomenuti i ostale fakultete u državi koji su donedavno održavali nastavu uživo, a čak ni u ovim okolnostima ne uzimaju u obzir pisanje ispita iz kolegija Matematike online zbog specifičnosti ispita i okoline koju taj ispit zahtijeva da bi se mogao pravedno i ispravno provesti.
  5. U ovako stresnoj i teškoj situaciji (u prvoj sezoni ispita s kojima su se studenti prve godine ikada sreli), umjesto pokušaja smanjenja pritiska, predviđeno je i usmeno ispitivanje iz Matematike. Matematika je među najtežim kolegijima na fakultetu čak i u svojoj miroljubivoj verziji, pisanju na papiru, gdje student ima vremena za sastaviti misao u glavi ili se prisjetiti odgovora na pitanje koje je prije toga preskočio. Na usmenome ispitivanju takvo nešto ne postoji. Radi sprječavanja mogućeg prepisivanja odgovor se očekuje unutar par sekundi u kojima bi se student trebao prisjetiti jednoga pojma ili dokaza među petstotinjak stranica gradiva i usmeno ga prenijeti profesoru. Ako dva pitanja unutar toga roka ostanu neodgovorena, student pada ispit. Uvjereni smo da su svi svjesni koliko je ovo nerealno očekivanje i od koga, a kamoli od studenata kojima je to prvo susretanje s fakultetskim ispitivanjima.
  6. Također, moramo uzeti u obzir i nepovoljnu situaciju u kojoj su se pronašli studenti ove godine, a koju nažalost već uzimamo zdravo za gotovo: od pandemije i potresa do online fakulteta i nedostatka doticaja s pravim studentskim životom; studenti su trenutno više promatrani kao roboti nego kao ljudska bića. Ne smijemo zaboraviti i na obaveze koje studente čekaju u ostalim predmetima, poput iscrpnih zadaća, kolokvija, drugih ispita i konstantnog pritiska kojemu studenti ne mogu pobjeći. Primjer tome jest ispit iz Osnova ekonomije dan nakon ispita iz Matematike, zbog kojih studenti moraju birati koji će od tih ispita polagati, a koji pasti (jer je nemoguće pripremiti se za oba u tako kratkom razmaku).
Potaknuti navedenim razlozima molili bismo prebacivanje ispita par tjedana kako bi se održao uživo. Tu ne bi trebala biti u pitanju velika odgoda, s obzirom na to da su epidemiološke mjere predviđene za popuštanje tijekom veljače. Uvjereni smo da fakultet nudi dovoljno predavaonica da bi studenti bili raspoređeni na sigurne udaljenosti, a vrijeme predviđeno za iscrpno ispitivanje studenata bi umjesto toga moglo poslužiti za više termina u kojima studenti mogu pristupiti ispitu. Također, naša je molba uvođenje izvanrednog roka u ožujku ili travnju, koje je bilo predloženo unutar Katedre, a u razgovoru s ostalim studentima naglašeno je kao idealno rješenje i najbitnija prilika za prolaz ispita.

U ovim potresnim vremenima vjerujemo da možemo zajedno ostvariti ishod povoljan za sve, stoga molimo da uvažite našu molbu.

Hvala i srdačan pozdrav,

(slijedi potpis studentice koja je navedeno napisala u ime MAČ-NIK, BRZ-DOK, ABA-BRV i STP-TOP grupe (popis točnih imena članova ovih grupa, kao i ostalih studenata prve godine naveden je u upitniku Studentskoga zbora).
Profesor je odgovorio sljedeće na e-mail koji je Studentskom zboru EFZG-a uputila ranije spomenuta studentica vezano za održavanje ispita kontaktno:
– Poštovani kolega,

zahvaljujem na proslijeđenom mailu. Članovi Katedre za matematiku su jako zainteresirani da ispiti iz kolegija Katedre prođu na maksimalno korektan način. Nažalost, nemamo podršku ni Dekana ni Kolegija pročelnika. Idućeg utorka  sjednica je Fakultetskog vijeća. Ono donosi konačnu odluku. Studenti su u pravu kada zahtijevaju kontaktne ispite i Katedra će, ako nam to dozvoli Vijeće, i to odraditi.

U privitku su 2 dopisa koja sam uputio Upravi Fakulteta i pročelnicima drugih katedara. Molim Vas pažljivo ih pročitajte i volio bih znati slažete li se s inicijativama Katedre. 

Imate moju riječ da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se studentima iziđe u susret na korektan i zakonom dozvoljen način, što obuhvaća i našu spremnost za dodatnim rokovima (siguran sam da to misli većina članova Katedre), ali za sve studente, a ne samo za one koji su iz potresom pogođenih područja. Isto tako, spreman sam, uz odobrenje Uprave, u dvorani 3 održavati predavanja iz Matematike i subotama i nedjeljama (bez ikakve naknade) kako bih olakšao svladavanje ovog ni malo jednostavnog gradiva. Ako mislite da mogu pomoći na još neki način, molim Vas pišite!

Molim Vas obavijestite studente o ovom mailu, a mogu mi se i sami obratiti. Na ispitu će me, kao i sva ova desetljeća, zanimati samo iskazano znanje, a ne mailovi u kojima će me kritizirati.

Vama, kao i svim našim studentima, želim svako dobro i da ne koristite Normabel ili slične antidepresive koje nažalost u zadnje vrijeme koristi većina članova Katedre

Boško Šego
Pročelnik Šego tvrdi da je nastojao brzo odgovoriti kolegici koja je potpisala prethodni e-mail te joj se ovim putem ispričava jer je napravio grešku – oslovio ju je s Poštovani kolega. 
– Nadam se da mi nije zamjerila na toj brzopletosti. Sve ostalo napisano u mailu i danas bih potpisao! Uočite da način razmišljanja kolegice (i studenata iz ispitnih grupa koje hrabro predstavlja) i mene u mnogočemu su podudarni. I ona (oni) vidi izlaz u kontaktnom ispitivanju. Upravo strah od mogućih prevara na ispitu natjerao je kolege s drugih katedri da skrate vrijeme pisanja. Ali jedino sam ja imao hrabrosti o tome pisati i govoriti na Kolegiju pročelnika i Fakultetskom vijeću. I pritom sam nekoliko puta istaknuo da ne želim bez adekvatne provjere znanja upisivati ocjenu jer svojim potpisom u indeks garantiram barem minimalno znanje na provjeri. I ne jednom sam spominjao aferu Index i da jednostavno ne želim da mi USKOK pozvoni u 6 ujutro zbog pogodovanja na ispitu, a sve zbog toga što nisam bio u mogućnosti kvalitetno nadzirati ispitni proces. Je li to grijeh ili moja i obveza i pravo? I time nipošto nisam želio reći (a Dekan je to na sastanku Uprave i Katedre za matematiku eksplicitno ustvrdio da jesam) ništa ružno o svojim studentima, kao ni općenito o studentima EFZG-a! Dekan je, naime, ustvrdio da su naši studenti vrijedni, pametni i pošteni mladi ljudi, a ne prevaranti i da je zbog pojedinih mogućih iznimaka, nedopustivo tretirati sve naše studente s nepoštovanjem, pa čak i dozom neljudskosti. Uočite da je naglasak na sve naše studente! Kada sam to izrekao/napisao? Ili neki drugi član Katedre za matematiku? Pročitajte mail kolegice koja je iznijela svoja iskustva s roka održanog 15. veljače (objavljen na portalu Studentski.hr 26. veljače) pa zaključite tko se ponašao ljudski prema njima, a tko neljudski. A zna se i tko su nastavnici kojima je izrečena kazna! 
Prof. dr. sc. Šego navodi da je cijelo vrijeme isticao korektan način provođenja ispita i da se, prema njegovu mišljenju, oni mogu provoditi jedino u prostorima predviđenima za to. Tog ponedjeljka Studentski zbor počinje s istraživanjem koliko je doista studenata EFZG-a za online, a koliko za kontaktno ispitivanje. Na Facebooku zatim pokreću neanonimnu anketu, a profesor Šego nudi i dodatna predavanja koja je bio spreman održati u dvorani 3 subotom i nedjeljom i pritom, kako kaže, namjerno ne navodi hoće li to održati u jednom ili više termina jer ne zna koliki bi bio interes za ta predavanja. Dodao je i da nije ograničio ta predavanja na studente svoje grupe jer ih ne dijeli na svoje i one druge.

Prema onome što tvrdi, Studentski zbor EFZG-a provodi anketu tek nakon što je Upravi priopćio da je stav studenata da se ispiti i iz kolegija Katedre za matematiku održe online. 


FOTO: Privatna arhiva/prof.dr.sc. Boško Šego
 

Rezultati neanonimne ankete

Predsjednik SZ-a poslao mu je 18. siječnja 2021. (prvoga dana ankete) u 21:35 sljedeću poruku:

FOTO: Privatna arhiva/prof .dr. sc. Boško Šego

Dakle, s obzirom na to da je 63% od 650 (zaokruženo na cijeli broj) 410, broj studenata koji se izjasnio za kontaktno ispitivanje nije zanemariv. 
– Sutra smo se čuli i priopćio mi je da je oko 800 studenata popunilo anketu i 60% je za ispite u dvoranu, što je potvrdio u jednoj objavi na Facebooku. Za kolegu Ćuka je to određeni broj studenata koji su izrazili želju za polaganjem manjeg broja ispita u dvoranama! Radilo se o izjašnjavanju o načinu provođenja ispita iz sasvim konkretnog kolegija. Čemu anketa ako niste htjeli ili niste bili u mogućnosti izboriti se za realizaciju želje većine studenata? Ako niste bili u mogućnosti to realizirati, dugujete svom članstvu odgovor tko je SZ u tome onemogućio. I na koji način i kada je Uprava bila informirana o rezultatima ankete?

Predsjednik Studentskog zbora trebao bi podnijeti ostavku?

Profesor napominje da je i sam kao student PMF-a bio član Vijeća Matematičkog odjela i Znanstveno-nastavnog vijeća PMF-a. Prezentirao je, kaže nam, svojim profesorima studentske ideje i da se dogodilo da se neki opravdani zahtjev studenata nije mogao provesti u praksu, podnio bi ostavku.
Kolega Ćuk, ako smatrate da je zahtjev studenata EFZG-a bio opravdan, gdje ste i kada svojoj biračkoj bazi obrazložili zašto njihov izglasani stav nije realiziran? Hoćete li podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SZ-a EFZG jer niste u mogućnosti izboriti se za legitimne ciljeve koje ste si sami odredili objavljujući navedenu, naglašavam, neanonimnu anketu?  

Kažete: Izuzetno je važno napomenuti razlog zbog kojeg je veći broj studenata zatražio pisanje ispita uživo, a to je zato što su im pojedini članovi navedene katedre postavili takvu situaciju da će studentima biti znatno teže pisati ispit online putem nego što bi to bilo uživo. Koji to članovi Katedre za matematiku? Kada sam Vas upozorio da Katedra za statistiku u svojim uputama za online ispitivanje navodi: Obveza je studenta osigurati neprekidnu internetsku i videovezu tijekom cijelog vremena pisanja ispita, rekli ste da to prvi put čujete, a to je na webu navedene katedre još od 24. 8. 2020! Jer nitko od studenata to nije problematizirao! Na Studentskom.hr imali ste (ako niste prethodno smatrali da se trebate informirati!) prigodu pročitati o zahtjevima koje još neke katedre postavljaju kao uvjet za online ispitivanje. I koja alternativna rješenja nude neki fakulteti u RH ako studenti ne mogu ispuniti neke tražene (tehničke) uvjete. Usporedite s uputama onih s Katedre za matematiku koje su stavljene nakon što su s njima upoznali i detaljno ih prodiskutirali sa svojim studentima. Naravno, s onima koji su bili na (online) nastavi! Informirajte se o reakcijama studenata koji su imali priliku utjecati na upute. 

U članku objavljenom na Studentskom.hr mogli ste pročitati i kako je obavljen ispit iz Matematike kod prof. dr. sc. Josipa Matejaša. Kako ste reagirali? Pitajte studente koji su pristupili ispitu iz Matematike bilo 1. bilo 15. veljače smatraju li da su taj ispit pisali u bezbolnim i normalnim uvjetima kako ste studente obavijestili u ime SZ-a 26. siječnja 2021. na Facebooku! Imam dovoljno studentskih pritužbi na zbivanja, pogotovo na posljednjem roku iz Matematike, iz kojih nedvosmisleno slijedi da kolega, između ostalih, razlikuje one koji pripadaju, odnosno ne pripadaju njegovoj ispitnoj grupi! Mogao bih još mnogo toga napisati, ali i iz navedenog je razvidno:
  1. od Vašeg prvog maila podržavao sam inicijative koje su dolazile bilo od SZ-a bilo od studenata u iskrenoj namjeri da im se omogući kontaktno pisanje ispita iz kolegija Katedre za matematiku
  2. studentskim inicijativama dodavao sam i neke svoje
  3. borio sam se za prava studenata kojima su njihova prava bila oduzeta na jako bezobziran način, a što je u konačnici rezultirao njihovim padom na ispitu.
Podsjećamo, odgovor na upit koji smo još 23. veljače 2021. uputili Fakultetu nismo dobili te ćemo ga objaviti kada i ako ga dobijemo. 
FOTO: STUDENTSKI.HR